Nya miljökrav på vattenkraften

Christer Borg från Älvräddarna, Christina Lindhagen och Stefan Nyström från Sportfiskarna representerar organisationer som arbetet hårt för en ny lagstiftning. De har all anledning att se nöjda ut. (Foto: Morgan Fihn)

Svensk vattenkraft körs på gamla tillstånd utan miljökrav. Enligt miljöminister Lena Ek ska det bli ändring på den saken. Hon tillsätter nu en utredning.  Både Sportfiskarna och Älvräddarna är positiva.
Många vattenkraftverk körs i dag på tillstånd enligt 1918 års vattenlag. Detta är något som bland annat Fiskejournalen, Älvräddarna och Sportfiskarna ifrågasatt under lång tid. Nu har miljöminister Lena Ek tillsatt en utredning och utgångspunkten är att ändring krävs och relevanta miljökrav ska efterföljas.
– Vi måste modernisera detta, vi kan inte leva med regler som är äldre än 100 år, i olika lager. Vi behöver ha en modern, transparent och effektiv lagstiftning som kan väga av mellan produktionsintresset och miljöintresset på ett modern sätt, säger Lena Ek till SVT Rapport.
Att vattenkraften förs in under miljöbalken kan innebära att bolagen inte får torrlägga älvfåror och tvingas till att bygga fiskvägar förbi sina anläggningar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ser positivt på utredningen.
– Regeringens initiativ är ett steg i rätt riktning och har stora förhoppningar på resultatet. Nu får kraftindustrin och deras ombud kvitto på att deras många decennier långa inställning i frågorna, där de vägrar att delta i några som helst miljöåtgärder, resulterar i en radikalt förändrad miljöbalk.
Det kan, enligt miljöministern, även bli aktuellt med omprövningar av gamla vattendomar. Miljödepartementet ska nu utreda vilka ändringar som behöver göras i miljöbalken för att den nya lagstiftningen ska få önskad effekt. Principen att ”förorenaren betalar” och ”bästa möjliga teknik ska användas” är begrepp som ofta nämns vid utbyggnad av vattenkraft. Med en ny lagstiftning vill miljöministern att de också får genomslag. Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström är både lättad och positiv.
– Äntligen så tar man ansvar i riksdagen, vi har jobbat med detta sedan 2003 och man kan konstatera att trägen vinner.
Miljödepartementet ska redovisa sina förslag senast den 30 juni 2013.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!