Nya miljökrav på vattenkraften

Christer Borg från Älvräddarna, Christina Lindhagen och Stefan Nyström från Sportfiskarna representerar organisationer som arbetet hårt för en ny lagstiftning. De har all anledning att se nöjda ut. (Foto: Morgan Fihn)

Svensk vattenkraft körs på gamla tillstånd utan miljökrav. Enligt miljöminister Lena Ek ska det bli ändring på den saken. Hon tillsätter nu en utredning.  Både Sportfiskarna och Älvräddarna är positiva.
Många vattenkraftverk körs i dag på tillstånd enligt 1918 års vattenlag. Detta är något som bland annat Fiskejournalen, Älvräddarna och Sportfiskarna ifrågasatt under lång tid. Nu har miljöminister Lena Ek tillsatt en utredning och utgångspunkten är att ändring krävs och relevanta miljökrav ska efterföljas.
– Vi måste modernisera detta, vi kan inte leva med regler som är äldre än 100 år, i olika lager. Vi behöver ha en modern, transparent och effektiv lagstiftning som kan väga av mellan produktionsintresset och miljöintresset på ett modern sätt, säger Lena Ek till SVT Rapport.
Att vattenkraften förs in under miljöbalken kan innebära att bolagen inte får torrlägga älvfåror och tvingas till att bygga fiskvägar förbi sina anläggningar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ser positivt på utredningen.
– Regeringens initiativ är ett steg i rätt riktning och har stora förhoppningar på resultatet. Nu får kraftindustrin och deras ombud kvitto på att deras många decennier långa inställning i frågorna, där de vägrar att delta i några som helst miljöåtgärder, resulterar i en radikalt förändrad miljöbalk.
Det kan, enligt miljöministern, även bli aktuellt med omprövningar av gamla vattendomar. Miljödepartementet ska nu utreda vilka ändringar som behöver göras i miljöbalken för att den nya lagstiftningen ska få önskad effekt. Principen att ”förorenaren betalar” och ”bästa möjliga teknik ska användas” är begrepp som ofta nämns vid utbyggnad av vattenkraft. Med en ny lagstiftning vill miljöministern att de också får genomslag. Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström är både lättad och positiv.
– Äntligen så tar man ansvar i riksdagen, vi har jobbat med detta sedan 2003 och man kan konstatera att trägen vinner.
Miljödepartementet ska redovisa sina förslag senast den 30 juni 2013.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!