Nya salta rekord

Två nya svenska rekord har hissats upp från ”10-gradarn”, långt ut i Skagerrak. Olof Ohlsson och Sten-Sture Jönsson heter de nya rekordhållarna, för vitrocka respektive blåkäxa.
Utfiskningen och skövlingen av kustnära, svenska vatten har inneburit att den som siktar på storfisk måste ge sig långt ut till havs. Några välutrustade och rutinerade svenska havsfisketeam brukar varje år göra långresor, för att om möjligt hitta extra stora exemplar av marina fiskar.
Ett av dem är Kungsbackagrabbarna på Confidence som regelbundet kommer hem med något svenskt rekord från sina långresor. Den här gången gick resan till ”10-gradarn” och hem kom de med en vitrocka som i land kontrollvägdes till 11,7 kilo vid en längd av 122 centimeter. Tidigare rekordet innehades av en av grabbarna i gänget, Håkan Wing, men han fick alltså nu lämna det ifrån sig till Olof Ohlsson.
Peter Nilsson, Sten-Sture Jönsson och dennes son Joel följde tio dagar senare i Confidence kölvatten, med Peters båt Haddock. De fångade flera fina långor och vitrockor, men metade också målinriktat efter den lilla hajen blåkäxa. Två över svenska rekordvikten kom upp och nu kan alltså Sten-Sture Jönsson titulerade sig svensk rekordhållare för blåkäxa med 0,906 kilo.
Svenne Andersson

Olof Ohlsson och Sten-Sture Jönsson med sina nya svenska rekord.

Olof Ohlsson och Sten-Sture Jönsson med sina nya svenska rekord.

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!