Nytt norsk laxvirus i Kanada?

Norska laxviruset PRV har gjort intåg i Kanada och nu oroar sig biologer för konsekvensen.

Smittspridning från odlade laxar till vilda, är en av farorna med laxodlingar. Biologen Alexandra Morton hävdar nu att hon hittat det norska laxviruset PRV hos 44 av 45 inköpta odlade laxar i Vancouver. Laxodlingsindustrin kontrar med att hennes tester inte är trovärdiga.
När ett främmande virus sprids i en ny omgivning, kan det få förödande konsekvenser för lokala organismer. Därför oroar sig många miljöaktivister i Kanada över de norska laxodlingar som ligger längs kusterna. PRV-viruset som den norska atlantlaxen kan bära på, orsakar hjärt-, skelett och muskelinflammationer. Sprids den till de vilda laxstammarna, kan de helt slås ut.
Gjorde tester
För att visa att det nya norska viruset redan finns i de kanadensiska odlingarna, testade biologen Alexandra Morton 45 laxar inköpta i en vanlig livsmedelsbutik. 44 av dem innehöll det nyupptäckta viruset, som laxodlingsindustrin förnekar ska finnas i Kanada.
Mary Ellen Walling är talesman för Salmon Farmers Assosiation i Brittish Columbia och hon menar att testerna är ovetenskapligt utförda och att Alexandra Mortons syfte enbart är att sprida sensationell och negativ information.
Alexandra Morton kontrar med att utmana laxodlingsindustrin. ”Låt mig testa era odlade laxar” säger hon.
Läs tidigare notiser om norsk laxodling.
Maria Ålander
Morgan Fihn

Källor:
The Vancouver Sun

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!