Oenighet om miljömärkning av fisk

– MSC uppmärksammade felaktigheterna i denna studie redan i april och det är olyckligt att TT:s artikel gick ut utan att MSC gavs tillfälle att kommentera, säger Minna Epps, verksamhetchef för MSC Östersjöområdet.(Foto: Ulf Berglund/MSC)

En ny studie hävdar att miljöcertifierad fisk kan komma från överfiskade bestånd. Organisationen MSC svarar på kritiken och säger att forskarna har använt fel kriterier.
Två tyska forskare hävdar att miljöcertifikat delas ut alldeles för frikostigt av organisationer som Marine Council Stewardship, MSC. MSC-märkningen har förts fram av Världsnaturfonden, WWF.
De tyska forskarna, Foese och Proeless, som är publicerade i Marine Policy, hävdar att hela 31procent av den MSC-märkta fisken, kommer från överfiskade bestånd. Att MSC tänjer på regelverket, anser de beror på att det är fiskerinäringen själv som bekostar själva certifieringsprocessen. Men de menar också att det är bättre att ha en haltande miljömärkning än ingen alls. Dock bör man sträva efter att skärpa kriterierna.
MSC svarar på kritiken
Från MSC:s håll hävdar man att fisken visst fiskas på ett sätt som säkerställer beståndens fortsatta produktivitet.
– De tyska forskarna har använt kriterier som inte stämmer överens med de referensramar som är vedertagna bland världens marinforskare, säger Helen Tivemark, fiskeansvarig på MSC, till Fiskejournalen.
MSC anser därför resultaten av studien vetenskapligt irrelevanta.
Läs tidigare notiser om MSC.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!