Oenighet om miljömärkning av fisk

– MSC uppmärksammade felaktigheterna i denna studie redan i april och det är olyckligt att TT:s artikel gick ut utan att MSC gavs tillfälle att kommentera, säger Minna Epps, verksamhetchef för MSC Östersjöområdet.(Foto: Ulf Berglund/MSC)

En ny studie hävdar att miljöcertifierad fisk kan komma från överfiskade bestånd. Organisationen MSC svarar på kritiken och säger att forskarna har använt fel kriterier.
Två tyska forskare hävdar att miljöcertifikat delas ut alldeles för frikostigt av organisationer som Marine Council Stewardship, MSC. MSC-märkningen har förts fram av Världsnaturfonden, WWF.
De tyska forskarna, Foese och Proeless, som är publicerade i Marine Policy, hävdar att hela 31procent av den MSC-märkta fisken, kommer från överfiskade bestånd. Att MSC tänjer på regelverket, anser de beror på att det är fiskerinäringen själv som bekostar själva certifieringsprocessen. Men de menar också att det är bättre att ha en haltande miljömärkning än ingen alls. Dock bör man sträva efter att skärpa kriterierna.
MSC svarar på kritiken
Från MSC:s håll hävdar man att fisken visst fiskas på ett sätt som säkerställer beståndens fortsatta produktivitet.
– De tyska forskarna har använt kriterier som inte stämmer överens med de referensramar som är vedertagna bland världens marinforskare, säger Helen Tivemark, fiskeansvarig på MSC, till Fiskejournalen.
MSC anser därför resultaten av studien vetenskapligt irrelevanta.
Läs tidigare notiser om MSC.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!