Oförklarlig olycka

Sedan mer information om sjöolyckan vid Simrishamn framkommit framstår den som ännu mera gåtfull. Det finns helt enkelt ingen rimlig förklaring till haveriet.

Sedan Sjöräddningen på söndagen avslutat sökandet efter den tredje besättningsmannen har ärendet överlämnats till polisen, som startat en utredning. Polisen har dock inte mycket att gå på.
– Såvitt vi vet handlar det om tre män i 40-50-årsåldern från Halland som bestämt sig för att åka ner till Simrishamn och trollingfiska. Vad jag vet så hade dom inte tidigare varit här, men enligt uppgift trollingfiskat någon gång i Blekinge, berättar hamnfogden Jan Ljunggren.
De tre kom ner till Simrishamn på fredagskvällen och sjösatte sin båt, en norskbyggd Mörebas. En rejäl båt, 6,20 meter lång och med gott kvalitetsrykte.

Svarade inte
På lördagsförmiddagen gjorde de sällskap med några andra båtar på väg mot Bornholm, men avbröt – enligt uppgift för att de hade något problem med elektroniken. De hade VHF ombord och på eftermiddagen försökte några andra trollare anropa dem, utan resultat.
– Vid elvatiden på kvällen ringde en av deras fruar till mej. Hon hade inte lyckats få kontakt med dem och börjat bli orolig, berättar Jan Ljunggren.

Långt från land
Ungefär samtidigt rapporterade en segelbåt att de observerat en flytande, men livlös person i vattnet. En sjöräddningsoperation sattes igång och ganska snart fanns Sjöräddningen en död person och några timmar senare ytterligare en. Den tredje personer ombord har inte återfunnits. Området där de döda kropparna påträffades var vid en waypoint som trollingfiskarna kallar Melin, cirka 15 sjömil eller drygt två landmil ut från Simrishamn. Vrakspillror eller andra spår har inte påträffats.
Det var dimma inne vid land, men enligt uppgift klart ute till havs. Därmed är det mindre troligen att trollingbåten blivit påseglad.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!