Öppet brev till Jämtkrafts ägare

Hur ställer sig Jämtkrafts ägare till Långforsens framtid?

Frågan om Jämtkrafts anläggning vid Långforsen ska rivas ut eller inte är fortfarande öppen. För att förtydliga vad som står på spel skickar nu Älvräddarna ett öppet brev till Jämtkrafts ägare Östersund kommun.
Kammarkollegiet och Älvräddarna vill riva ut Jämtkrafts anläggning vid Långforsen då den inte är aktiv. Kammarkollegiet avser att lämna in en ansökan om tillbakadragande av tillstånd (utrivning). Östersund kommun är ägare till kraftbolaget Jämtkraft. Älvräddarnas ordförande Christer Borg förklarar varför de nu skickar ett öppet brev till kommunen.
– Vi vill få ut kommunpolitikerna på banan, de som ägare till Jämtkraft är skyldiga att se till att vattendirektivet följs.
Utdrag ur brevet.
”De tidigare utbyggnadsplanerna för Långfors var en mer än decennielång av skandaler kantad process där Jämtkraft AB då visade sig från den allra sämsta sidan på ett moraliskt och etiskt plan. Nu är det andra tider med ny lagstiftning från EU och en ökad förståelse för betydelsen av biologisk mångfald. Därmed är det dags att ägarna till Jämtkraft en gång för alla sätter ner foten i fallet med Långfors kraftverk. Det skulle inte bara vara en seger för miljön och EU:s vattendirektiv, utan också en moralisk vändpunkt för både Jämtkraft och dess ägare.”
Här kan du läsa hela brevet. (PDF)
Läs fler notiser om Jämtkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!