Östersjölax åter på export till EU konsumenter?

Göteborgsposten skrev om dioxinlaxexporten redan 2011. (Faksimil: Göteborgsposten)

Göteborgsposten skrev om dioxinlaxexporten redan 2011. (Faksimil: Göteborgsposten)

Livsmedelsverket har ett förslag ute på remiss som åter tillåter export av vildfångad fet östersjöfisk till övriga EU länder. Man föreslår att det allra giftigaste köttet ska skäras bort innan försäljning. Tidigare olagliga export av östersjölax har skapat negativa rubriker i media som franska Le Monde och engelska BBC och skadat Sveriges image som matland.
För att den feta fisken från Östersjön ska bli godkänd för export, måste den först genomgå kontroll. Ligger den under EUs gränsvärdena för dioxiner och PCB är det fritt fram att exportera. Något som inte varit möjligt till nu. De fetaste och därmed giftigaste delarna av fisken kommer troligen att skäras bort från fisken för att landa under gränsvärdet.
Fiskejournalen ställer sig frågan; hur ska de feta bortskurna delarna användas? När man skär bort de fettrika och dioxinrika delarna i fisken – så tar man också bort de potentiellt nyttiga. Problemet kvarstår hur man än vänder och vrider på fisken.

Tillförlitligt självtest?
I förslaget kan man även läsa att producenterna själva ska ansvara för att de korrekta provtagningarna görs och att dokumentation finns vid den exporterade fisken. Svenska fiskare och exportörer har tidigare avslöjats med att exportera lax olagligt till ovetande konsumenter i Frankrike och det finns uppgifter som säger att många förnekar att det överhuvudtaget finns ett problem med dioxin i Östersjöfisk.
Läs hela lagförslag här.

Reaktioner från Europa om svensk dioxinfisk:
BBC, England
Le Monde, Frankrike
Yrkesfiskares syn på dioxin i fisk

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!