Panta för fiskevård

Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)

Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)

ICA Fältöversten på Östermalm i samarbete med Sportfiskarna lanserar nu den unika möjligheten att panta för fiskevård i närområdet. Genom att trycka på en särskild pantknapp bidrar man till ett konkret fiskevårdsprojekt på Djurgården.
– Det är färre fiskar i våra vatten nu än när jag växte upp. Jag vill att mina barn också ska få uppleva lyckan av att det finns mycket fisk i vattnen runt omkring oss. Jag fick en idé om att skapa möjligheten att panta för fiskevården och ville då att pengarna skulle gå till ett så lokalt fiskevårdsprojekt som möjligt, berättar Magnus Olofsson, butikschef på ICA Fältöversten på Östermalm i Stockholm.

Unik ny möjlighet att stötta fiskevården
Magnus Olofsson kontaktade Sportfiskarna i våras med sin idé om att lägga till en knapp för att skänka pengar till lokal fiskevård på pantmaskinen i butiken. Sportfiskarna har nu nappat på idén och Sveriges första pantfunktion till förmån för lokal fiskevård är i drift. Du som pantar på ICA Fältöversten kan nu trycka på fiskevårdsknappen och bidra till att ta bort ett vandringshinder i Laduviksbäcken på Djurgården.
– Det är mycket begränsat med lekplatser i vattnen runt Stockholm. Att återskapa lekområden är en av de viktigaste åtgärder man kan göra för att öka våra fiskbestånd. För att uppnå god vattenkvalitet är det viktigt med en bra balans mellan rovfisk och andra fiskar. Gäddan är alltså viktigt för vattenkvaliteten, kommenterar Pär Lindberg, Sportfiskarnas marknadschef.

Panta för mer gädda runt Djurgården
Uppgången av gädda i Laduviken var tidigare mycket stor då den grunda våtmarken utgör en bra lekmiljö. Sedan många år hindras dock uppvandringen för gäddor och andra fiskar av ett dämme i bäcken.  I samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning kommer därför vandringshindret nu att tas bort. Åtgärden genomförs när tillräckligt mycket medel samlats in via pantfunktionen.
– Vi är mycket tacksamma över Magnus Olofssons idé med fiskevårdsknappen och det extra stöd och uppmärksamhet det innebär för vårt arbete med fiskevården. Vi hjälper gärna fler butiker att förverkliga ett pantbidrag till lokal fiskevård, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Viktigt att sprida information om fiskevården

Förutom att bidra med pengar innebär även pantfunktionen att fler lär sig om- och förstår värdet av fiskevård. Bredvid pantautomaten på Fältöversten finns en informationstavla om Sportfiskarnas fiskevårdsarbete. Sportfiskarna har det senaste året åtgärdat många vandringshinder och anlagt ett stort antal så kallade ”gäddfabriker” längs Ostkusten. En gäddfabrik är en speciell våtmark för gäddlek som är mycket produktiv och ger lokala gäddbestånd möjlighet att öka igen.
– Det skall bli fantastiskt kul att få vara med och bidra till det jobb som Sportfiskarna gör för att återställa balansen i våra vatten, avslutar Magnus Olofsson.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!