Piteälven uppmärksammas i SVT

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

För två veckor sedan startade Älvräddarna och Fiskejournalen en brevkampanj för att rädda Piteälven. Nu har även SVT uppmärksammat hotet mot älven.
Både Rapport och Nordnytt uppmärksammade under gårdagens sändningar hotet mot Piteälven. Så här säger Simon Andersen, projektledare på Lappland Kraftverk, till SVT.
– Vi ska bevisa att vi att vi inte kommer att störa naturen på ett sätt som är skadligt, och dessutom ska vi tillföra förbättringar i den miljön som vi jobbar och med det vattnet som vi tar bort.
Ett påstående som haltar rejält enligt Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– Simon Andersen far tyvärr med osanning. Exakt den här typen av lögner har vattenkraftindustrin använt sig av i alla år. Hittills har nämligen inte industrin lyckats uppföra ett enda vattenkraftbygge som har varit oskadlig för miljön, och än mindre förbättrat den.
Älvräddarnas samorganisation ställer sig också frågande till riktigheten i de uppgifter som Lappland Kraftverk lämnar.
– Att tro att en reglering på tre meter inte ska påverka miljön är antingen ett tecken på ren dumhet eller så är det vanlig vattenrallarretorik. Det vore en katastrof om det här bygget förverkligas, säger Christer Borg.
Här kan du se inslaget på SVT Play.
Här kan du skicka ett protestbrev till regeringen.
Morgan Fihn

Version:1.0 StartHTML:0000000149 EndHTML:0000000581 StartFragment:0000000199 EndFragment:0000000547 StartSelection:0000000199 EndSelection:0000000547 – Att tro att en reglering på 3 meter inte ska påverka miljön är antingen ett tecken på ren dumhet eller så är det vanlig vattenrallarretorik. Det vore en katastrof om det här bygget förverkligas, säger Christer Borg.
Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!