Projekt Skeboån räddar havsöringen

Bastant öring på väg upp för lek i Skeboån. (Foto: Lars Granat)

Bastant öring på väg upp för lek i Skeboån. (Foto: Lars Granat)

Sportfiskarna: De ideella fiskevårdskrafterna i projekt Skeboån har sedan 2010 arbetat för att förbättra förutsättningarna för havsöring i Skeboån i Roslagen i Uppland. Projektet beviljades i våras ett bidrag från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond vilket tillsammans med andra tidigare bidrag möjliggjort ett omfattande biotopvårdsarbete.
Skeboån är 53 kilometer lång från sin början i sjön Vällen till mynningen i havet i Edeboviken i Hallstavik. Hela avrinningsområdet är 483 kvadratkilometer, vilket gör ån till ett av Stockholms läns största vattendrag.  Ån är reglerad och har fyra mindre dammar. Projektet omfattar hittills den milslånga sträckan från havet upp till första dammen i Skebobruk. Det finns ett litet bestånd av havsöring i ån, delvis härstammande från tidigare utsättningar gjorda av Stockholms stad.
Projekt Skeboån inleddes med en grundlig förundersökning av åns förutsättningar via bland annat vattenprovtagning och biotopkartering. Arbetet har skett i nära samverkan med områdets markägare där en styrgrupp bildats bestående av fiskevårdare från projektet och representanter för markägarna. Efter studier av havsöringarnas val av lekbiotoper har biotopvårdsarbete utförts bland annat enligt den så kallade Hartijoki-metoden där man använder befintligt bottenmaterial för att skapa optimala lekbiotoper. 2013 lades även 10 ton lekgrus ut i ett första provområde, där lekfisk och lekgropar tidigare observerats.
– Hösten 2013 räknade vi in närmare 35 fiskar i området, där den största öringen var upp emot 8-9 kil. Vid räkning av lekgropar senare på året fann vi närmare ett 20-tal, berättar Patrik Bergqvist en av de ideella eldsjälarna i fiskevårdsprojektet.
Biotopvårdsarbetet har fortsatt under 2014 genom att närmare 28 ton lekgrus och 5 ton sten lagts ut finansierat av Fiskevårdsfonden och andra bidrag. Höstens havsöringslek ser mycket lovande ut med många leksugna öringar på plats på lekbottnarna, vilket flitigt rapporterats via projektets blogg och facebooksida. Projekt Skeboån går nu vidare mot att bilda en lokal fiskevårdsområdesförening. De långsiktiga målen för projektet är både att öka åns biologiska mångfald och att på sikt möjliggöra ett sportfiske baserat på catch & release i ån.

Sök medel från Fiskevårdsfonden för 2015!

Klubbar och distrikt anslutna till Sportfiskarna kan ansöka om bidrag till fiskevårdsåtgärder. Sista ansökningsdag för fiskevårdsfonden 2015 är 2 mars.

Läs mer om Fiskevårdsfonden och ansök här.

Läs mer om Skeboåns Sportfiske här.

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!