Sponsrad

Tipsen som säkrar efterleksgäddan

Rapala Pro Guide Micke Puhakka kan sitt gäddfiske!

Efterleksfisket efter gädda kan i vissa fall vara säsongens mest actionfyllda fiske. Men det är inte alltid så enkelt som att gäddan kastar sig över allt den ser. Det finns en hel del faktorer att ta i beaktande. Micke Puhakka, Rapala Pro Guide, med nästan 20 års erfarenhet som fiskeguide, delar här med sig av sina bästa tips för ett lyckat gäddfiske i vår!

Efter den energikrävande leken är gäddorna hungriga och i vissa vatten stannar de kvar i de grunda lekvikarna dit snart braxen, mört och andra vitfiskar kommer för att leka. Då har gäddorna ett uppdukat smörgåsbord! Andra gäddor söker sig ut i frivattnen för att äta upp sig bland betesstimmen i djupet. Med rätt taktik och beten kan du bemästra båda situationerna!

Det är lätt att förstå varför Storm Rip Curly Tail är ett av Mickes favoritbeten!

Mickes gäddfavoriter vid efterleksfiske


1) Storm Wildeye Seeker Shad

Mickes smeknamn på betet, Säker Shad, skvallrar om hur hur effektivt det är. Ett mångsidigt gummibete som kan fiskas på en mängd olika sätt.
Se alla heta färger och en video på betet här »

2) Storm R.I.P Shad Curly Tail
Ett gummibete som bör fiskas långsamt. Men håll i prylarna – det lockar nämligen ofta grov fisk! Rigga med Multi Depth Screw System (MDSS) för bästa gång! Alla färger och en video med betet riggat med MDSS här »

3) Rapala X-Rap Jointed 13
Ett grymt bete på grunt vatten! Funkar även fint att trolla. Finns i sju heta färger! Se dem här »

4) Rapala Super Shad Rap
Ett flytande bete som kan fiskas precis under ytan på riktigt grunt vatten. Veva ner, låt flyta upp nästan helt till ytan, repetera! Klassiskt bete för stor fisk i mängder av heta färger »

5) RapalaX-Rap Sub Walk 15
Högeffektivt jerkbait som har ett bra ”häng” i vattnet om du tacklar den med flourocarbontafs. Kolla in årets hetaste nyhet från Rapala »

6) Blue Fox Lucius
Ett skeddrag som simmar förföriskt och snurrar fint vid vevstopp! Funkar fantastiskt bra under hela sommaren! Mångsidigt skeddrag i läckra färger »

Stora beten ger stora fiskar – eller?

RIP Shad Curly Tail är en stor jigg som kan fiskas långsamt och det tilltalar all gädda – även de små! Var inte rädd att testa större beten. Gäddan är en toppredator – och en glupsk sådan!
– Jag riggar alltid mina gummibeten med Storms helt geniala Multi Depth Screw System (MDSS). Då får de bäst gång och jag kan snabbt anpassa viktningen till aktuellt djup!

Justera viktningen på dina jiggar, snabbt och enkelt, med Storm Multi Depth Screw System.

Ibland händer det att fisken blir mer svårflörtad och föredrar mindre beten. Under våren är det särskilt vanligt efter köldknäppar. Då plockar Micke gärna fram mindre beten.
– Minnow Spoon och Seeker Shad, som är ett relativt stort ”småbete”, levererar ofta bra tillsammans med Rapala Shadow Rap under tröga dagar, berättar Micke.

Spelar färgen någon roll?
Micke föredrar att fiska med beten som är naturtrogna i sin färgsättning – framförallt i vatten med högt fisketryck. Men ibland krävs det något annat, mer spektakulärt, för att väcka fiskens intresse.
– Det intressanta med fiske är att spelreglerna hela tiden förändras. Precis när man tror sig ha knäckt koden kan förutsättningarna förändras och då gäller det att testa nytt; byta färg, storlek, hastighet. Man blir aldrig fullärd.

Två bastanta damer som båda lurades av naturtrogna beten.

Mickes val av spö och rulle
– Till mitt gäddfiske har jag valt Shimano Yeasei STC Monsterspön – både i spinn- och haspelutförande. På spinnspöet har jag en Calcutta-rulle och på haspelspöet sitter en Nasci 4000 FB-rulle. Jag har även nyligen införskaffat mig ett Shimano Compre Musky 8,6″ tungspinnspö med nya Shimano Tranx-rullen. En galet bra rulle till det grövre gäddfisket!

Varmare vatten ändrar förutsättningarna
I takt med att vattentemperaturen stiger kan man fiska hem sina beten snabbare. Gäddan är inte lika ”köldstel” som under det riktigt tidiga vårfisket och ibland funkar det bra att stressa gäddan till hugg.

”Resultatet blir ofta våldsamma hugg! Nästan som att träffas av en hästspark.”

– Om man fiskar hem betet i ett jämt, relativt högt tempo, hinner inte gäddan fundera så mycket innan hugget. Ett snabbt fiskat bete kan utlösa huggreflexen och resultatet blir ofta våldsamma hugg! Nästan som att träffas av en hästspark.

Mickes utrustningstips!

Att Micke värnar om fisken blir tydligt när vi ber honom att välja ut fem prylar, utöver spön och beten, som han alltid har med på sina fiskepass. Se och läs mer om Mickes alla favorittillbehör här »

1) Kamera
En bra bild är värd långt mycket mer än en avlivad fisk!

2) En tillförlitlig våg
Rapalas digitala Proguide-våg väger upp till 25 kilo och täcker eventuella gäddrekord. Dessutom är den godkänd för storfiskregistrering!

3) Kroklossare
En långskaftad kroklossare är ett måste för att kunna få ur betet ur en stor gäddkäft med tusentals sylvassa tänder!

4) En rejäl håv
Om du inte vill landa fisken med gälgrepp så är håv ett skonsamt alternativ. Rapalas X-Large Pro Guide Net är tillräckligt stor för monsterfiskar och har dessutom ett knutlöst, gummerat nät för skonsam hantering av fisken.

5) ”Gäddsäck”
Rapalas Fish Hammock är en självstängande säck där storfisken kan förvaras medan fotografering förbereds etc. Den funkar även att väga fisken i.

Hantera fångsten rätt – för ett bra fiske även i framtiden
Micke avslutar vår pratstund med att påpeka hur viktigt det är att hantera fisken på rätt sätt så att de kan leka även nästa år.

”Det är en fantastisk känsla att se en grov gäddmadam återvända till sitt rätta element!”

– Håll gäddan i stjärtspolen en liten stund vid återutsättning. Då får fisken chansen att återhämta sig och återfå balansen. Det är en fantastisk känsla att se en grov gäddmadam återvända till sitt rätta element!
Efter snart tjugo år som fiskeguide så vet han vad som krävs för ett hållbart fiske – även för framtida generationer.

Fler utrustningstips!
I Normarks nya digitala katalog ”Gäddspecial 2017” hittar du alla produkter Micke Puhakka tipsar om här ovan. Dessutom finns det mängder med nyheter för ett bättre gäddfiske.
Läs katalogen digitalt här »

 Facebook

Instagram

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!