Sponsrad

Tipsen som säkrar efterleksgäddan

Rapala Pro Guide Micke Puhakka kan sitt gäddfiske!

Efterleksfisket efter gädda kan i vissa fall vara säsongens mest actionfyllda fiske. Men det är inte alltid så enkelt som att gäddan kastar sig över allt den ser. Det finns en hel del faktorer att ta i beaktande. Micke Puhakka, Rapala Pro Guide, med nästan 20 års erfarenhet som fiskeguide, delar här med sig av sina bästa tips för ett lyckat gäddfiske i vår!

Efter den energikrävande leken är gäddorna hungriga och i vissa vatten stannar de kvar i de grunda lekvikarna dit snart braxen, mört och andra vitfiskar kommer för att leka. Då har gäddorna ett uppdukat smörgåsbord! Andra gäddor söker sig ut i frivattnen för att äta upp sig bland betesstimmen i djupet. Med rätt taktik och beten kan du bemästra båda situationerna!

Det är lätt att förstå varför Storm Rip Curly Tail är ett av Mickes favoritbeten!

Mickes gäddfavoriter vid efterleksfiske


1) Storm Wildeye Seeker Shad

Mickes smeknamn på betet, Säker Shad, skvallrar om hur hur effektivt det är. Ett mångsidigt gummibete som kan fiskas på en mängd olika sätt.
Se alla heta färger och en video på betet här »

2) Storm R.I.P Shad Curly Tail
Ett gummibete som bör fiskas långsamt. Men håll i prylarna – det lockar nämligen ofta grov fisk! Rigga med Multi Depth Screw System (MDSS) för bästa gång! Alla färger och en video med betet riggat med MDSS här »

3) Rapala X-Rap Jointed 13
Ett grymt bete på grunt vatten! Funkar även fint att trolla. Finns i sju heta färger! Se dem här »

4) Rapala Super Shad Rap
Ett flytande bete som kan fiskas precis under ytan på riktigt grunt vatten. Veva ner, låt flyta upp nästan helt till ytan, repetera! Klassiskt bete för stor fisk i mängder av heta färger »

5) RapalaX-Rap Sub Walk 15
Högeffektivt jerkbait som har ett bra ”häng” i vattnet om du tacklar den med flourocarbontafs. Kolla in årets hetaste nyhet från Rapala »

6) Blue Fox Lucius
Ett skeddrag som simmar förföriskt och snurrar fint vid vevstopp! Funkar fantastiskt bra under hela sommaren! Mångsidigt skeddrag i läckra färger »

Stora beten ger stora fiskar – eller?

RIP Shad Curly Tail är en stor jigg som kan fiskas långsamt och det tilltalar all gädda – även de små! Var inte rädd att testa större beten. Gäddan är en toppredator – och en glupsk sådan!
– Jag riggar alltid mina gummibeten med Storms helt geniala Multi Depth Screw System (MDSS). Då får de bäst gång och jag kan snabbt anpassa viktningen till aktuellt djup!

Justera viktningen på dina jiggar, snabbt och enkelt, med Storm Multi Depth Screw System.

Ibland händer det att fisken blir mer svårflörtad och föredrar mindre beten. Under våren är det särskilt vanligt efter köldknäppar. Då plockar Micke gärna fram mindre beten.
– Minnow Spoon och Seeker Shad, som är ett relativt stort ”småbete”, levererar ofta bra tillsammans med Rapala Shadow Rap under tröga dagar, berättar Micke.

Spelar färgen någon roll?
Micke föredrar att fiska med beten som är naturtrogna i sin färgsättning – framförallt i vatten med högt fisketryck. Men ibland krävs det något annat, mer spektakulärt, för att väcka fiskens intresse.
– Det intressanta med fiske är att spelreglerna hela tiden förändras. Precis när man tror sig ha knäckt koden kan förutsättningarna förändras och då gäller det att testa nytt; byta färg, storlek, hastighet. Man blir aldrig fullärd.

Två bastanta damer som båda lurades av naturtrogna beten.

Mickes val av spö och rulle
– Till mitt gäddfiske har jag valt Shimano Yeasei STC Monsterspön – både i spinn- och haspelutförande. På spinnspöet har jag en Calcutta-rulle och på haspelspöet sitter en Nasci 4000 FB-rulle. Jag har även nyligen införskaffat mig ett Shimano Compre Musky 8,6″ tungspinnspö med nya Shimano Tranx-rullen. En galet bra rulle till det grövre gäddfisket!

Varmare vatten ändrar förutsättningarna
I takt med att vattentemperaturen stiger kan man fiska hem sina beten snabbare. Gäddan är inte lika ”köldstel” som under det riktigt tidiga vårfisket och ibland funkar det bra att stressa gäddan till hugg.

”Resultatet blir ofta våldsamma hugg! Nästan som att träffas av en hästspark.”

– Om man fiskar hem betet i ett jämt, relativt högt tempo, hinner inte gäddan fundera så mycket innan hugget. Ett snabbt fiskat bete kan utlösa huggreflexen och resultatet blir ofta våldsamma hugg! Nästan som att träffas av en hästspark.

Mickes utrustningstips!

Att Micke värnar om fisken blir tydligt när vi ber honom att välja ut fem prylar, utöver spön och beten, som han alltid har med på sina fiskepass. Se och läs mer om Mickes alla favorittillbehör här »

1) Kamera
En bra bild är värd långt mycket mer än en avlivad fisk!

2) En tillförlitlig våg
Rapalas digitala Proguide-våg väger upp till 25 kilo och täcker eventuella gäddrekord. Dessutom är den godkänd för storfiskregistrering!

3) Kroklossare
En långskaftad kroklossare är ett måste för att kunna få ur betet ur en stor gäddkäft med tusentals sylvassa tänder!

4) En rejäl håv
Om du inte vill landa fisken med gälgrepp så är håv ett skonsamt alternativ. Rapalas X-Large Pro Guide Net är tillräckligt stor för monsterfiskar och har dessutom ett knutlöst, gummerat nät för skonsam hantering av fisken.

5) ”Gäddsäck”
Rapalas Fish Hammock är en självstängande säck där storfisken kan förvaras medan fotografering förbereds etc. Den funkar även att väga fisken i.

Hantera fångsten rätt – för ett bra fiske även i framtiden
Micke avslutar vår pratstund med att påpeka hur viktigt det är att hantera fisken på rätt sätt så att de kan leka även nästa år.

”Det är en fantastisk känsla att se en grov gäddmadam återvända till sitt rätta element!”

– Håll gäddan i stjärtspolen en liten stund vid återutsättning. Då får fisken chansen att återhämta sig och återfå balansen. Det är en fantastisk känsla att se en grov gäddmadam återvända till sitt rätta element!
Efter snart tjugo år som fiskeguide så vet han vad som krävs för ett hållbart fiske – även för framtida generationer.

Fler utrustningstips!
I Normarks nya digitala katalog ”Gäddspecial 2017” hittar du alla produkter Micke Puhakka tipsar om här ovan. Dessutom finns det mängder med nyheter för ett bättre gäddfiske.
Läs katalogen digitalt här »

 Facebook

Instagram

AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!