Rasmus vann Rapala Cup

Rasmus Bäcklund fick 50 arter i Rapala Cup, det räckte till totalseger.

Rasmus Bäcklund fick 50 arter i Rapala Cup, det räckte till totalseger.

En segrare är korad i Rapala Cup. Det blev Rasmus Bäcklund från Olofstorp utanför Göteborg, som kammade hem förstapriset med hela 50 fångade arter.
– Otroligt kul att vinna, säger han när vi ringer.

Rasmus Bäcklund är 16 år gammal och bosatt i Olofstorp. I förra årets upplaga av Rapala Cup slutade han på en sjundeplats och nu kammade han alltså hem segern. Han passade dessutom på att slå rekord i antal arter, 50 olika fiskarter på tre tävlingsmånader kan få vilken inbiten sportfiskare som helt avundsjuk.
– Jag siktade faktiskt på 50 arter, berättar han och avslöjar att han kände lukten av seger vid 45 anmälda fiskarter.
– Vid den tidpunkten hade jag hade ett antal ”säkra” arter kvar.
Svåraste arten av de 50 var grässnultra, som han fick jobba en hel del för att fånga.
Nyckeln till framgång enligt Rasmus är att lägga tid på att rekognosera.
– Åtminstone när man kommer till de mer svåra arterna.
Han fick även en hel del bra tips och råd från fiskekompisar, när det gäller artbestämningar och heta fiskeplatser.
– Sedan var det bara att gneta på och fiska tre-fyra dagar i veckan.
Fiskejournalen lyfter på fiskekepsen och säger grattis och tack till Rasmus Bäcklund och alla andra deltagare i årets Rapala Cup.
Här hittar ni den slutställningen i Rapala Cup.
Tävlingen arrangeras av Normark, Rapala och Fiskejournalen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!