Regeringen sviker havsmiljön

”Vad regeringen säger och vad regeringen gör är två helt olika saker när det gäller havsmiljön”, skriver Greenpeace i en debattartikel. I artikeln konstaterar Greenpeace att Sverige sviker löftet att skydda vår unika havsmiljö.
I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver Jan Isaksson och Therese Jacobsson att den svenska regeringen ser till att uppfylla de löften man gjort när det gäller havsmiljön.
– Skyddet av Sveriges unika havsområden är så dåligt att Sverige till och med bryter mot EU-lagstiftning, säger Jan Isaksson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.
Vad Isaksson syftar på är bland annat det bristande skyddet av Fladen och Lilla Middelgrund. Dessa två utsjöbankar ingår i EU:s nätverk av skyddade naturområden, så kallade Natura 2000. Men trots detta förekommer de bottentrålning, som är en extremt destruktiv fiskemetod.
Greenpeace pekar också på andra försyndelser som övergödande fiskodlingar, grustäkt och tippning av giftiga muddermassor i skyddsområden.
I debattartikeln konstateras också att länsstyrelserna inte får de resurser och verktyg som behövs för att skydda områden till havs. 12 av 14 länsstyrelser uppger att de har ytterst knapphändig kunskap om vad som finns i deras havsområden.
Du kan läsa hela debattartikeln HÄR.
Svenne Andersson

Regeringen har lovat att skydda Fladen och Lilla Middelgrund, ändå fortgår bottentrålningen. Bilden är från när Greenpeace dumpade stenblock för att stoppa trålarna. (Foto: Greenpeace)

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!