Riktat fiske gav svartbuksrocka – och ett rockabad!

Irvin Kjelde på gemensam simtur med sin fantastiska djuphavsfångst. Foto: Bjørn Florø-Larsen, NKML

Trondheimsfjordens djup levererade nyligen en väldig svartbuksrocka på 23,5 kilo. Arten är ytterst sällsynt och i ren eufori firades succén med några simtag med fisken. 

På 400 meters djup blev det plötsligt tvärstopp, när artjägaren Irvin Kjelde fiskade efter den extremt ovanliga svartbuksrockan utanför Trondheim. När ”bottennappet” plötsligt började röra på sig blev det spännande – hade han rent av lyckats krokat en av de mytomspunna svartbuksrockorna? Tvivlen dominerade fram till att fisken hade drillats 150 meter ovan botten. Då stack den av i en vild rusning och som gav Irvin ”rockavittring”, eftersom fiskar med simblåsa brukar bete sig annorlunda. Och mycket riktigt – när den svarta siluetten visade sig under båten visste Irvin att han snart skulle kunna registrera en ny – och ytterst sällsynt – art på sitt fiske-CV.
– Stämningen var euforisk. Den här fisken är så sällsynt och mytomspunnen att inga andra arter kommer i närheten av den. Det här är den heliga graal, berättar Irvin till Hooked.no.

Foto: Bjørn Florø-Larsen / NKML

När den 162 centimeter långa rockan återutsattes valde den glada fångstmannen att göra fisken sällskap. Därmed blev han en av få som badat med en djuphavsrocka.

Irvins fantastiska fisk är den åttonde svartbuksrockan som fångats på spö, och den första som landats efter riktat fiske.
För ett par veckor sedan fångades det näst största exemplaret genom tiderna. Den fisken vägde 38 kilo.

Läs mer om Irvins fångst i ett utförligt reportage på Hooked.no.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Ormlik haj fångad i Taiwan

Med nålvassa tänder, bläcksvart skinn och en självlysande buk liknar den inget annat. Viper dogfish shark omges av mystik och nu har fem individer fångats utanför Taiwan.

Gäddhugg genom isen!

Felix Pettersson möttes av ett centimetertjockt islager när han i dag kom ner till vilken för att fiska. Han kastade ändå ut och lät sitt gula jerkbete rassla över isen – och snart blev gäddorna som galna. Tre fiskar attackerade betet så hårt att det blev hål i isen. – Jag har aldrig varit med

Laxsmugglare döms till dagsböter

Hovrätten ändrade i går tingsrättens frikännande domar i den uppmärksammade laxhärvan. De två huvudmännen döms till villkorliga domar och dagsböter för att ha sålt dioxinförgiftad lax till Frankrike.

Mängder av vildlax drabbas av lus

Parasiten laxlus plågar och skadar inte bara fisk i odlingar. En ny norsk sammanställning visar att även vild lax och havsöring drabbas hårt, och att det finns ett tydligt samband mellan smittad vildfisk och odlingar. I flera fall är omfattningen så stor att vilda bestånd är hotade.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!