Riktat fiske gav svartbuksrocka – och ett rockabad!

Irvin Kjelde på gemensam simtur med sin fantastiska djuphavsfångst. Foto: Bjørn Florø-Larsen, NKML

Trondheimsfjordens djup levererade nyligen en väldig svartbuksrocka på 23,5 kilo. Arten är ytterst sällsynt och i ren eufori firades succén med några simtag med fisken. 

På 400 meters djup blev det plötsligt tvärstopp, när artjägaren Irvin Kjelde fiskade efter den extremt ovanliga svartbuksrockan utanför Trondheim. När ”bottennappet” plötsligt började röra på sig blev det spännande – hade han rent av lyckats krokat en av de mytomspunna svartbuksrockorna? Tvivlen dominerade fram till att fisken hade drillats 150 meter ovan botten. Då stack den av i en vild rusning och som gav Irvin ”rockavittring”, eftersom fiskar med simblåsa brukar bete sig annorlunda. Och mycket riktigt – när den svarta siluetten visade sig under båten visste Irvin att han snart skulle kunna registrera en ny – och ytterst sällsynt – art på sitt fiske-CV.
– Stämningen var euforisk. Den här fisken är så sällsynt och mytomspunnen att inga andra arter kommer i närheten av den. Det här är den heliga graal, berättar Irvin till Hooked.no.

Foto: Bjørn Florø-Larsen / NKML

När den 162 centimeter långa rockan återutsattes valde den glada fångstmannen att göra fisken sällskap. Därmed blev han en av få som badat med en djuphavsrocka.

Irvins fantastiska fisk är den åttonde svartbuksrockan som fångats på spö, och den första som landats efter riktat fiske.
För ett par veckor sedan fångades det näst största exemplaret genom tiderna. Den fisken vägde 38 kilo.

Läs mer om Irvins fångst i ett utförligt reportage på Hooked.no.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Daniel fick megalånga

Året har inletts med ett osannolikt långafiske för den unge Daniel Andersen. Höjdpunkten kom i går då han lyckades bända upp ett riktigt monster på 36,2 kilo!

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Olaglig trålning filmad i Öresund

Trålning i Öresund har varit förbjudet i över 80 år och anses vara en av förklaringarna till att torskbeståndet är förhållandevis starkt. Men nu avslöjar Greenpeace att långt ifrån alla respekterar förbudet. På en månad dokumenterades sex trålningar efter lektorsk. I ett av fallen klipptes trålen av mitt framför kameran.

Kritiserad nätdispens i Sommen dras tillbaka

Sommens rödingar och andra fiskar ser ut att slippa de extra stora nät som en yrkesfiskare nyligen fått godkända av Sommens fiskevårdsområde. Dispensen har nämligen dragits tillbaka efter stark kritik.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!