Riktat fiske gav svartbuksrocka – och ett rockabad!

Irvin Kjelde på gemensam simtur med sin fantastiska djuphavsfångst. Foto: Bjørn Florø-Larsen, NKML

Trondheimsfjordens djup levererade nyligen en väldig svartbuksrocka på 23,5 kilo. Arten är ytterst sällsynt och i ren eufori firades succén med några simtag med fisken. 

På 400 meters djup blev det plötsligt tvärstopp, när artjägaren Irvin Kjelde fiskade efter den extremt ovanliga svartbuksrockan utanför Trondheim. När ”bottennappet” plötsligt började röra på sig blev det spännande – hade han rent av lyckats krokat en av de mytomspunna svartbuksrockorna? Tvivlen dominerade fram till att fisken hade drillats 150 meter ovan botten. Då stack den av i en vild rusning och som gav Irvin ”rockavittring”, eftersom fiskar med simblåsa brukar bete sig annorlunda. Och mycket riktigt – när den svarta siluetten visade sig under båten visste Irvin att han snart skulle kunna registrera en ny – och ytterst sällsynt – art på sitt fiske-CV.
– Stämningen var euforisk. Den här fisken är så sällsynt och mytomspunnen att inga andra arter kommer i närheten av den. Det här är den heliga graal, berättar Irvin till Hooked.no.

Foto: Bjørn Florø-Larsen / NKML

När den 162 centimeter långa rockan återutsattes valde den glada fångstmannen att göra fisken sällskap. Därmed blev han en av få som badat med en djuphavsrocka.

Irvins fantastiska fisk är den åttonde svartbuksrockan som fångats på spö, och den första som landats efter riktat fiske.
För ett par veckor sedan fångades det näst största exemplaret genom tiderna. Den fisken vägde 38 kilo.

Läs mer om Irvins fångst i ett utförligt reportage på Hooked.no.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!