Riktat fiske gav svartbuksrocka – och ett rockabad!

Irvin Kjelde på gemensam simtur med sin fantastiska djuphavsfångst. Foto: Bjørn Florø-Larsen, NKML

Trondheimsfjordens djup levererade nyligen en väldig svartbuksrocka på 23,5 kilo. Arten är ytterst sällsynt och i ren eufori firades succén med några simtag med fisken. 

På 400 meters djup blev det plötsligt tvärstopp, när artjägaren Irvin Kjelde fiskade efter den extremt ovanliga svartbuksrockan utanför Trondheim. När ”bottennappet” plötsligt började röra på sig blev det spännande – hade han rent av lyckats krokat en av de mytomspunna svartbuksrockorna? Tvivlen dominerade fram till att fisken hade drillats 150 meter ovan botten. Då stack den av i en vild rusning och som gav Irvin ”rockavittring”, eftersom fiskar med simblåsa brukar bete sig annorlunda. Och mycket riktigt – när den svarta siluetten visade sig under båten visste Irvin att han snart skulle kunna registrera en ny – och ytterst sällsynt – art på sitt fiske-CV.
– Stämningen var euforisk. Den här fisken är så sällsynt och mytomspunnen att inga andra arter kommer i närheten av den. Det här är den heliga graal, berättar Irvin till Hooked.no.

Foto: Bjørn Florø-Larsen / NKML

När den 162 centimeter långa rockan återutsattes valde den glada fångstmannen att göra fisken sällskap. Därmed blev han en av få som badat med en djuphavsrocka.

Irvins fantastiska fisk är den åttonde svartbuksrockan som fångats på spö, och den första som landats efter riktat fiske.
För ett par veckor sedan fångades det näst största exemplaret genom tiderna. Den fisken vägde 38 kilo.

Läs mer om Irvins fångst i ett utförligt reportage på Hooked.no.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!