Rivstart i Rapala Cup

Hugo Lilja med en vimma som är en rolig och lite udda art. Den känns igen på sin stora näsa. Det svenska rekordet på vimma är 1392 gram.

Den populära arttävlingen Rapala Cup, är igång för fjärde året i rad och det har verkligen varit en rivstart!
Redan efter tre dagar hade 11-årige Hugo Lilja från Ålem på Smålandskusten fångat 8 arter och en riktig raritet dessutom med den udda karpfisken vimma som känns igen på sin stora näsa. I skrivande stund är exakt 100 fiskar inrapporterade av hela 46 barn. Lysekilsbröderna Calle och Pelle Hjelm har dock övertagit ledningen med 9 arter vardera, imponerande på bara tre och en halv dags fiske. Tävlingen varar hela sommaren och alla som deltar får priser. Fina fiskeutrustningar delas ut till topp tio när sommaren är slut och därefter delas drag från Normark ut till de 300 första som rapporterar in en fisk och buffar från Sportfiskarna delas ut till de resterande deltagande.

Är ni osäkra på vad ni fångat, kan ni alltid maila och fråga domaren Hans Lindqwist.

Visste ni förresten att det finns över 200 fiskarter i Sverige och att Rasmus Bäcklund som vann förra året fångade hela 50 arter på en enda sommar! I år är Rasmus för gammal då man bara får delta till det år man fyller 16 så oavsett vem som fångar flest arter i år kommer det inte att bli förra årets vinnare. Är ni osäkra på vad ni fångat kan ni alltid maila och fråga årets domare Hans Lindqwist på Sportfiskarna hans.lindqwist@sportfiskarna.se eller ladda hem gratis-appen Fisknyckeln där i princip alla Sveriges fiskarter finns med.

 

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!