Sanslöst torskfiske i Norge

Vårfisket efter stortorsk slår alla tidigare rekord. Vi har tidigare rapporterat om torskar över 30 kilo från Söröya. De överträffas nu av en bjässe på 37,1 kilo, fångad utanför Tromsö!
Enligt rapporter från flera organisationer har torskbeståndet i Barents hav återhämtat sig bra, sedan man lyckats begränsa det omfattande tjuvfiske i området. Det är kanske detta som nu avspeglar sig i de fantastiska sportfiskefångsterna i norra Norge.
Under våren drar torsken (skreien), söderut för att leka i de djupa nordnorska fjordarna. Därifrån har vi de senaste veckorna fått rapporter om enorma fångster på spö. Från Söröya rapporteras att Daniel Nilsson, Höör fått en torsk på 31,65 kilo och att Peter Dahlgren, Säffle hivat en som vägde 31,85 kilo.
Båda dessa bjässar hamnar dock i skuggan av den oerhörda torsk som fiskeguiden Marcus Åhlund fick i förrgår. Han var med om ett makalöst torskfiske på ett område som heter Malangsgrunden. Under turen fångades inte mindre än tio torskar över 20 kilo.
Marcus, som har en bakgrund på SportfiskeAkademin i Forshaga, har hunnit skaffa sig rutin som fiskeguide. På grund av den hårda strömmen valde han att fiska med pilk. Det var tydligen rätt metod för att komma ner till torsken som stod nära botten på 50 meters djup. Efter en tung fajt fick Marcus upp fisken och förstod att den var nära det norska rekordet på 37,5 kg. På grund av det fina fisket avstod han från att få den vägd genast. När den landade på vågen, åtskilliga timmar senare, noterades den jättelika torsken till 37,1 kg. Den var rejält tjock om magen, 95 centimeter i omkrets vid en längd av 150 centimeter.
Svenne Andersson

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.


Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!