Seminarium om dioxin i lax och strömming.

På bild, från vänster:
Sarah Josefsson, SLU. - Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) -
Emma Halldin Ankarberg, Livsmedelsverket - Marie Aune, kemist, Livsmedelsverket -
Kjell Strömbäck, ordförande i Kustfiskarförbundet -
Moderator, Jan Nyberg, MP i Luleå.

På bild, från vänster:
Sarah Josefsson, SLU. – Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) -
Emma Halldin Ankarberg, Livsmedelsverket – Marie Aune, kemist, Livsmedelsverket -
Kjell Strömbäck, ordförande i Kustfiskarförbundet -
Moderator, Jan Nyberg, MP i Luleå.

Miljöpartiet de gröna i Norrbotten och Luleå samt Studieförbundet Vuxenskolan bjöd i går in till ett öppet seminarium om dioxin i Bottenvikens lax och strömming. Östersjölaxälvar i Samverkans Thomas Johansson rapporterar för Fiskejournalen från torsdagens dioxin seminarium i Luleå.
Seminariet var välbesökt, lokalen blev snabbt överfull av intresserade åhörare. Många hade åkt långt för att lyssna till expertpanelen bestående av landets absolut främsta toxikologer, kemister och forskare i ämnet. Det är ett skrämmande faktum att Östersjöns strömmingar och laxar är så giftiga att barn och kvinnor i fertil ålder endast bör äta fet fisk från Östersjön max två gånger per år enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Dioxinet finns lagrat i Östersjöns bottensediment från gamla miljösynder men vi har även en nytillförsel från dagens industri och via luften från andra länder.

Friskt hav på sikt
Det var många yrkesfiskare på seminariet, de påstår att dioxinhalterna i Östersjölaxen är under gränsvärdet och syftar på egna undersökningar av dioxinhalten. De ifrågasatte Livsmedelsvekets prover och menar att dioxingränsvärdena gör att de inte kan sälja sina fångster och därmed inte får någon lönsamhet i sitt fiske. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Livsmedelsverket bemötte kritiken och berättade att de årliga provtagningarna utförs på exakt samma sätt i alla EU länder och att resultaten från exempelvis Danska och Finska prover visar samma resultat som de Svenska.
Isabella Lövin menade att dioxinhalterna i fet fisk från Östersjön är ett faktum och vi måste nu sätta fokus på att hitta källorna till dioxinföroreningarna så att vi på sikt kan få ett friskt hav med fisk som går att äta.
Läs fler notiser om dioxin och lax.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!