Annons
Annons

”Skarpsillsprojektet” gav kunskap om ekosystemet i Östersjön

Annons
Under åren 2009 till 2010 genomfördes ett försök att minska mängden skarpsill i ett begränsat område i Kalmarsund. Resultatet visar att det är möjligt att med fiske på planktonätande fisk påverka både planktonätande fisk och djur- och växtplankton.

Under åren 2009 till 2010 genomfördes ett försök att minska mängden skarpsill i ett begränsat område i Kalmarsund. Resultatet visar att det är möjligt att med fiske på planktonätande fisk påverka både planktonätande fisk och djur- och växtplankton.

Under sju år har det så kallade ”Skarpsillsprojektet” undersökt hur bestånden av rovfisk som torsk, abborre och gädda i Östersjön kan bevaras samt vilka effekter detta skulle ha på resten av ekosystemet.  Nyligen lämnade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, in slutrapporten till regeringen.
– Tack vare projektet har vi fått ny och viktig kunskap om relationerna mellan rovfiskar, bytesfiskar och andra delar av ekosystemet. Resultaten kan utgöra grunden för en ekosystembaserad förvaltning av fiskbestånden, vilket är nödvändigt om vi ska kunna nå de svenska miljömålen och målen inom EU:s gemensamma fiskeripolitik, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på HaV.
2007 gav regeringen dåvarande Fiskeriverket i uppdrag att utreda om en minskning av skarpsill i Östersjön kunde vara en lämplig metod för att återfå rovfisken i Östersjöns utsjö- och kustområden. Bakgrunden var att bestånden av torsk, gädda och abborre minskat kraftigt samtidigt som bestånden av skarpsill ökat. Det fanns tecken på att torsken förlorat sin naturliga roll som rovfisk i ekosystemet, eftersom torsken i normala fall borde kunna hålla skarpsillsbestånden nere.
När skarpsillen ökade så minskade även mängden djurplankton som också är föda åt yngel av torsk, abborre och gädda. Mindre mängder djurplankton leder i sin tur till en ökning av växtplankton och trådalger, förändringar som traditionellt bara setts som symptom på övergödning.
Projektet visar också att kustnära rovfiskar som abborre och gädda påverkas negativt av ökande mängder spigg. Avsaknad av rovfisk kan ge effekter nedåt i näringskedjan, med en ökad mängd trådalger som resultat.
– Vi vet idag mer om ekosystemet i Östersjön än något annat hav. Havs- och vattenmyndigheten kommer att använda projektets resultat och rekommendationer i sitt fortsatta förvaltningsarbete av Östersjön, säger Ingemar Berglund.
Baserat på resultaten har ”Skarpsillsprojektet” formulerat ett antal råd till fiskeri- och miljöförvaltning i Östersjön. Den åtgärd som anses allra viktigast för att torsken i Östersjön ska kunna återhämta sig är att begränsningar i torskfisket behålls.
Läs mer på www.havochvatten.se.

LÄS OCKSÅ

Annons
25 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Ok, så staten betalar några sälkramare 75 mille för en rapport => yrkesfisket måste skäras ned, ned ned och sälbestånden… öööö sälar är söta! Inte kan vi skjuta säl, det blir dyrt, dåligt och ger absoluuuut ingen effekt.

  75 mille för att plocka fram en utrotningsmaskin som konverterar torsk till sälbajs, Vänta bara till mp regerar.

 • Om jag hade fått 100kr varje gång Herr Josef säger att sälar är söta så hade jag varit förmögen vid det här laget.. Och du J, fisken du fångar förvandlas väl också till bajs?

 • Om människan tillför fosfor och kväve, och därefter förbjuder mänskligt fiske, så kan ju du Stefan tala om för mig och näringen skall komma ur systemet? Det verkar nämligen som om 75m snubbarna skiter i den aspekten.

  Och för att göra situationen värre, skall ju själklart miljögalningarna sälifiera hela Östersjön. Varför? Jo sälar är söta(hah)!

 • Varför ska djuren drabbas för att vi göder haven? Borde vi inte göra nåt åt orsaken till övergödningen istället för att på sedvanligt vis följa minsta motståndets lag.Och jag väntar fortfarande på en förklaring till dina siffror på det andra forumet..

 • Hur har du tänkt att övergödningen skall komma ur systemet? Skall du personligen samla sälfekalier med håv? Lite som att rasta hunden kanske.

 • Och det tror du på? Alltså att vi minskar övergödningen?

  Miljögalningarna klarar inte av att se sambandet mellan säl och krashade fiskbestånd. De drar därför slutsatsen att om vi minskar fisket så löser sig biffen. Och när det skiter sig ordentligt, för det kommer det göra, så kör de den gamla finten med temperaturförändringar. Putin och co..

 • skiter både bokstavligt och bildligt fortfarande i Östersjön, och jag tror inte båtransporter mm kommer minska.

  Slutsats: Det kommer bli något ohyggligt med skarpill och spigg när sälen och forskarena är klara = Köp aktier i foderfisketrålare!

 • Den trovärdigaste mängden fisk som sälar i östersjön äter kan man läsa i faktarutan, http://pub.epsilon.slu.se/10689/7/konigson_s_130820.pdf Königson var en av forskarna i ”åtelprojektet” där man kunde se att en gråsäl kunde äta 20 kg på 20 min. Så det är tur att någon ägnar sig åt verkligheten! Nu väntas på en lika trovärdig sälinventering.

 • Enligt denna faktaruta äter en gråsäl 23kg fisk per dygn. En siffra som dåligt överensstämmer med de 7kg jag ofta stöter på i olika artiklar..

 • Josef: Då blir sälens ”torskkvot” ca 16000 ton. 4000 ton mer än Sveriges del enligt dig. Men hur stor kvot har samtliga Östersjönationer?

 • Problemet är att den sk gröna rörelsen har satt dagordningen alldeles för länge, säl och skarv är jätteproblem inte bara i östersjön utan även i västerhavet , det gäller inte bara kustbestånden efter torsk utan även ål lax och öring , framtiden
  kommer att kräva mer marina livsmedel, då duger inte att släppa rovdjursstammarna för långt,

 • För vem är de ett jätteproblem Herr Viking? Naturen eller människan?

 • Stefan, du kan inte jämföra ton för ton. Bara insikten att 20% av gråsälens föda i egentliga östersjön är torsk bör få dig att haja till.

  Har för övrigt svårt att kommentera, får se om detta når fram.

 • Knubbsälsunge:
  ”(e.g. freshly thawed herring) 4kg”

  4 kg sill-> 10 kg torsk

  Nej, vi får hoppas att fler forskare som Königson dyker upp på Universiteten. Bara en sådan sak som skedde i Hanöbuktsrapportern, att räkna statiskt vad sälar äter(6kg?!!) och inga andra effekter(sälmask, delar av fisken, fisk flyr mm).

  Liknar propaganda…

 • Danskarna får iaf lite uppbackning av tv mm.

  Noterar vilka som har skrivit rapporten(skarpsill). Det finns ett namn som, av jag förstår, är en rabiat sälförsvarare. Sätter 75 mille på att han är en av de två.

  Vi får sätta vårt hopp till politikerna, hur sjukt det än låter. Forskarna med makt är korrupta och de går inte att sparka.

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons