Skräpet ska upp till ytan

Så här ser det ut under ytan utanför Stora Kalholmen. Nu skall skräpet upp till ytan och projektledningen hoppas på attitydförändring hos båtägarna. (Foto: Tomas Jangvik)

Havs- och vattenmyndigheten bidrar till att visa skräpet under ytan. Pengar från Havsmiljöanslaget delas nu ut till projektet till Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön.
Projektet Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön . Första steget som nu är i full gång är dykning efter skräp i Säck och Träskö Storö i norra skärgården, samt i mellanskärgården på Fjärdlång, Biskopsö och Möja.
Varje plats har först dokumenteras med fotografering och filmning, både över och under ytan. Sedan har skräpet samlats in. Resultatet ska levereras av dykarna med bilder som visar på kontrasterna före och efter samt en bearbetad redigerad film. Dessutom ska skräpet levereras som bevis och som illustration för att bygga upp en ny kampanj mot nedskräpningen i skärgården.
– Projektet bidrar inte bara med att vikar rensas på skräp, långsiktigt hoppas vi även på att kunna förändra vissa attityder och beteenden, berättar Skärgårdsstiftelsens miljöhandläggare Cecilia Wibjörn.
För bara 50 år sedan tyckte man inte att det gjorde så mycket att kasta en flaska eller burk över bord, den attityden är bättre idag men inte tillräckligt. Våra dykare hittar allt från flaskor till bilbatterier. Skräp på bottnarna kan orsaka skador på djur och människor, vassa kanter och giftiga ämnen hör inte hemma under ytan och vi hoppas att alla får sig en tankeställare när de ser vad våra dykare fiskat upp.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!