SM i gäddfiske – en folkfest på framfart

sportfishmasters_inlagg

Glada gäddfiskare trängs vid Alingsåsrampen. Mätbrädan och tävlingsbrickan måste återlämnas till tävlingsledningen senaste kl 16:30 (foto: Mathias Larsson).

Det är under blå hösthimmel som SM-finalen i gäddfiske avgörs, sjön Mjörn utanför Alingsås är arenan och närmare 100 teambåtar tävlar om pokalen i ett av årets största event för gäddfiskare
Trots ett relativt trögt fiske är stämningen på topp – glädje, gemenskap och gäddfiske är tre stora G som sammanfört närmare 300 sportfiskare för att göra upp om att bli Sveriges bästa gäddfiskare 2014.
– Tävlingen har nästan växt till dubbel storlek på bara ett år. Syftet med Sportfish masters är att främja sportfisket och framförallt gäddfisket. Det är dessutom viktigt att visa allmänheten att sportfisket är på framfart och att det faktiskt är riktigt coolt att fiska, berättar Alexander Alsbäck tävlingsfunktionär.
Dagens toppfisk är en 112-centimetare som Peter Persson från Team stöt lyckades lura upp ett par timmar in i tävlingen. Förutom Peter långa gädda lyser 100-klubbarna med sin frånvaro. I finalen tävlar man både som enskild fiskare och som team. Teamets fem längsta fiskar läggs samman och den båt som fångat flest cm godkänd gädda vinner. De deltagande lagens betesboxar skvallrar om att diverse gummibeten och tailbeten gått heta under dagen men rykten säger att riktigt, riktigt små beten varit mest effektivt för att locka, dagens tjuriga mjörngäddor. Hela 17 gäddor ska tydligen fått syna durken på en av teambåtarna, på just den här metoden. Nu väntar vi med spänning på slutresultatet…

Mer om om tävlingen läser du på Sportfish masters hemsida.

Mathias Larsson

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!