Sportfiskares engagemang avvärjde hot mot Öresund

Sportfisket och naturen vann. Gribskov kommun har beslutat att inte suga sand på Disken och Lappen i Öresund.

Som vi berättade häromdagen planerade danska Gribskov kommun att suga enorma mängder sand från Öresunds finaste fiskebankar. Stort engagemang och en lite annorlunda aktion fick byrådet i Gribskov att backa och ingen sand kommer sugas.
Men en replika av en gravsten med texten R.I.P Havsmiljö och två döda plattfiskar och ett litet fackeltåg mötte sportfiskare Jesper Larsen politikerna i Gribskov byråd i måndagskväll. Protesterna hade avsedd effekt och efter ett förslag av byrådsmedlem Brian Lyck Jørgensen att sandsugning inte får förekomma i Öresund och Natura 2000-områden. Brian Lyck Jørgensen är också Gribskovs kommuns representant i den politiska styrgruppen för Fishing Zealand – ett mycket intressant projekt för att förbättra både sportfiske och naturmiljö och gynna sportfisketurismen på Sjelland.
På andra ställen i Öresund pågår alltjämt sandsugning. Köpenhamn växer så det knakar och sanden från Öresund är en viktig råvara. Fishing Zealand och Danmarks sportfiskeförbund arbetar med att kunna presentera lösningar för ett bättre skydd av Öresund. Vi har mycket att lära av vårt grannland i väst.

Anders Nicander

 

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!