Annons
Annons

Sportfiskarna agerar för skydd av vildlaxen

Annons

Många vildlaxbestånd är svaga och fisket efter vildlax begränsas. (Illustration: Erik Ohlsson)

Idag kom Havs- och Vattenmyndigheten med ett förslag om att fångst av vild Östersjölax vid trollingfiske förbjuds. Förslaget ligger i linje med Sportfiskarnas ambition att rädda den vilda Östersjölaxen. Sportfiskarna vidtar nu flera åtgärder och kräver fler insatser för att rädda laxen.
– Som läget nu är för de svaga vildlaxbestånden sluter vi upp bakom HaV:s förslag att stoppa fångst av vild Östersjölax vid trolling, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas Generalsekreterare.
De nya reglerna föreslås gälla från 1 juli. Sportfiskarna föregår dock de nya reglerna och agerar omedelbart.
– Vi har redan inlett ett arbete med att förändra reglerna vid trollingtävlingar sanktionerade av Sportfiskarna. Det arbetet kommer nu att snabbas på. Vi hinner inte förändra reglerna redan till årets SM-tävlingar och har därför beslutat att det inte kommer att genomföras något trolling-SM denna vår, säger Stefan Nyström.
Sportfiskarna kräver att en rad ytterligare åtgärder genomförs för att skydda den vilda laxen.
– Från vår organisation är vi beredda att arbeta hårt för att rädda de hotade vildlaxbestånden. Vi hoppas att det arbetet kan bedrivas i nära samarbete med myndigheter, forskningen och andra aktörer, avslutar Stefan Nyström.
Nödvändiga åtgärder
– Avsätt mer resurser för att restaurera laxälvarna och skydda deras mynningsområden så att vildlaxen får fri väg till sina lekplatser.
– Avsätt mer resurser för att undersöka och åtgärda postsmoltdödligheten hos odlad lax.
– Säkerställ att all odlad lax verkligen blir märkt genom klippning av fettfenan i hela östersjöområdet.
– Ställ krav på bättre redskap för det kustnära yrkesfisket så att vild lax i högre grad kan återutsättas.
– Tillsätt en nationell samverkansgrupp för laxen.
– Övriga östersjöländer måste stoppa sitt blandbeståndsfiske på vild och odlad lax, på samma sätt som Havs- och Vattenmyndigheten beslutat för det svenska fisket. Sportfiskarna bedriver på www.sportfiskarna.se/lax en kampanj för att övertyga EU att fatta detta beslut.
Läs tidigare notiser om HaV:s förslag.
Här kan du läsa HaV:s remissförslag för trollingfisket. (PDF)

LÄS OCKSÅ

Annons
22 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Hur kan vi hacka på en typ av fiskare det borde vara en självklarhet för oss flugfiskare och andra älvfiskare också! Det är som att säga att alla som metar abborre med flöte måste sätta tillbaka all fisk men inte dom som bottenmetar!

 • Detta hade gått att genomföra om all odlad lax varit fettfeneklippt , men så är inte fallet . Endast 2 åringarna är klippta och alla 1 åringar slipper klippas för det finns dispans för att inte göra det . Sen borde det gälla samma regler i älvarna,men ni vågar väl inte ge er på Sveaskog och liknande. Så där kan ju lekbäddarna tömmas fritt fram.

 • virker som om at ”sportsfiskarna” acceptere dette utan tvekan. Istallet for at undersøge hvor mange laks der fanges ved trolling. Kanske vi som troller skal argumentere for at det ”voldsomme” fisket som sker på laks i elv, när laxen skal formere sig, måste stoppe straks. hur mange lax fanges på trolling vs mynningsfiske?

 • Bra Sportfiskarna! Som jag ser det spelar det ingen roll hur många vildlaxar som fångas vid trolling. Det räcker med 1 per år för att underminera arbetet mot vildlaxens bevarande. Så länge sportfiskare har ”rätt” att döda vildlax (oavsett antal) är det svårt att ställa andra krav mot andra.

 • Vilka grupper representerar Sportfiskarna egentligen. Har ledningen förankrat sin politik i laxfrågan även hos den stora grupp som trollingfiskarna utgör. Kanske dags att bilda Sveriges Trolling & Sportfiskeförbund om vi inte ska bli överkörda av C&R mobben.

 • Jag ser inte problemet.
  Alla ska väl dra sitt strå till stacken om vi ska ha lax kvar, eller ska bara yrkesfiskarna bort och sportfiskarna får köra på, oavsett om det fiskas i älv eller hav från båt eller från land så ska väl alla göra vad dem kan för att få upp laxbestånden !?

 • Problemet just nu er at visse avundsjuka sports/flugfiskere jager trollingfisket som har haft et fantastisk vårfiske och kom ihåg, dette fiske gir också mange turister til sverige. at dette fine trollingfiske jamnföres med yrkesfiske ger ingan mening. Trollingfisket utgör ingen som helst fare for viltlaxen. Et max 3 fisk pro pers ville vare ok

 • Problemet just nu er at visse avundsjuka sports/flugfiskere ”jager” trollingfisket som har haft et fantastisk vårfiske, kom ihåg, dette fiske gir också mange turister til sverige. at dette fine trollingfiske jamnföres med yrkesfiske ger ingan mening. Trollingfisket utgör ingen fare for viltlaxen. Et max 3 er et fint signal men gör ingen skilnad.

 • Jag antar att Sportfiskarna i konsekvensens namn aktivt medverkar till att allt flug-, drag- och ryckfiske i älvarna omedelbart stoppas?

 • Nu när Sportfiskarna fått bort (gjort yrkesfiskarna arbetslösa) ger de sig på nästa grupp som konkurrerar med deras fiske. Vem blir nästa måltavla ( fult att spinnfiska ädelfisk?)
  Att läsa inläggen på vissa forum är beklämmande, avundsjuka och dubbelmoral som göms bakom C&R är beklämmande. Sportfiskarnas kommer att splittra sportfiskesverige

 • jag hoppas att sportfiskarna även föreslår/stöder att all fisk som fångas i älvar också omedelbart återutsättes om den har fettfena,men det gör dom nog inte då de verkar anse att om man springer runt i neopren-tajts är man en finare fiskare som har sin fulla rätt att äta vildlax,vore bättre med fångstkvot vilket de flesta trollare stöder

 • Inför maxbegränsning för antal lax /dag och person för samtliga utövare så är vi en bra bit på vägen.
  Sedan kan man lägga en avgift för allt laxfiske som går till att främja den vilda laxens fortlevnad.

 • kan heller inte förstå att sportfiskarna kan stå bakom att ett fällefiske i mynningsområden får fortgå,om nu laxen har hittat hem för lek borde det vara högsta prioretet att låta laxen kunna vandra upp för lek ,än tillåtas fångas med spö eller fälla.i en del fiskevårdsområden när gös leker fredas dessa sjöar/lekområden.freda älvarna helt o hållet

 • det är bra att sportfiskarna aggera för skydd av vildlaxen så att ALLT fiske efter lax upphör såsom trolling och flugfiske framförallt när fisken skall leka i älvar…… det är väl en självklarhet eller hur………………………………………………

 • Och att fisket i älvarna har haft baglimit och fredningstid under 10-tals år medan trollingfisket varit helt oreglerat har gått er helt förbi? Förstår inte hur ni försöker att få detta till en rättvisefråga…

 • Ni som tycker att alla är dumma mot just er – försök istället att se helhetsbilden – att det nu faktiskt arbetas på flera plan med att rädda laxen som art, SAMT så många arbetstillfällen som möjligt. Sedan kan man givetvis debattera detaljerna, men försök då att göra det på sakliga grunder så kanske det leder någon vart.

 • Att införa förbud som inte stödjs av dom det drabbar är aldrig bra, det leder bara till civil olydnad och då är förbudet meningslöst. Studier visar på mycket hög dödlighet hos återutsatt fettfenefisk. Känns meningslöst att släppa tillbaka en döende lax. Bättre att införa fångstbegränsining som nog stödjs utav alla trollare

 • I de laxälvar som jag fiskar i får man döda högst en lax/dag.Jag har trots detta inte slagit ihjäl en enda lax de senaste 3 åren.Det handlar inte om regler.Det handlar om ens egen attityd.Jag vill utan att hyckla kunna säga att det var fel att yrkesfisket fick behålla dispensen för dioxinhaltig lax,Ni som dödar lax har inga argument mot yrkesfisket

 • Jesper!
  Bättre med lite dioxin än förpestad av rökare!
  Fiskare sen 20år tillbaka!
  Då skulle jag ha varit död sen länge för jag äter
  både lax och ål!
  Smaklig spis!
  Rökt lax med kokt potatis o grönsaker och en god sås! EJ odlad,tänk på dom stackars sillarna
  som blir upp sugnad av en monster båt med 2000hk i sig!
  Nä,där kan man bli rädd! s…

 • Ingen vill att laxen ska försvinna och jag utgår från att alla är väl medvetna om att något måste göras. Om det nu införs ett system där vi ska värna om vildlaxen så måste all utsatt lax vara fenklippt, svårt att urskilja vild eller odlad lax. Fisket i laxälvar ska också regleras! Är det bättre att klubba en vild lax i älv istället för i havet?

 • Byske älv har i år en Baglimit på 5 laxar per fiskare OBS per ÅR. Jag anser att det fortfarande är en alldeles för generös kvot.Vissa laxälvar i norge har regeln 1 lax/dygn 2/vecka 3/år.Kanske skulle vara något att ta efter även för er trollingfiskare 3 laxar med vikt 8 kg ger ca 15 kg laxkött= 15 middagar.Räcker inte det?

Annons
AKTUELLT

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons