Stör fångad i Kattegatt

En allt vanligare gäst? Mycket tyder på det efter vårens rapporter. Foto: Per Johansson

Ännu en stör har fångats på svenskt vatten. Den här gången från 38 meters djup i Kattegatt. Vilken art det rör sig om kan bli svårt att fastställa eftersom fisken återfick friheten efter ett par snabba bilder.

Stören fångades av Per Johansson när han från sin båt Cindy Vester trålade efter plattfisk.
– Jag har aldrig sett en vild stör tidigare men kände ändå igen den. Den var i fin form och simmade snabbt vidare när den släpptes tillbaka, hälsar Per.

Pers bilder från fångsten har nu skickats till ArtDatabanken och förhoppningsvis kan arten därigenom fastställas.

Möjligtvis är fisken en europeisk stör. Det vore dock smått sensationellt eftersom den arten anses nära utrotad i våra vatten. Därför talar mycket för att Pers fisk är en atlantisk stör.
– Ja, så är det nog. Dessutom har den fortfarande lite av juvenilens spetsigt utdragna nos vilket är arttypiskt för den atlantiska stören, berättar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Fisken är en av flera störar som inrapporterats under våren. En annan var en död fisk som hittades utanför Lysekil. Inte heller i det fallet kunde arter fastställas på plats men en utförd DNA-analys lär snart ge svaret.

Den atlantiska stören levde fram till för 100 år sedan i Göta älv. Då var observationer längs den svenska västkusten vanliga. Därefter har fiskarna blivit allt färre och man blir förstås nyfiken på varför våren redan bjudit på flera rapporter.
– Det beror sannolikt på att det i Tyskland pågår ett reintroduceringsprojekt för både den europeiska och den atlantiska stören. De är utplanterade i floder som mynnar i södra Östersjön och Nordsjön. Tanken är att de ska vandra ut i havet men återvända till respektive flod för leken. Individerna börjar nu växa till sig och det är säkert dem vi ser.

Just fisken från Kattegatt har dock mycket kvar att växa – den mätte 60 centimeter och tros ha vägt omkring 1,5 kilo.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!