Stör fångad i Kattegatt

En allt vanligare gäst? Mycket tyder på det efter vårens rapporter. Foto: Per Johansson

Ännu en stör har fångats på svenskt vatten. Den här gången från 38 meters djup i Kattegatt. Vilken art det rör sig om kan bli svårt att fastställa eftersom fisken återfick friheten efter ett par snabba bilder.

Stören fångades av Per Johansson när han från sin båt Cindy Vester trålade efter plattfisk.
– Jag har aldrig sett en vild stör tidigare men kände ändå igen den. Den var i fin form och simmade snabbt vidare när den släpptes tillbaka, hälsar Per.

Pers bilder från fångsten har nu skickats till ArtDatabanken och förhoppningsvis kan arten därigenom fastställas.

Möjligtvis är fisken en europeisk stör. Det vore dock smått sensationellt eftersom den arten anses nära utrotad i våra vatten. Därför talar mycket för att Pers fisk är en atlantisk stör.
– Ja, så är det nog. Dessutom har den fortfarande lite av juvenilens spetsigt utdragna nos vilket är arttypiskt för den atlantiska stören, berättar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Fisken är en av flera störar som inrapporterats under våren. En annan var en död fisk som hittades utanför Lysekil. Inte heller i det fallet kunde arter fastställas på plats men en utförd DNA-analys lär snart ge svaret.

Den atlantiska stören levde fram till för 100 år sedan i Göta älv. Då var observationer längs den svenska västkusten vanliga. Därefter har fiskarna blivit allt färre och man blir förstås nyfiken på varför våren redan bjudit på flera rapporter.
– Det beror sannolikt på att det i Tyskland pågår ett reintroduceringsprojekt för både den europeiska och den atlantiska stören. De är utplanterade i floder som mynnar i södra Östersjön och Nordsjön. Tanken är att de ska vandra ut i havet men återvända till respektive flod för leken. Individerna börjar nu växa till sig och det är säkert dem vi ser.

Just fisken från Kattegatt har dock mycket kvar att växa – den mätte 60 centimeter och tros ha vägt omkring 1,5 kilo.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!