Stör fångad i Kattegatt

En allt vanligare gäst? Mycket tyder på det efter vårens rapporter. Foto: Per Johansson

Ännu en stör har fångats på svenskt vatten. Den här gången från 38 meters djup i Kattegatt. Vilken art det rör sig om kan bli svårt att fastställa eftersom fisken återfick friheten efter ett par snabba bilder.

Stören fångades av Per Johansson när han från sin båt Cindy Vester trålade efter plattfisk.
– Jag har aldrig sett en vild stör tidigare men kände ändå igen den. Den var i fin form och simmade snabbt vidare när den släpptes tillbaka, hälsar Per.

Pers bilder från fångsten har nu skickats till ArtDatabanken och förhoppningsvis kan arten därigenom fastställas.

Möjligtvis är fisken en europeisk stör. Det vore dock smått sensationellt eftersom den arten anses nära utrotad i våra vatten. Därför talar mycket för att Pers fisk är en atlantisk stör.
– Ja, så är det nog. Dessutom har den fortfarande lite av juvenilens spetsigt utdragna nos vilket är arttypiskt för den atlantiska stören, berättar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Fisken är en av flera störar som inrapporterats under våren. En annan var en död fisk som hittades utanför Lysekil. Inte heller i det fallet kunde arter fastställas på plats men en utförd DNA-analys lär snart ge svaret.

Den atlantiska stören levde fram till för 100 år sedan i Göta älv. Då var observationer längs den svenska västkusten vanliga. Därefter har fiskarna blivit allt färre och man blir förstås nyfiken på varför våren redan bjudit på flera rapporter.
– Det beror sannolikt på att det i Tyskland pågår ett reintroduceringsprojekt för både den europeiska och den atlantiska stören. De är utplanterade i floder som mynnar i södra Östersjön och Nordsjön. Tanken är att de ska vandra ut i havet men återvända till respektive flod för leken. Individerna börjar nu växa till sig och det är säkert dem vi ser.

Just fisken från Kattegatt har dock mycket kvar att växa – den mätte 60 centimeter och tros ha vägt omkring 1,5 kilo.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Snart dags för Street Meet i Göteborg

Gillar du streetfiske och vill gärna träffa likasinnade? Lördag den 21 oktober arrangerar EL-GE Sportfiske och West Coast Predator Society en kul aktivitet i Göteborg med fokus på stadens abborrar.

Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

Nya sportfiskerekord från västkusten

Daniel Lindbloms väldiga blålånga från i somras har nyligen godkänts som nytt svenskt rekord. Det har även Anders Nilssons större kungsfisk – som höjer artrekordet till 1568 gram. 

Kraftverken vid Yxern ska ses över

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.

Lyckat flugspöfiske!

Ett par ouppmärksamma sekunder – och en glupsk fisk – kan snabbt ställa till med stor dramatik. Det fick Kenta Ling nyligen erfara när han flugfiskade öring och regnbåge i en mindre sjö utanför Stockholm. Plötsligt får han ett oväntat hugg på ett spö som ligger på klipporna. Spöt dras ner i vattnet och försvinner

Envishet gav megamört

Den duktiga metaren Alexander Holmer förlade nyligen en fyradagars expedition till Rögle dammar. Fisket var bitvis segt med färre och mindre fiskar än han önskat. Men skam den som ger sig – och på expeditionens sista kvällspass small det på en både pigg och tung fisk. När det visade sig vara en mört var lyckan

Småländsk strategi ska ge ökat fiske

Är du sugen på att fiska i Vättern eller i andra närliggande vatten? Det är du i så fall inte ensam om. Fiskeintresset i Jönköpings län är stort och nu har länsstyrelsen presenterat en plan för hur det ska bli ännu större. Digitala fiskekort och ökad tillgänglighet ska få turister och lokalbor att fiska mer.

Drömlånga från västkusten

I tisdags fångade Marcus Trahms en väldig långa under ett vrakfiske på västkusten. Fisken bjöd på en knallhård kamp och vägde hela 18 kilo!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!