Stör fångad i Kattegatt

En allt vanligare gäst? Mycket tyder på det efter vårens rapporter. Foto: Per Johansson

Ännu en stör har fångats på svenskt vatten. Den här gången från 38 meters djup i Kattegatt. Vilken art det rör sig om kan bli svårt att fastställa eftersom fisken återfick friheten efter ett par snabba bilder.

Stören fångades av Per Johansson när han från sin båt Cindy Vester trålade efter plattfisk.
– Jag har aldrig sett en vild stör tidigare men kände ändå igen den. Den var i fin form och simmade snabbt vidare när den släpptes tillbaka, hälsar Per.

Pers bilder från fångsten har nu skickats till ArtDatabanken och förhoppningsvis kan arten därigenom fastställas.

Möjligtvis är fisken en europeisk stör. Det vore dock smått sensationellt eftersom den arten anses nära utrotad i våra vatten. Därför talar mycket för att Pers fisk är en atlantisk stör.
– Ja, så är det nog. Dessutom har den fortfarande lite av juvenilens spetsigt utdragna nos vilket är arttypiskt för den atlantiska stören, berättar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Fisken är en av flera störar som inrapporterats under våren. En annan var en död fisk som hittades utanför Lysekil. Inte heller i det fallet kunde arter fastställas på plats men en utförd DNA-analys lär snart ge svaret.

Den atlantiska stören levde fram till för 100 år sedan i Göta älv. Då var observationer längs den svenska västkusten vanliga. Därefter har fiskarna blivit allt färre och man blir förstås nyfiken på varför våren redan bjudit på flera rapporter.
– Det beror sannolikt på att det i Tyskland pågår ett reintroduceringsprojekt för både den europeiska och den atlantiska stören. De är utplanterade i floder som mynnar i södra Östersjön och Nordsjön. Tanken är att de ska vandra ut i havet men återvända till respektive flod för leken. Individerna börjar nu växa till sig och det är säkert dem vi ser.

Just fisken från Kattegatt har dock mycket kvar att växa – den mätte 60 centimeter och tros ha vägt omkring 1,5 kilo.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!