Stora fiskar som jobb

Gotlands egna öringbestånd bjuder på många fina exemplar.

Gotlands egna öringbestånd bjuder på många fina exemplar.

Gotlänningen Nicka Hellenberg är storfiskare i alla bemärkelser. Förutom att han får många stora fiskar själv, har han också hand om det svenska storfiskregistret. Lyssna på Nicka på Sportfiskemässan i Kista den 22 mars!
Han har många strängar på sin lyra, Nicka Hellenberg. Han är journalist och fotograf för Fiskejournalen, han är trummis i flera band, han registrerar storfiskar åt Sportfiskarna, han är en flitig havsöringfiskare och hängiven ruda-metare. Dessutom är han en duktig bloggare.
I sitt föredrag på Sportfiskemässan, kommer Nicka främst att fokusera på spinnfiske efter stora havsöringar i Östersjön, och då kanske främst Gotland. Han kommer också att berätta varför havsöringarna ibland är så svårtrugade och hur man kan överlista dem genom att inte tro på ”gamla sanningar”.

Storfiskregistret
Jobbet med att registrera och sortera de 27 000 stora fiskar som finns i Sportfiskarnas storfiskeregister, är något Nicka också kommer att beröra i sitt föredrag. Nicka är med och utformar regler, utser svenska rekord och godkänner anmälda fiskar. Detta gör honom till en rutinerad bedömare av fiskars storlek och det är få bilder som kan lura Nickas tränade öga.
Alla Nickas talanger gör honom till en av de mer intressanta föredragshållarna under Sportfiskemässan. Nicka dyker även upp på scenen i andra sammanhang som konferencier och utfrågare.
Se Nicka Hellenberg på stora scenen lördagen 22 mars klockan 13.00
Ladda hem hela scenschemat här.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!