Storfångst av bonito

Oväntad vintergäst. Magnar Ekren hade inte räknat med ett nät fullt av bonitos när han nyligen fiskade utanför Bergen. Foto: Elin Elvsås / www.bt.no

En norsk fritidsfiskare fick en sensationell fångst när han i torsdags vittjade sitt nät utanför Bergen. I maskorna satt 14 ryggstrimmiga pelamider, eller bonitos som de också kallas. Fiskarna väcker både frågor och fascination, då denna exotiska snabbsimmare föredrar varma vatten och brukar undvika den skandinaviska kusten under vintern.

De senaste åren har många sportfiskare i Sverige och Norge fått uppleva urkraften hos rusande bonitos, framförallt under sensommaren och det tidiga höstfisket då vattnet fortfarande är varmt. Men Magnar Ekrens oväntade vinterfångst visar att vissa individer har trotsat den skandinaviska kylan.

”Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern”

– Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern, säger forskaren Otte Bjelland till Bergens Tidende.

Foto: Elin Elvsås / www.bt.no

Huruvida det rör sig om en slumpfångst återstår att se. Men skulle boniton börja övervintra i norska vatten lär den få sällskap av fler sydliga besökare.
– Det har blivit allt vanligare att fisk stannar över vintern istället för att följa stimmen söderut, säger Otte Bjelland.

Även Anders Nicander, Fiskejournalens havsfiskeexpert, förvånas över fångsten.
– Jag tycker det är väldigt intressant att en art som förväntas trivas i varmare vatten hänger i Norge i januari! Är det en tillfällighet eller är det ett resultat av mildare vintrar, undrar han.

Läs mer om fångsten i Bergens Tidende här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!