Storfångst av bonito

Oväntad vintergäst. Magnar Ekren hade inte räknat med ett nät fullt av bonitos när han nyligen fiskade utanför Bergen. Foto: Elin Elvsås / www.bt.no

En norsk fritidsfiskare fick en sensationell fångst när han i torsdags vittjade sitt nät utanför Bergen. I maskorna satt 14 ryggstrimmiga pelamider, eller bonitos som de också kallas. Fiskarna väcker både frågor och fascination, då denna exotiska snabbsimmare föredrar varma vatten och brukar undvika den skandinaviska kusten under vintern.

De senaste åren har många sportfiskare i Sverige och Norge fått uppleva urkraften hos rusande bonitos, framförallt under sensommaren och det tidiga höstfisket då vattnet fortfarande är varmt. Men Magnar Ekrens oväntade vinterfångst visar att vissa individer har trotsat den skandinaviska kylan.

”Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern”

– Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern, säger forskaren Otte Bjelland till Bergens Tidende.

Foto: Elin Elvsås / www.bt.no

Huruvida det rör sig om en slumpfångst återstår att se. Men skulle boniton börja övervintra i norska vatten lär den få sällskap av fler sydliga besökare.
– Det har blivit allt vanligare att fisk stannar över vintern istället för att följa stimmen söderut, säger Otte Bjelland.

Även Anders Nicander, Fiskejournalens havsfiskeexpert, förvånas över fångsten.
– Jag tycker det är väldigt intressant att en art som förväntas trivas i varmare vatten hänger i Norge i januari! Är det en tillfällighet eller är det ett resultat av mildare vintrar, undrar han.

Läs mer om fångsten i Bergens Tidende här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Olagligt nätfiske avslöjat i Kalix

Länsstyrelsen i Norrbotten beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll flera arter, bland annat havsöring och sik.

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Gäddor fredas på Eriksberg

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge inför en tre veckors fredningsperiod för gäddor under våren 2019. Insatsen görs för att underlätta leken och på sikt säkra ett gäddfiske i toppklass.

Extremfiske gav megalake


Andreas Ekfeldt förlade nyligen sex intensiva fiskedagar i jakten på grov lake. Bäst utdelning gav ett stenhårt 23-timmarspass då han belönades med en riktig drömfisk på hela 6240 gram. – En av mina livs bästa fiskar, hälsar den erfarna storfiskaren.

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!