Svara på remissen

Just nu är ett förslag på förändrade regler för nätfiske efter havsöring  – från Listerlandet till Svinesund – ute på remiss. Ta chansen att svara och visa att denna art är alldeles för värdefull för att bli frysboxutfyllnad.
Nyss hemkommen från Skåne kan jag konstatera att havsöringfisket där är minst lika populärt som i Halland som hemma hos mig i Bohuslän. Vi sportfiskare älskar havsöring. Och de många gästerna från Tyskland och Danmark visar att vårt fiske är känt och eftertraktat även utanför landets gränser.
Därför är det mycket glädjande att Fiskeriverket föreslår begränsningar i det nätfiske efter havsöring som effektivt hindrar öringbestånden att nå sin fulla potential. Man  föreslår i korthet att man på vatten grundare än tre meter, bara ska få fiska under tiden 1 maj till fredningstiden infaller. Man föreslår också att redskapen bara ska få stå ute från klockan 16.00 till 10.00. I den delen av Östersjön som omfattas av förslaget höjs maskmåttet på näten till 130 mm.
Frågan är bara om Fiskeriverkets förslag, om det blir verklighet, är tillräckligt. Många menar att det enda rimliga är ett förbud för allt fiske med nät på vatten med mindre djup än tre meter. Det skulle rädda både lekvandrande och utlekt öring och det skulle innebära att många sjöfåglar som nu fastnar i näten och drunknar skulle överleva.
Du kan själv enkelt svara på remissen och även lägga till de ändringar, utöver de föreslagna, du skulle vilja se. Glöm bara inte att skriva att du ”tillstyrker” förslaget om att man begränsar nätfisket över huvud taget. För att läsa och svara på remissen klicka HÄR
Anders Nicander.

En havsöring är oändligt mycket mer värd som sportfisk än som byte för nätfiskaren. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!