Svenska ålakademin: Ät ål med gott samvete

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Blekinge läns tidning skev nyligen en artikel där Svenska ålakedemin uttalar sig om hur vi bäst räddar ålen. De tycker att vi ska fortsätta att äta den akut utrotningshotade fisken med gott samvete – för att rädda dess fortlevnad. Ålakademin anser att vattenkraften är den stora boven – inte yrkesfisket och konsumenterna. Älvräddarnas styrelseledamot John Schütte ser budskapet som direkt provocerande.
– Stoppat ålfiske räddar inte ålen. Om vi inte fångar och äter ål, skulle ingen bry sig om ålen längre, säger Claes Bergkvist från Svenska ålakademin till Blekinge läns tidning.
John Schütte på Älvräddarna har länge engagerat sig för ålens överlevnad och han tycker inte om Svenska ålakademins resonemang.
– Självklart är det nonsens att man med gott samvete kan äta en art som har minskat med 99,5 procent, säger han till Fiskejournalen.
Det Claes Bergkvist och övriga i Svenska ålakademin anser som det stora problemet är vattenkraften. Claes konstaterar att 70 procent av de vandrande ålarna inte tar sig förbi en kraftturbin.
– …och i många åar är det tre, fyra kraftverk i rad – hur många ålar klarar sig förbi allihopa ner till havet?
Att lösningen på de problem vattenkraften orsakar ålbeståndet, skulle vara att äta den rödlistade arten med gott samvete, håller John inte med om.
– Vad vi behöver är ett totalt fiskestopp i kombination med en lagförändring som tvingar vattenkraften att miljöanpassa alla sina kraftverk så att ålen kan vandra fritt.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!