Team Pilot tog grand slam i gädd-SM

Pilot vann gädd-sm

Josef Pilot med 85 cm gädda fångad i strålande höstväder på Mälaren. (Foto: Joel Pilot)

I ett vackert men kylslaget väder gick starten för årets SM i gädda vid Sundbyholms slott. 90 lag med ett 230-tal taggade deltagare spred ut sig på Mälaren i jakt på storgäddan.
Tidigt i tävlingen tog de två bröderna i lag Pilot från Södetälje kommandot med att redan första timmen rapportera in två gäddor över metern. Det satte press på övriga lag med vinstambition att snabbt fånga fisk då live-rapporteringen gjorde det möjligt att hela tiden hålla koll på ställningen. Trots att hela 82 lag rapporterade in gäddor så stod sig bröderna Pilots fiskar hela distansen ut och det blev en storseger för laget som inte alls figurerat i förhandssnacket. God lokalkännedom visade sig bli helt utslagsgivande i årets SM-tävling.
– Både fisket och segern var magiskt och gav definitivt mersmak för oss. Vi hittade fisken på en träningsfisketur ett par veckor innan och fick då en toppfisk på hela 115 cm. Vår taktik var därför enkel: vi bestämde oss för att fiska på samma ställe och det fick bära eller brista då fisken ofta byter plats så här års beroende på väder och vind, berättar Joel Pilot.
Lag Pilot registrerade in 473 cm gädda på sina fem fiskar. De hade även de två längsta individuella serierna av fisk bestående av 284 cm för Joel pilot och 267 cm för Josef. Som ytterligare grädde på moset så hade även Josef tävlingen längsta gädda på 104 cm. Ett stort grattis till en grand slam!
– Vi fiskade med olika jerkbaits som exempelvis välkända Buster Jerk. Gäddorna var kvar på samma plats där vi stannade och fiskade hela dagen och segern var vår, avslutar den stolte svenske mästaren Joel Pilot.
SM i gädda är en tävling helt inriktad på C&R, det innebär att all fisk återutsätts varsamt efter fotografering mot måttbräda. Under tävlingen fångades och återutsattes omkring 400 gäddor! Intäkter från SM i gädda avsetts även till åtgärder för att förbättra gäddans situation via Svenska Gäddklubbens fiskevårdsfond.
Sportfiskarna tackar alla deltagare, sponsorer samt arrangören Sportfish Masters för en mycket välorganiserad och spännande tävling. Sportfiskarna ser fram mot en ny välorganiserad tävlingsserie nästa år med ett ännu större arrangemang. Redan nu börjar träning av teknik och taktik för nästa års SM-tävlingar bland den svenska gäddfiskeeliten.

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!