Tittarstorm när Odell besökte laxodling

Många var kritiska till programledaren Mikael Odell efter att han besökt en norsk laxodling i sportfiskeprogrammet Fiskedrag. (Foto: Tv4)

Programledare Mikael Odell gjorde i sitt senaste fiskeprogram ett okritiskt nedslag på en norsk laxodling. Resultatet blev tittarstorm.
Programmet Fiskedrag besökte förra veckan en norsk laxodling. Odell visade glada laxar och njöt av god norsk lax. Med tanke på de senaste årens debatt runt problemen med norsk laxodling, väntade sig nog många tittare ett kritiskt granskande program. Istället prisade Mikael Odell odlingsindustrin och menade att den är bra för det vilda laxbeståndet eftersom det minskar fisketrycket på den vilda laxen. Han förklarade också att odlingen skapar mat för en växande befolkning.

Odlingen största hotet mot vildlaxen
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av tittarna var snabbt ute på olika forum, Facebook och hemsidor. Där förklarade de upprört, för såväl programledaren som andra tittare, att laxodlingen idag är det största enskilda hotet mot den norska vildlaxen. Många nämnde också att odlingarna sprider parasiter och sjukdomar till vildfisken och att det går åt två till fyra kilo foderfisk, ofta fiskad med skadliga metoder på hotade bestånd – för att skapa ett kilo odlad lax. Med andra ord inte ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.
Fiskejournalen, som länge rapporterat om den norska laxodlingsindustrins katastrofala följder, både i Norge och i resten av världen, ställer sig också frågande till programmet och undrar hur Mikael Odell, i egenskap av sportfiskare egentligen tänkte?
– Efter att tagit del av olika reaktioner på programmet tar jag till mig en del av kritiken om att vi inte också tog upp problemen med bl.a smittspridning, miljöpåverkan och genetik problem. Försökte förklara det satt i ett större sammanhang på Fiskedrag:s Facebook-sida, säger Mikael Odell.
Här kan du läsa hela svaret från Mikael Odell. (Pdf)
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!