Tunga rockor i Skottland

Falkenskepparen Ulf Stahre och hans kompisar fick uppleva riktig ”hard-rock” när dom tog en tur till Skottland. Flera slätrockor uppemot 100 kilo bordades.
Gamle storfiskaren Ulf Stahre tog en tur till Oban i Skottland med kompisarna Mikael Åkesson, Per Nordgren och Håkan Olsson. Där bordade dom välkända Laura Dawn, med rutinerade skepparen Ronnie Campbell vid spakarna.
– Det blev ett rockafiske som få svenskar fått uppleva, berättar Ulf Stahre för Fiskejournalen.
Tredje dagen brakade fisket loss på allvar. Mikael Åkesson inledde med en otroligt fisk på 95 kilo – och under tiden han drillade krokade Håkan Olsson en annan rocka som visade sig väga 88 kilo. Den tredje storfisken fångades av Per Nordgren. Efter en fajt på drygt en timma kunde han landa en fisk på 84 kilo.
Alla vikterna är uppskattade efter en tabell, eftersom fiskarna återutsattes sedan de mätts och märkts.
– Vi fiskade med enkrokstackel från ankrad båt. Grov utrustning rekommenderas, fajterna är verkligen otroligt tunga. 50-80 lb nylon är bäst, även om vi använde kevlarlinor, tipsar Ulf de som blivit sugna på en tur i deras kölvatten.
Svenne  Andersson

Håkan Olsson tar i av alla krafter för att lyfta "lagårdsdörren" från botten och spöt bugar av respekt. (Foto: Ulf Stahre)

Håkan Olsson tar i av alla krafter för att lyfta "lagårdsdörren" från botten och spöt bugar av respekt. (Foto: Ulf Stahre)

En härlig bild som illustrerar storleken på rockorna. Mikael Åkesson letar efter en bra bildvinkel, assisterad av Håkan Olsson. (Foto: Ulf Stahre)

En härlig bild som illustrerar storleken på rockorna. Mikael Åkesson letar efter en bra bildvinkel, assisterad av Håkan Olsson. (Foto: Ulf Stahre)

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!