Utrotningshotad fisk i kockens panna

I lördagens Göteborgsposten lockade Elon kunder till butiken med utrotningshotad fisk – tillagad i butiken av en kock. (Foto/källa: Göteborgsposten lördag)

Sillhajen är klassad som utrotningshotad och är belagd med fiskeförbud av EU. I helgen som gick serverades ångkokt sillhaj på ett köpcenter – tillagad av en meriterad kock.
När vitvarukedjan Elon ville locka besökare till en av sina butiker i Göteborg bjöd man in den meriterade kocken Carl Almgren för att laga mat i butiken. Han har både OS- och VM-guld i matlagning på meritlistan, men hade inga problem med att servera en utrotningshotad art till butikens gäster. Fiskejournalen ringde upp Carl för en förklaring.
Ser du några problem med att servera en utrotningshotad art?
– Detta var en bifångst och med de regler som finns, fick fisken inte släppas tillbaks. Så nej, inte i detta fall.
Men du har ju ändå bidragit till handel med sillhaj genom att köpa den.
– Fisken var redan såld till ”Feskakörka” när jag köpte den på deras auktion.
Du driver ju cateringfirma, serverar du sillhaj eller några andra utrotningshotade arter i din verksamhet i nuläget?
– Nej, jag är principiellt emot hajfiske.
Enligt din hemsida kan man beställa hälleflundra av dig. Är de fiskade på hållbara bestånd?
– Ja, så är det. Bäst är väl att du ringer fiskgrossisten Bläckfisken AB där jag köper all min fisk.
När vi ringer fiskgrossisten får vi veta att hälleflundrorna som säljs just nu är bifångster på grund av fiskestopp. Vi frågar om det, efter fiskestoppet, finns livskraftiga bestånd fiska på.
– De påstår det, säger Alex-Zander Kronberg, Bläckfisken AB.
Är de fiskebåtarna anslutna till MSC?
– Nej, den är ju rödlistad så man ska undvika att äta hälleflundra säger de. Men det säger de ju om allting…
Vill du veta vilka fiskar som du kan äta med gott samvete? Här kan du ladda ner WWF:s fiskguide. Den finns även i fickformat så att du kan ta med den på restaurangen. Ställ krav på kocken!
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!