Välbesökt sportlovsfiske i Göteborg

Tisdagens sportlovsfiske på Härlanda tjärn i Göteborg var välbesökt. (Foto: Hans Lindqwist)

Sportfiskarna:
Det första av Sportfiskarnas traditionella sportlovsfisken lockade hela 184 deltagare ut på isen i Göteborg.
Tisdagens sportlovsfiske gick av stapeln på Härlanda tjärn i östra Göteborg, inte långt från Sportfiskarnas regionkontor. 184 deltagare tog chansen att testa på pimpelfiske efter abborre och regnbåge. Korvgrillning och instruktioner om bland annat hur isdubbar används ingick i programmet, som var helt kostnadsfritt och assisterades av SFK Aktiv.
Här och var drogs det abborrar av de lite mer rutinerade pimpelfiskarna, men de regnbågar som behagade hugga klev tyvärr av efter några dramatiska fajter. Trots ganska trögt fiske i kombination med ett antal minusgrader var det glada miner hos alla, förutom möjligtvis hos ett av de yngsta barnen som fick många att dra på smilbanden med uttalandet:
– Det här är bannemej inget pimpelfiske – det är pimpelfiasko!
Sportfiskarnas personal fick svara på frågor som handlade om väsentligheter som exempelvis vilka arter man förväntades kunna fånga, fiskarnas nappvillighet, hur många grillade korvar man fick äta och om inte fiskarna trots allt sover på vintern. Klurigaste frågan att svara på fick regionkontorets 189 centimeter långa biolog Markus från ett av barnen:
– Varför är du så lång?
Två skolklasser dök upp med egna pimpelutrustningar som de fått när de tidigare varit med i Sportfiskarnas lyckade satsning KlassDraget. Tack vare bidrag från Svenskt Friluftsliv kan vi även i år satsa på projektet, där skolbarn erbjuds fiske och friluftsliv på schemat. Sedan 2007 har över 50 000 skolbarn deltagit! Mer information hittar du på våra ungdomssidor.
På torsdag är det dags för sportlovsfiske nummer 2, då på Stora Mölnesjön i Rannebergen. All info hittar du om du klickar här.
P4 Göteborgs direktsända inslag från fisket kan du lyssna på om du klickar här.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!