Vallgravsmetet dominerades av invasiva smörbultar

Den svartmunnade smörbulten sprider sig snabbt och uppvisar stor tolerans mot varierande salthalt. Kommer den även etablera sig i det marina kustvattnet? Foto: GMBL

Den svartmunnade smörbulten blir allt vanligare i Göta älvs mynningsområde och sprider sig till närliggande vatten. Det märkte inte minst deltagarna i årets upplaga av Vallgravsmetet i centrala Göteborg. Forskare varnar för att musselbestånden kan påverkas av artens utbredning.

De 164 deltagarna i årets upplaga av Vallgravsmetet fick sammanlagt 94 svartmunnade smörbultar. Det var betydligt fler än tidigare år och ett tydligt tecken på artens förmåga att sprida sig.
Det första svenska fyndet rapporterades 2008 och sedan dess har den svartmunnade smörbulten etablerat sig i stora delen av Östersjön och i Göta älvs mynningsområde. Artens framfart sker på bekostnad av andra arter och Leon Green, som forskar på den svartmunnade smörbulten vid Göteborgs universitet, tror att den kan hota västkustens musselbestånd om den även etablerar sig i det salta kustvattnet.

”Även om smörbulten äter många olika saker så tror jag det finns en risk att musselbestånden kan påverkas…”

– Jag är precis hemkommen ifrån en fältresa till Bulgarien, där svartmunnad smörbult lever naturligt i Svarta Havet. Det är otroligt uppenbart att de i sin naturliga miljö äter enorma mängder musslor. Så fort vi hade fångat fiskarna, och släppte ner dem i akvarier började de bajsa ut musselskal, främst från blåmussla. Även om smörbulten äter många olika saker så tror jag det finns en risk att musselbestånden kan påverkas även här i Västerhavet ifall den sprider sig ut till havskusterna, berättar han.

Arten är även känd för att konkurrera ut andra fiskar. Under årets vallgravsmete fångades inte en enda gärs, trots att den tidigare var vanlig i vallgraven. Huruvida det beror på den svartmunnade smörbulten är ännu inte klarlagt.

Vallgravsmetet präglades annars av strålande sol och hög stämning.
Här kan du läsa mer om den 44:e upplagan av tävlingen.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!