Annons
Annons

Varje enskild lax viktig i Säveån

Annons
En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)

En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)

Varje enskild lekfisk som når Säveån är viktig för beståndet. Därför vädjar Länsstyrelsen till fiskevårdsområdena att återutsätta de laxar som fångas under några år framöver, tills alla tillgängliga lekområden är besatta.
Internationella havsfiskerådet, ICES, rapporterar om försämrad överlevnad hos bestånden av Atlantlax. Få laxar återvänder, trots att det riktade havsfisket efter lax i princip har upphört. Det gör att man nu måste rikta blickarna mot det som händer med laxen i deras hemälvar.
I Säveån, som rinner ut i Göteborg, har man nyligen byggt en stor fiskväg i Hedefors, för att öppna upp nya lekområden för laxen.
– Det här är en unik möjlighet att få tillbaka ett större och livskraftigare bestånd, säger Lennart Olsson på Länsstyrelsen. Vi har gett laxen möjlighet att nå sina gamla lekområden uppströms kraftverket i Hedefors. Men då måste de också nå fram till fiskvägen.
Om laxarna når fiskvägen eller inte, beror mycket på hur sportfiskarna längs älven väljer att agera. Länsstyrelsen hoppas få stöd av alla Fiskevårdsområden i detta arbete. Istället för att slå ihjäl laxar i detta känsliga skede, menar Lennart Olsson, att sportfiskarna längs Säveån istället bör registrera och sätta tillbaks laxarna under några år.
– Då kan de nya lekområdena besättas snabbare och Säveån kan bli en förebild för hur man kan återställa ett unikt laxbestånd, med hjälp av omlöp och fiskevård.
Maria Ålander

LÄS OCKSÅ

Annons
29 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • det hoppas jag verkligen alla kan vara med på, alla klubbar borde förbjuda upptag av lax de närmsta åren genom att nämna det i en tillfällig stadgeändring. då blir det inga missförstånd

 • Om länsstyrelsen menar allvar med sin propå, så borde de omedelbart begära att den enligt vattendom beslutade laxtrappan vid Hillefors byggas.
  Laxen kommer nu bara åt ca 1/4 av det tänkta reproduktionsområdet som skulle bli tillgängligt genom fiskvägen förbi Hedefors.I avvaktan på detta borde laxar släppas ut här så länge som de hindras att vandra

 • I så fall är det väl bättre att sätta ån i träda 4-5 år så laxen totalt obehindrat kan ta sig fram, om vattnet nu är så känsligt att det inte tål uttag av fångad fisk så kanske man inte ska fiska alls på några år??

 • Säfveåns Flugfiskesällskap (SFS) har länge jobbat aktivt med fiskevård i Säveån och förespråkat striktare fiskeregler. På Jonseredsvattned, som är den populäraste fiskesträckan, har vi idag bland de mest restriktiva reglerna i hela landet och antalet upptagna laxar har varit väldigt lågt de senaste åren (2 st 2013).

 • Dessvärre är Säveån, med sin närhet till Göteborg, utsatt för ganska omfattande tjuvfiske. SFS har 15-talet frivilliga vakter, men detta räcker inte till för att hindra att en hel del (omöjligt att veta totala antalet) laxar otillåtet tas upp både under och efter säsongen! Vill man verkligen värna laxen i ån, måste mer bevakning till för hela ån!

 • För att få de nya lekområdena att producera några yngel på kort sikt, måste enligt SFS ett antal lekpar lyftas upp ovanför Hedefors, så att de yngel som kläcks där återvänder via omlöpet. Den allra största delen av Säveålaxen leker idag i och nedanför Jonsered, och har ingen stark drift att simma upp ovanför Hedefors. Utan hjälp tar detta många år!

 • SFS åsikt är att det finns åtgärder som ger mer effekt, än att införa 100% tvingade C&R. Som läget är nu, är risken stor att det bara blir fler laxar som fångas vid otillåtet fiske, och att de få laxar som annars skulle ha behållits av fiskekortsköpare, ändå inte använder de nya lekområdena!
  SFS fortsätter att kämpa för Säveålaxen genom…

 • Håller med Kristian om vikten av en fiskväg förbi Hillefors, men under rådande omständigheter bör man göra det optimala för att gynna en positiv utveckling av en livskraftig laxstam i HELA Säveåsystemet. Att John Öster fortfarande vill slå ihjäl lax vid Jonsered förstår jag inte. Bevakningen av ån mot tjuvfiske borde inte bli sämre för det.

 • Håller helt med John Öster! Utöver det tror jag det vore en katastrof att stänga ån helt som vissa vill. Hade det inte varit för allt engagemang från folket i SFS hade det inte funnits någon Säveålax kvar alls, stänger man riskerar man att förlora en stor del av detta engagemanget både när det gäller fiskevård och bevakning!

 • Av all den lax som vandrar upp i ån och som småningom når Jonseredsvattnet kommer andelen som vandrar vidare upp mott Hedefors att ÖKA så mänge fisken som fångas släpps tillbaka!
  En biologiskt livskraftig stam får man om de naturlig selektionsmekanismerna får verka. Det kommer visserligen att ta tid, men det samtidigt naturens villkor …

 • … för att skapa en livskraftigt hållbar laxstam. Jag förstår John Östers omtanke för sportfisket i ån, men just nu gäller nog att i första hand tänka på laxens bästa och helt övergå till ett C/R-fiske.
  Ju fler laxar som försvarar revir på Jonseredsvattnet desto fler av de som anländer till ån kommer att vandra vidare upp mott och förbi Hedefors.

 • Det är inte fråga om att stänga Daniel, bara se till att inte slå ihjäl laxen. Är inte det biologiskt ganska självklart?!
  John Öster skall nog inte generalisera och påstå att hela SFS står bakom hans personliga åsikter.
  Som sportfiskare i SFS kan man göra än mer genom att dessutom INTE slå ihjäl laxen. Skall det vara så svårt att förstå?!!!

 • Anders: Jag är en utpräglad C%R fiskare, behåller väldigt få fiskar men jag vill inte behöva sätta tillbaka en blödande döende fisk som kommer ligga och guppa i lugnvattnet nere i partille centrum en timme senare! Vet att du inte förespråkar stängning Anders men det finns många som verkar vara för det. Med tanke på hur människan satt naturen ur…

 • …spel med vattenkraftverk mm i säveån kanske vi kan leva med att hjälpa naturen att hitta tillbaka genom att lyfta lite fisk upp så det faktiskt uppstår ett bestånd som vill ta sig förbi hedefors och leka där uppe?

 • John Öster, behövs det påpekas att vi här för en debatt med personliga inlägg.
  Bäst blir en debatt som handlar om att bemöta åsikter och argument, inte om att förnedra dem eller dess bärare.
  Det vore bra om sakligheten kunde utvecklas här. Prof. John Höjesjö vet jag har välgrundade argument för laxens utveckling i Säveån. Inget vet man 100%-igt…

 • … angående laxens utveckling, men att vetenskapliga argument för laxpopulationens tillväxt skall vara vägledande, står väl utom alla tvivel?!

 • … men att vetenskapliga argument måste väga tyngst när det gäller att försöka rädda en utdöende laxstam borde vara självklart för alla.

 • Oj då! Trodde inte det näst sista inlägget kom med. Sorry.

 • Det är hög tid att sportfiskare, inte minst vi SFS. Lägger undan våra spön för ett slag och funderar på vad som bäst gagnar laxen i Säveån.
  SFS må ha gjort mycket för att gynna en byggnation av omlöpet vid Hedefors, men därför kan man inte ta sig rätten att slå ihjäl en och annan lax, vare sig den fått blödande sår eller inte.

 • Det enda rätta är att inte fiska alls på ett antal år. Menar vi allvar med fiskevård bör vi reservationslöst också ta konsekvenserna för att få till stånd DEN BÄSTA TÄNKBARA LÖSNING för laxpopulationens framtid!
  Vårda ån, men utan att slänga krokar efter djuren!

 • Förutom att bygga fiskväg förbi Hillefors är en skärpt bevakning av sträckorna nedströms Partille till Göta älv den viktigaste fiskevårdsåtgärden i nuläget. Förr hade Partille Sportfiskeklubb och Sportfiskarna en båt som regelbundet partrulerade stäckan och tog upp tjuvfiskenäten. Det fanns bl a en person som sålde lax till en stor livsmedelsaffär.

 • Beträffande utplantering av lax ovanför Hedefors och Hillefors, finns det en parallell med Örekilsälven där laxen inte vandrade i laxtrapporna förrän man hade satt ut lax uppströms.
  I Rolfsån hjälpte SSG länsstyrelsen med att släppa ut lax i Storån uppströms Lygnern med fiskvägen i Ålgårda byggdes. Förra året när laxen kunde passera Ålgårda……

 • …..gjorde dom det och lekte. I år så passerade dom Ålgårda igen när fiskvägen är klar.
  Jag är helt övertygad om att det är laxungarnas ferromoner som lockar de vuxna laxarna.

  Det vore märkligt om samma länsstyrelse skulle sätta sig emot detta i Säveån för att göra någon undersökning. Det rimmar i så fall dåligt med propån att inte fiska lax.

 • Det kan tyckas logiskt att utföra liknande åtgärder i Säveån, men hela vattensystemet är mer komplext än i Rolfsån/Storån trots allt. Det är viktigt att det man företar sig i Säveån underkastas vetenskaplig forskning i så hög grad det bara går. Det får bli ett slut på spekulationer nu. Det är dags för att fakta får styra fiskevården i Säveån.

 • Bara en sak Anders. Örekilsälvens och Rolfsåns vattensystem är otroligt mera komplexa än Säveån.
  I Rolfsån utförs det hela tiden vetenskapliga undersökningar parallellt med att förbättra för laxen. Kan inte förstå att det i Säveån skulle vara annorlunda. Jag vet inte vad det är som skall underkastas, spekulationerna får du stå för.

 • Fiskvägen fungerar!

  I eftermiddags kom Bertil Svensson (naturvårdsprofil i Lerum) hem till mig med en lax som han hade hittat på kraftverksgallret vid Hedefors.

  Nu vet vi att fiskvägen fungerar och nu gäller det att arbeta vidare med Hillefors kraftverks hinder.

 • 200 laxar passerade Jonsered visar fiskräknaren för 2013. 2 behölls av sportfiskare nedströms.
  Förmodligen välbesatta lekområden mellan Hedefors och Hillefors.

  Fick mail från Lennart Olsson från länsstyrelsen i förra veckan där han skrev att fiskvägen förbi Hillefors kommer att aktualiseras in om det snaraste, vilket låter hoppfullt.

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygade om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons