Värna gäddan på rätt sätt

SeFF önskar strängare regler för att värna om gäddan. (Foto: Morgan Fihn)

Länsstyrelsen i Östergötland föreslår ett gäddfiskestopp i skärgården i april-maj. Förslaget grundar sig på en oro över gäddbestånden som kommer från yrkesfiskehåll.
För sportfisketurismen är förslaget förödande. Sveriges Fisketurismföretagare, SeFF, hävdar att det finns mycket effektivare åtgärder att ta till om man vill värna gäddan och menar att Länsstyrelsen inte bör lägga fram ett förslag som är grundat på ett tyckande från ett särintresse. Därmed bör förslaget omarbetas, anser man på SeFF.
April och maj är de viktigaste månaderna för sportfiskturism efter gädda. Fiskeguider, båtuthyrare, stugvärdar och redskapshandlare skulle därmed drabbas hårt av ett gäddfiskeförbud under dessa månader.

Strängare regler och fiskevård
Idag är sportfiske efter gädda begränsat till max tre fiskar per dag och gäddor mindre än 40 cm och större än 75 cm ska sättas tillbaka. Denna ”baglimit” menar Fisketuristföretagarna att man skulle kunna minska. Dessutom föreslår de avlysningar av lekvikar, gäddfabriker och ökad bevakning.
De påpekar också vikten av att införa motsvarande fiskeregler för passiva redskap, något som inte finns idag.
SeFF har nu sänt in en hemställan till Hav- och vattenmyndighet om samråd i frågan.

Läs SeFFs hela uttalande:
http://www.seff.org/pdf/remiss/gaddstopp.pdf

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!