Värre regleringar skadar miljön

– Det finns massor av gamla vattendomar i Sverige som är hundra år gamla och som inte lever upp till de ekologiska krav man kan ställa, säger Christer Borg till SVT.

Regleringen av Ångermanälven kan knappast vara mer onaturlig och skapar ekologisk katastrof. Läget har förvärrats sedan 2007, samtidigt som Sverige ska inför vattendirektivet som syftar åt andra hållet, vattnets ekologiska status ska egentligen förbättras. Det menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
I ett examensarbete från Umeå Universitet har Jani Ahonen undersökt hur regleringen för vattenkraften ser ut i Ångermanälven. Hela åtta kraftstationer har undersökts och jämförts med de naturliga flöden som Ångermanälven skulle haft om den inte varit reglerad. Timdata från flera år har analyserats i programvara från USA, där forskningen och åtgärderna för att lindra vattenkraftens påverkan på miljön kommit längre än i Sverige. Jämfört med modellfloden Connecticut River i USA som också är reglerad för vattenkraft är Ångermanälven ett värstingexempel.
Värst är det med de så kallade ”nolltappningarna”, då kraftbolagen helt enkelt stänger av kraftverken och inte släpper förbi något vatten alls.
Ekosystemen drabbas extremt hårt av detta, eftersom det inte finns vare sig fiskar eller andra organismer som är skapta för att leva halva dygnet i strömmande vatten och halva i en konstgjord insjö.
– Det är märkligt att kraftbolagen gör ont värre i de reglerade älvarna samtidigt som vi ska förbättra enligt EU, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
Borg hoppas nu att den vattenverksamhetsutredning som pågår fram till sista maj 2014 ska kunna komma till rätta med problemen den juridiska vägen.
– Kraftbolagen säger att de arbetar med att förbättra miljön, åtminstone när de träffar politiker och Havs- och vattenmyndigheten. Verkligheten visar något helt annat, i Ångermanälven har antalet förödande nolltappningar ökat med en faktor 2,6-3,1 sedan 2007, mitt i myndigheternas arbete med att förbättra vattenkvalitén i Sverige. Uppenbarligen har de som representerar bolagen på dialogmöten med myndigheter och motstående intressen ingen kontakt med de som sköter vattenkraften, eller så ljuger de helt enkelt, säger Christer Borg.
Rapporten är framtagen med stöd av WWF och i ett samarbete mellan Umeå Universitet och Älvräddarnas Samorganisation.
Se inslag i SVT Mittnytt här nedan.

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!