Vertikalgös i värmen – så lyckas du

Niklas Pettersson med en vacker gös i sommarvärmen. Foto: Niklas Pettersson

Niklas Pettersson vann nyligen den prestigefyllda göstävlingen SFK Spinns Gösadrag i stenhård konkurrens. En tryckande värme gjorde att många kommande noll men Niklas hade bra flyt hela dagen och fick hela elva fiskar över minimimåttet. Här berättar han om segern och ger heta tips på hur även du kan väcka liv i den slöa sommargösen!

Niklas Pettersson från Team Scandica/Högvarv har verkligen hittat rätt med sitt tävlingsfiske. Förra helgen ingick han i det tremannalag som i stor stil kammade hem vinsten i havsfisketävlingen PNC och i söndags klättrade han högst upp på en ny prispall – då i SFK Spinns Gösadraget.

Foto: Niklas Pettersson

Tävlingen avgjordes som vanligt i den svårfiskade sjön Rottnen och förhållandena under tävlingsdagen passade bättre för bad än gösfiske. Solen gassade och sjön låg bitvis blank. Ändå var det full aktivitet i Niklas Scandicabåt.

Foto: Niklas Pettersson

– Visst var det extra svårtfiskat den här gången. Fiskarna gick ytligt och var svåra att finna på lodet. Därför satsade många på trolling men jag körde vertikalfiske och det gick ju rätt hyfsat, berättar han.

De kan man lugnt säga. Niklas – som valde att fiska ensam – fick hela elva fiskar över minimimåttet 50 centimeter och även en hel del smågös.

”Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar”

– Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar, berättar Niklas.

Prestationen bli än mer imponerande med tanke på att många sylvassa team kammade noll. Vi passar därför på att fråga Niklas om han vill bjuda på några heta vertikaltips som funkar när solen gassar på.
Det vill han gärna och tipsen kommer här!

 • Våga välja ett annat bete än vad ögat tilltalas av
  I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar utan några färger eller med ytterst lite färg på ryggen.

  ”I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar”

  Jiggen får ett helt annat ljusgenomsläpp och detta lockar gösen rejält i vissa väderlekar.

  Foto: Niklas Pettersson

 • Undvik att släppa jiggen i fritt fall mot en gös och stoppa den inte för nära fisken
  Bromsa istället upp jiggen i god tid och smyg ner jiggen till fisken. Oftast ser fisken jiggen långt före man tror och det märks tydligt då jiggen sjunker långsamt mot fisken. När jag ser att gösen sett jiggen stannar jag nersläppet även om jiggen är 3-4 meter över fisken. Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken.

  ”Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken”

 • Pröva dig fram till rätt metod för dagen
  Det fiskesättet som fungerade igår gör inte alltid det idag. Om det var snabba, korta ryck eller skakningar av jiggen som fungerade vid förra fisketuren så upprepar man sig gärna vid nästa fisketur. Man tänker att fisken inte är i stöten och att det är en trög dag om huggen uteblir. Istället bör man kanske hålla jiggen blickstilla. Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar.

  ”Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar”

 • Ge inte upp för snabbt på en fisk
  Då man stannar på ett större eko från en bättre fisk så fiskar många alldeles för kort tid på dessa. En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn.

  ”En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn”

  Upp till en timma har jag fiskat i ett sträck på en större gös innan den vid rätt färg och storlek på betet snabbt steg och högg jiggen. Vid detta fiske är en structure scan/side scanner nästan ett måste för att inte tappa bort fisken då den ofta flyttar sig eller att båten flyttas av vinden.

  Foto: Niklas Pettersson

Tack för tipsen och grattis till segern!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!