Annons
Annons

Vet IVA vad de pratar om?

Annons
IVA:s vd Björn O. Nilsson påstår att småskalig vattenkraft har en funktion som reglerkraft. Något som ett flertal experter tillbakavisar som felaktigt. (Foto: Peter Knutsson)

IVA:s vd Björn O. Nilsson påstår att småskalig vattenkraft har en funktion som reglerkraft. Något som ett flertal experter tillbakavisar som felaktigt. (Foto: Peter Knutsson)

Huruvida Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) är opartisk ifrågasattes av Fiskejournalen efter deras remissvar om nya regler för vattenkraften. Detta eftersom de tydligt har kopplingar till kraftbolag och Svensk Energi. Vi fick sedan chansen att ställa frågor till dem. Svaren är dock ytterst konfunderande och nu vill de inte svara på våra följdfrågor. Under söndag kväll visade SVT ett inslag om tveksamheterna.
Fiskejournalen har tidigare publicerat två notiser med anledning av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA) remissvar om nya miljöregler för vattenkraften, där IVA ställer sig emot förslagen. I vår första notis bemötte vi påståendet att all vattenkraft är viktig för effektregleringen av elnätet.
I den andra notisen visade vi att IVA sponsras av bland annat Svensk Energi och Eon, och att de som skrivit remissvaret samtliga utom en sitter i styrelser för företag med direkta kopplingar till kraftbranschen.
Med anledning av dessa notiser skickade vi några frågor till IVA och vi fick svar av deras VD Björn O. Nilsson, filosofie doktor i biokemi.
Björn bekräftar att de stöds av Svensk Energi och Eon ”plus många andra aktörer, bland annat staten”. På frågan om Sveriges 1900 småskaliga vattenkraftverk har betydelse för regleringen av elnätet svarar Björn:
– Ja, de småskaliga vattenkraftverken producerar en energimängd som motsvarar cirka 40 procent av all vindkraftproduktion i Sverige och representerar dessutom en reglermöjlighet i samma storleksordning.

Fel svar?
Efter samtal med ett antal experter inom området kan vi konstatera att svaret inte stämmer. Regleringen av elnätet sköts till viss del manuellt genom att Svenska Kraftnät (SvK) kontrakterar ett antal stora producenter och konsumenter som efter behov antingen producerar mer el eller konsumerar mindre. Bland dessa ingår inte småskaliga vattenkraftverk. Därtill finns det en automatiserad reglering där ett antal storskaliga vattenkraftverk varje sekund balanserar sin produktion mot behovet på elnätet.
– Där spelar den storskaliga vattenkraften en roll vid plötsliga bortfall av stora mängder effekt, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna.
Det beror på att dessa kraftverk har en generatortyp (synkrontyp, reds. anm.) som på grund av sin massa reglerar nätet på millisekundskala innan annan kraftproduktion går igång. Men det gäller inte merparten av de småskaliga vattenkraftverken, de har normalt en typ av generator som tvärtom skapar problem om stora effekter försvinner plötsligt.
Jan-Åke Jacobsson på Svensk Vattenkraftsförening bekräftar att det framförallt är fråga om så kallade synkrongeneratorer i de 1030 minsta kraftverken, som totalt står för några få promille av den svenska elproduktionen.
Nu ställer vi oss frågan varför inte en organisation som utger sig för att vara en ingenjörsvetenskapsakademi kan svara ärligt på en i sammanhanget ganska enkel fråga?
– Den faktamässiga relevansen i deras svar är analogt med att en högskola med kompetens inom biologi skulle säga att fiskvägar är viktiga för blåvalar och elefanter. Pinsamt, menar Borg.
Camilla Koebe, kommunikationschef på IVA, har avböjt att svara på Fiskejournalens följdfrågor utan hänvisar till ”remissvaret och de förtydliganden vi redan har gett”.
Fiskejournalen kan konstatera att IVA stöds av kraftindustrin och att de antingen inte förstår sig på tekniken i elsystemet eller är oärliga om den småskaliga vattenkraftens betydelse för elnätsregleringen. Vi undrar nu: När tänker kraftindustrin och deras bundsförvanter börja agera seriöst, så vi kan komma framåt i diskussionerna?
Se ett inslag i Svt om IVA, deras remissvar och påstådda opartiskhet.
Morgan Fihn

Var med och påverka!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

LÄS OCKSÅ

Annons
4 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

  • Anna-Karin Hatt, Annie Lööf och Lena Ek kommer aldrig lyfta en finger mot en näring som energinäringen det förstår nog de flesta invigda.

    Bra att Fiskejournalen ändå envist tvingar de ansvariga att ta debatten.

    Med en dåres envishet ska vi tvinga dem att lyssna på oss!

    Mvh Danne =)

  • Oavsett generatortyp bidrar den småskaliga vattenkraften till stabiliteten i det nordiska elsystemet. Småskalig vattenkraft drivs normalt av vattendragens naturligt strömmande vatten som inte varierar på det sätt som vindkraft gör. Småskalig vattenkraft har inga problem med att frekvensen varierar inom tillåtna gränser vid stora effektbortfall.

  • Ursäkta, men nu blandar ni ihop olika saker. De stora kraftverken ser till att nätet håller rätt frekvens. Detta ska inte blandas ihop med balansering av effekten, när exempelvis, vindkraften står stilla, här har även de mindre kraftverken en stor inverka, och kunna producera förnyelsebar och miljövänlig energi även när det är vindstilla.

Annons
AKTUELLT

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons