Viktig mötesturné för Östersjölaxälvar

Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.


Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.

Efter att nu ha fått stopp på stora delar av det kommersiella fisket av lax i Östersjön, finns det åter hopp för bestånden. Nu gäller det att ta tag i laxförvaltningen i älvarna, ett arbete som inleds med ett möte i Skellefteå på måndag.
Målsättningen är att lax och öring ska förvaltas utifrån de förutsättningar som råder i varje enskild älv. En sund målsättning, men inte alltid helt enkel då det längs varje älv finns många olika fiskerättsägare och intressen som ska vägas samman.
Genom att HaV, Länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet samt organisationen Östersjölaxälvar i samverkan nu bjuder in till ett öppet möte, vill man få igång den viktiga diskussionen om det ansvar för laxen som måste tas längs älven.
– Det här är det viktigaste som hänt förvaltningen av enskilda lax- och havsöringstammar någonsin. Om alla tar sitt ansvar och sköter korten rätt, kan våra svenska Östersjöälvar gå en ljus framtid till mötes, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan.
Mötesturnén inleds på Medlefors kusrgård, Skellefteå, nu på måndag 19 januari klockan 19.00. Det andra mötet följer på tisdagen på Scandic Plaza i Umeå, också klockan 19.00. Därefter går turnén vidare till andra delar av Norrland.
För information, kontakta stefan.s.larsson@lanstyrelsen.se

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!