Annons
Annons

WWF kräver skärpning

Annons

WWF kräver att Eskil Erlandsson börjar värna östersjölaxen och följa EU och Internationella havsforskningsrådets rekommendationer. (Foto: Rudolf Svensen)

Östersjölaxen är i kris och både Sveriges landsbygds- och fiskeminister Eskil Erlandsson och Finlands skogs- och jordbruksminister Jari Koskinen måste agera om den vilda laxen ska finnas kvar i framtiden. Det uppmanar svenska och finska WWF i ett gemensamt krav inför EUs fiskerådsmöte i Luxemburg 20-21 oktober.
WWF är kritisk till att varken Sverige eller Finland tänker följa rekommendationerna från Internationella havsforskningsrådet om kraftigt minskade kvoter.
– Ska den vilda laxen finnas kvar i Östersjön måste Östersjöländerna ta ansvar och följa den vetenskapliga rådgivningen som föreslår kraftig minskning av fisket. Läget för laxen är nu akut eftersom länderna i flera år har blundat för varningarna, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF Sverige.
EU-kommissionen har förstått det allvarliga läget. Den rekommenderar medlemsländerna att följa internationella havsforskningsrådet (ICES) råd att minska kvoterna för den hotade laxen med 79 procent i Östersjön och med 29 procent för laxen i Finska viken jämfört med 2011. Men enligt WWF har svenska och finska regeringen redan nu gjort klart att de varken kommer följa ICES eller EU-kommissionens råd.
Morgan Fihn


LÄS OCKSÅ

Annons
15 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=4458910
  25 000 Gråsälar( säkerligen långt fler i verkligheten, siffran är ju ett minimum)

  Svenskt yrkesfiske fångade 312 ton lax förra året.

  25000/ 312 ton = 12,48 kg per gråsäl.

  Från
  http://www.djurskydd.org/?id_item=368

  I Östersjön äter gråsälarna många olika slag av fiskar samt blåmusslor. Varje dag äter en fullvuxen säl ungefär 7 kg fisk. Sill är den vanligaste maten. Därnäst kommer LAX och laxöring.

  ————————————–
  Inte vet jag om länkarna är trovärdiga. Men om de stämmer, skulle varje gråsäl bara behöva äta lax 2 gånger per år för att matcha det som hela det Svenska yrkesfisket tar upp.

  Kanske inte en slump att ingen ens märkte drivgarnsförbudet.

 • det är precis detta jag skrev om för några veckor sedan i ett inlägg, att politikerna gärna pratar om och lovar en massa för att det ska låta som att de värnar miljön o den biologiska mångfalden men att ta steget från att gå från ord till handling är tydligen jävligt svårt, det är tydligen bättre att desimera fiskbestånden för att livnära en till största delen skattesubventionerad yrkesfiskekår,det vore ju bättre att lösa in en stor del av fiskeflottan(med detta menar jag storskaligt fiske) och ge dessa personer pension och låta de som bedriver småskaligt fiske i olika kustsamhällen fortsätta med detta, då den fisken de fångar går för det mesta till människoföda men mycket av det storskaliga fisket går till annat,så klarar sig nog de flesta fiskbestånd mycket bättre över tid.jag blir så trött på att politiker är så tafatta och inte vågar ta beslut i dessa frågor utan bara gynna några som förstör för så många andra för lång tid framöver.
  uffejokers.

 • Instämmer i föregående inlägg!! Men om man är politiker på hög nivå biter man ju inte den hand som föder en….. Fiskarna behöver ju inte låta dom gå i pension ens… dom kan ju tjäna sina pengar på turister! Dom vet ju att det finns massor med fisk ( säger dom ju )och var den finns då kan dom ju ta ca 50sportfiskare om gången dit, varje dag 200 dagar om året… då tjänar dom ju 2 miljoner om året… men eftersom fisken dom pratar om redan är uppfiskad vet dom ju att det inte funkar…..

 • Josef: Jag är fullt medveten om att du har gigantiska problem med att ta till dig fakta som inte riktigt passar i din lilla bubbelvärld, men faktum är att säl oerhört sällan äter fisk som är över 30 cm lång. Och att du dessutom helt missat det faktum att säl är är en naturlig art som funnits här i många tusen år, och tro det eller ej, men då har det faktiskt funnits gott om lax fastän det funnits mycket säl. Att du inbillar dig att vår inhemska säl är det enda rovdjur på hela vårt klot som utrotar sina bytesdjur vet vi redan, så du behöver inte upprepa det fler gånger nu.

 • Finns inget som heter laxöring … Men havsöring finns det i östersjön!

 • Man kan väl både minska sälstammen och antal skarvar, SAMTIDIGT som man sänker kvoten för yrkesfisket ordentligt!
  Då kanske återhämtningen går snabbare!?
  Man ska iallafall inte skylla allt på säl och skarv och sedan fortsätta med samma höga kvoter.
  Ska det vara så förbannat svårt?
  Om sedan alla kraftbolag kunde fatta att man måste låta fisken passera dammbyggnader så dom kan få komma upp i älvar och fortplanta sig så ökar återhämtningen ytterligare.
  Det är ju en jävligt pinsam karusell det handlar om när det gäller laxen.
  Vi förstör älvarna med dammbyggnader, sätter ut odlad lax för att ”kompensera”, yrkesfisket fiskar upp mängder med lax som ändå inte går att sälja till andra EU-länder, spillran som blir kvar försöker hitta en älv att simma upp och leka i och möts av dammarna igen…
  Sverige är ett riktigt jävla U-land när det gäller att ta tillvara på natur och miljö!

 • josef: Var på deras sajt hittade du benämningen laxöring? Och det var väl egentligen djurskyddet.se du menade och inte djurskydd.se?

 • Martin:
  Jo visst finns det många aspekter att ta hänsyn till. Empati tycker jag borde ligga högt på prioritetlistan. Och låter man fettberg av säl gå före människor,ja, då är vi snart inne på ett spår som är väldigt mycket mer allvarligt än bara fiskeaspekten.

  Empati är väl förmågan att kunna se saker ur andras perspektiv och känna för dem. Så försök se det utifrån hur en laxfiskare(yrke) har haft det de senaste åren.

  Först bygger folk ut älvarna, vilket ger problem med laxtillgången, därefter är det gifter och skit. Därefter löper naturrörelserna amok och låter skarv och gråsäl bli fridlysta genom påtryckningar. Kan inte vara lätt att se sin fångst bli uppäten utan ens få försvara sin fångst. Och skulle de se till att försöka försvara sin fångst olagligt, får de antagligen ett längre straff än ett rötägg som våldtagit någon på krogen. Därtill förbjuds drivgarnen, utan att någon fiskare ens har sett några tumlare ( enligt de själva) i dem. Därefter skärs laxkvoten ner ännu mer så att lönsamheten blir ännu sämre. Och det roliga med det hela är att laxstammen bara minskar ju mer de skär i yrkesfisket, detta medan sälstammen ökar. När de sedan får bidrag för sälskador pga av att WWF och co hindrar säljakt, så är de bidragssnyltare.

  Tänk om det var ditt levebröd som någon hade behandlat så vårdslöst. Ett levebröd som funnits sedan urminnes tider.

 • När någon sätter en ytterst liten och helt bidragsberoende yrkeskår före barns hälsa, vår havsmiljö och hela ekologiska system och sedan pratar om empati så vet man inte om man skall skratta eller gråta, att de inte skäms..

 • Ja du Josef

  (Först bygger folk ut älvarna, vilket ger problem med laxtillgången, därefter är det gifter och skit.)
  Så sant, man visste inte bättre och man hade ändra prioriteringar. Och som du har sett här på sidan så jobbas det en hel del för att få kraftbolagen att bygga fiskevägar mm.

  (Därefter löper naturrörelserna amok och låter skarv och gråsäl bli fridlysta genom påtryckningar.)

  Skarven ja, det kan ni tacka EU för, Sälen är en annan sak, den blev skyddad för att det var en inhemsk art som man hade försökt att utrota och man var väldigt nära att lyckas.

  (Kan inte vara lätt att se sin fångst bli uppäten utan ens få försvara sin fångst. Och skulle de se till att försöka försvara sin fångst olagligt, får de antagligen ett längre straff än ett rötägg som våldtagit någon på krogen.)

  Du vet precis som jag att ser de säl vid fällorna och kan skjuta utan upptäckt så gör de det, sen har en del järngaller som släpper in sälen men inte ut så att de drunknar. Så de försöker nog ta livet av de de kan…

  (Därtill förbjuds drivgarnen, utan att någon fiskare ens har sett några tumlare ( enligt de själva) i dem.)

  Och vem är så dum att de tror på någon som talar helt i egen sak.
  Vet som fakta att Tumlare kom hela vägen upp till Skelleftebukten för bara 80 år sedan.

  (Därefter skärs laxkvoten ner ännu mer så att lönsamheten blir ännu sämre.)

  Ja du man sänker kvoten med 51%, men då fiskarna bara lyckas fånga 49% av sin kvot så vet jag inte om det är någon skillnad..
  Eller???

  (Och det roliga med det hela är att laxstammen bara minskar ju mer de skär i yrkesfisket, detta medan sälstammen ökar. När de sedan får bidrag för sälskador pga av att WWF och co hindrar säljakt, så är de bidragssnyltare.)

  För det första har vi nu säljakt, men antagligen inte i den omfattning du vill.
  Ja det är upp till dig om du vill kalla dem för snyltare, men jag skulle gärna se att deras näring precis som de flesta andra skulle vara skälvbärande,,

  (Tänk om det var ditt levebröd som någon hade behandlat så vårdslöst. Ett levebröd som funnits sedan urminnes tider.)

  Vissa yrken försvinner andra ändrar sig med tiden och annpassar sig. Men om du annser att ett yrke som nu skövlar våra hav på jakt efter de sista resterna ska få vara kvar, ja då är det din uppfattning, jag skulle gärna se en yrkesfiskar kår som inte försöker göra det. Då är jag hellre utan.

  Som en i kåren se, ” Världen är en klädnad och den skall nötas, när den är slut så kommer uppryckelsen” eller något i samma stil.

  Jag håller inte riktigt med han, du kanske gör det men inte jag.

 • Jörgen, om man är subjektiv kan man hitta vilka argument som helst. Fakta är att det Svenska yrkesfisket efter lax har gått ner kraftigt och ändå minskar laxen. Exakt vad vi ser på Västkusten med torsken. För människor med mitt sätt att tänka innebär detta att det inte är yrkesfisket som är grundfelet.

  Det sägs att gråsälen ökar med ca 5-12% per år. Jag kan bara beklaga för de sportfiskare och yrkesfiskare som skall fiska lax framöver. Antar att om man är yrkesfiskare finns ju AMS och om man är sportfiskare så finns diverse forum där man kan skälla på yrkesfisket i stället för att fiska vid älvarna.

  Så, du har nog rätt, det är nya tider.

 • ”För människor med mitt sätt att tänka innebär detta att det inte är yrkesfisket som är grundfelet.”

  Intressant reflektion med tanke på att..

  A) sälen käkade runt 1% av det yrkesfisket drog iland, utkastet och det organiserade tjuvfisket oräknat, under den period som torskbestånden började dyka.

  B) arter som sillhaj, hälleflundra, tonfisk, kummel och slätrocka närmst försvunnit helt från våra vatten.

  C) det finns mängder med fiskarter som är hotade globalt och att överfiske är ett faktum.

  Men men, vi vet ju alla att det inte är logik utan hans gud mammon som styr internet-trollet Josefs skriverier..

 • Till punkt A så kan ju dessutom addera det intressanta faktum att mellan 10% och 20% (beroende på var utefter västkusten undersökningen genomfördes) av knubbsälens föda bestod av torsk (Härkönen, 1987), och märk att studien gjordes 1977-1980 vilket är en period då det fortfarande fanns förhållandevis gott om torsk utefter västkusten.

  Om vi dessutom adderar nästa faktum som är att knubbsälarnas totala konsumtion av fisk var proportionerliga i förhållande till stammens storlek och var 1989 i storleksordningen 2400 ton och därmed var knubbsälens konsumtionen av de kommersiellt viktiga fiskarterna mindre än 1% av yrkesfiskets fångster av dessa arter i Skagerrak (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991).

  Av detta så borde man då kunna dra slutsatsen att västkustens då 2000 knubbsälar på den tiden inte åt ner än någonstans mellan 480 och 606 ton torsk per år, och det är om vi räknar med att födan bestod av maxsiffran som var 20% torsk.

  Jämför vi då det med att yrkesfisket samtidigt drog under 1983 landade 126 000 ton torsk så borde ju egentligen vem som helst, förutom då Josef själv, inse bristerna i hans resonemang..

  ”För människor med mitt sätt att tänka innebär detta att det inte är yrkesfisket som är grundfelet.”

 • Nu behöver du inte oroa dig Josef, Laxfisket kommer nog att dö ut av sig själv om EU får som de vill.
  EU har som plan att utsättningarna av Lax ska fasas ut, och då är det slut med Laxen som fiskbar fisk oavsett

  Sen kanske du inte ser överfisket som något problem, några av vi andra har redan sett att det är ett av problemen som finns för att vi ska ha något att fiska på i framtiden.

  Men du kan nog få det till sälen fel att fisket kraschade i Newfoundland också… Eller hade det kanske med fisket att göra? Vad tror du?

  Sen som sagt tidigare, varför fiska på en art som bedöms som otjänlig som föda, särskilt om man är yrkesfiskare..
  Eller anser du att det är rätt att sälja sådan fisk som föda?

Annons
AKTUELLT

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons