Dansk minister vill se fortsatt sandsugning i Öresund

Rödspätta är en av många arter som behöver sanden i Öresund. Foto: Tobias Dahlin

Sju danska och sju svenska kommuner hade förenat sig i hopp om att få slut på sandsugningen i Öresund. Brev skickades till ländernas miljöministrar med krav om förbud mot fortsatt upptag. Det tycks inte bli aktuellt. Danmarks miljöminister Esben Lunde har nu avvisat kravet.

Brevet, som även undertecknades av 13 organisationer, var tänkt att få till stånd ett danskt förbud och därmed öka skyddet av Öresunds känsliga mjukbottnar. Så sent som i fjol tog Danmark upp mer än 300 000 kubikmeter sand från Öresund, och ännu mer hade försvunnit om inte sportfiskare hade lyckats avbryta en sandsugning av Disken.
Att nu den danska ministern ger förslaget kalla handen, och därmed öppnar upp för fortsatt ödeläggelse, upprör naturligtvis många.
– Vi hade hoppats och trott på att ministern skulle lyssna, när de som bor vid Öresund kom med en önskan. Det är därför en besvikelse att den danska ministern är så avvisande mot att säkra den fantastiska natur som finns i Öresund och som glädjer miljontals medborgare som bor omkring sundet. Men vi ger inte upp, säger Therese Nissen, biolog på Danmarks Naturfredningsforening.

Inte heller WWF ger upp. En av deras ledande biologer i Danmark har nu skickat ett brev där han ber ministern omvärdera sin hållning gentemot ett framtida förbud.

I Sverige råder förbud mot sandsugning i Öresund sedan 1982.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!