Dansk minister vill se fortsatt sandsugning i Öresund

Rödspätta är en av många arter som behöver sanden i Öresund. Foto: Tobias Dahlin

Sju danska och sju svenska kommuner hade förenat sig i hopp om att få slut på sandsugningen i Öresund. Brev skickades till ländernas miljöministrar med krav om förbud mot fortsatt upptag. Det tycks inte bli aktuellt. Danmarks miljöminister Esben Lunde har nu avvisat kravet.

Brevet, som även undertecknades av 13 organisationer, var tänkt att få till stånd ett danskt förbud och därmed öka skyddet av Öresunds känsliga mjukbottnar. Så sent som i fjol tog Danmark upp mer än 300 000 kubikmeter sand från Öresund, och ännu mer hade försvunnit om inte sportfiskare hade lyckats avbryta en sandsugning av Disken.
Att nu den danska ministern ger förslaget kalla handen, och därmed öppnar upp för fortsatt ödeläggelse, upprör naturligtvis många.
– Vi hade hoppats och trott på att ministern skulle lyssna, när de som bor vid Öresund kom med en önskan. Det är därför en besvikelse att den danska ministern är så avvisande mot att säkra den fantastiska natur som finns i Öresund och som glädjer miljontals medborgare som bor omkring sundet. Men vi ger inte upp, säger Therese Nissen, biolog på Danmarks Naturfredningsforening.

Inte heller WWF ger upp. En av deras ledande biologer i Danmark har nu skickat ett brev där han ber ministern omvärdera sin hållning gentemot ett framtida förbud.

I Sverige råder förbud mot sandsugning i Öresund sedan 1982.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!