Dansk minister vill se fortsatt sandsugning i Öresund

Rödspätta är en av många arter som behöver sanden i Öresund. Foto: Tobias Dahlin

Sju danska och sju svenska kommuner hade förenat sig i hopp om att få slut på sandsugningen i Öresund. Brev skickades till ländernas miljöministrar med krav om förbud mot fortsatt upptag. Det tycks inte bli aktuellt. Danmarks miljöminister Esben Lunde har nu avvisat kravet.

Brevet, som även undertecknades av 13 organisationer, var tänkt att få till stånd ett danskt förbud och därmed öka skyddet av Öresunds känsliga mjukbottnar. Så sent som i fjol tog Danmark upp mer än 300 000 kubikmeter sand från Öresund, och ännu mer hade försvunnit om inte sportfiskare hade lyckats avbryta en sandsugning av Disken.
Att nu den danska ministern ger förslaget kalla handen, och därmed öppnar upp för fortsatt ödeläggelse, upprör naturligtvis många.
– Vi hade hoppats och trott på att ministern skulle lyssna, när de som bor vid Öresund kom med en önskan. Det är därför en besvikelse att den danska ministern är så avvisande mot att säkra den fantastiska natur som finns i Öresund och som glädjer miljontals medborgare som bor omkring sundet. Men vi ger inte upp, säger Therese Nissen, biolog på Danmarks Naturfredningsforening.

Inte heller WWF ger upp. En av deras ledande biologer i Danmark har nu skickat ett brev där han ber ministern omvärdera sin hållning gentemot ett framtida förbud.

I Sverige råder förbud mot sandsugning i Öresund sedan 1982.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Fler puckellaxar i Ätran

Kameran vid Herting i Ätran har de senaste dagarna filmat ett flertal misstänkta puckellaxar. – Vi är oroade och tar gärna hjälp av sportfiskare för att få en bättre uppfattning om situationen, säger länsstyrelsens fiskexpert Hans Schibli.

Megabborre bjöd på stor dramatik

Var det en stor braxen som hade tagit flugan? Eller rent av en gädda? När den randiga kroppen visade sig i ytan blev det plötsligt allvar – Patrik Larsson hade krokat en drömabborre! Läs här hans egen berättelse om när hans livs fisk nästan fick flugspöt att knäckas!

Rekordstor blålånga och hajbonanza!

En lyckad expedition till 10-gradarn gav nyligen ett flertal fiskar av yppersta klass. Mängder av håkäringar tvingades upp från djupet, liksom en hälleflundra på 133 centimeter och en blålånga som överträffade det svenska rekordet!

Markoolio får monsterfisk

Marko ”Markoolio” Lehtosalo är på Grönland och fick nyligen ett napp han sent lär glömma. Efter en stenhård fajt dök en havskatt upp och glädjen ombord visste inga gränser!

Drönare ska jaga tjuvfiskare i Vättern

Bli inte förvånad om du möts av en drönare under ditt nästa fiskepass i Sveriges näst största sjö. Länsstyrelsen har nämligen fått tillstånd att övervaka Vättern med filmande drönare för att få bukt med tjuvfisket i sjön.

Omfattande fiskdöd i Skivarpsån

Hundratals fiskar har nyligen hittats döda i Skivarpsån utanför Skurup. Analys av vattnet visar på höga halter av bekämpningsmedel, vilket sannolikt orsakat fiskarnas död.

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. Fler orter är någonsin medverkar och programmet innefattar hundratals roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Magnetfiske – het trend med hopp om ”skräpnapp”

Granater, ammunition, batterier och cyklar, ja det tycks inte finnas någon gräns för vad starka magneter kan få upp i våra vatten. – Magnetfiske är spännande och förbättrar dessutom vattenmiljön, konstaterar Niklas Larsson från Uppsala Magnetfiskeförening.

Rovfisk ger friskare vikar

Starka bestånd av rovfisk ger färre trådalger och ökar förekomsten av storvuxen vegetation. Det i sin tur ger sundare livsmiljöer som gynnar både fisk och människor, visar en ny internationell studie.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!