Sponsrad

Den moderna elmotorskolan – rutter och iTracks

Efter några knapptryckningar följer båten den inspelade iTracken och du kan fokusera hundra procent på fisket.

För många sportfiskare så är den frontmonterade elmotorn ovärderlig. Med nya Minn Kota i-Pilot Link BT tar du användandet ytterligare en nivå – först nu kan du helt överlåta kaptensrollen till elmotorn och fullständigt koncentrera dig på fisket. Det här är del två av tre i den moderna elmotorskolan – häng med!
Året 2010 kom att revolutionera sportfisket – den då nya GPS-styrda frontmonterade elmotorn Minn Kota i-Pilot bjöd på funktioner som tidigare varit en avlägsen dröm. Trådlös manövrering, GPS-ankring och autopilot öppnade upp för ett helt nytt sätt att fiska. Idag åtta år senare har Minn Kota I-Pilot Link BT tagit oss ännu längre in i framtiden. Följa djupkurvor, cirkla runt heta fiskeplatser eller kasta av en strandlinje i exakt 0,4 knop är numera verklighet. Genom att låta elmotorn, via en kabel kommunicera med Humminbirdskärmen kommer du åt en uppsjö nya intressanta funktioner som är grymt användbara – oavsett om du vertikalfiskar, spinnfiskar, trollingfiskar eller flugfiskar från båt. Dessutom kan du manövrera i-Pilot Linkmotorn direkt via Humminbirdskärmen och har du glömt fjärrkontrollen hemma så är det bara att ladda ner en app och styra båten via telefonen.

Även flugfiskaren har stor nytta av en Minn Kota iPilot Link – skapa en rutt direkt på Humminbirdskärmen. Sen kan du lägga all tid på att placera kasten.

Omvandla spår till iTracks och skapa rutter direkt på Humminbirdskärmen
Du som kommit i kontakt med i-Pilot vet att det går att skapa så kallade iTracks – man spelar helt enkelt in en rutt under tiden man kör båten. När rutten är färdiginspelad kan du genom några knapptryckningar låta elmotorn köra just den sträckan under tiden du fiskar. Med i-Pilot Link kan du skapa rutter direkt i din Humminbirdenhet – det är bara att placera ut ett antal waypoints/spotlocks längs den tänkta rutten och berätta för motorn att den ska köra den vägen. En annan möjlighet är att låta din i-Pilot Link följa spåret i din navigator – de senaste 3,2 kilometrarna du kört kan omvandlas till en iTrack genom enbart en knapptryckning.

…man spelar helt enkelt in en rutt under tiden man kör båten.

Filmen här ovan visar hur du enkelt skapar en rutt direkt på Humminbirden.


Exempel:
Det är tidig vår och efter en lång vinter är fiske i öppet vatten äntligen ett faktum. Planen är att du och din fiskekompis ska spinnfiska av en stubbvasskant i hopp om att komma i kontakt med storgäddan. Med hjälp av bensinmotorn kör du längs vasskanten, hela den tänkta fiskesträcken. När du kommer till slutet klickar du på Backtrack på din Humminbirdskärm – motorn sparar nu de senaste 3,2 kilometrarna du kört och omvandlar dem till en iTrack och påbörjar automatiskt rutten tillbaka dit du började.

Planen är att du och din fiskekompis ska spinnfiska av en stubbvasskant i hopp om att komma i kontakt med storgäddan.

Spåret på skärmen kan direkt omvandlas till en iTrack. Kör utmed ett hett fiskeområde och välj ”Go To Start”.

Sedan ställer du in farthållaren (Cruise Control) på valfri fart – i-Piloten manövrerar nu båten. Både du och din kompis kan samtidigt fiska av hela vasskanten utan att behöva bry er om att styra båten. Om du vill att båten ska köra en bit utanför rutten – på lagom kastlängd för att inte störa fisken kan du ställa iTrack Offset på valfritt avstånd.

Filmen här ovan visar hur du omvandlar ett spår på Humminbirden till en iTrack.

Missa inte Den moderna elmotorskolan del 1 – klicka HÄR för att komma till den!

Missa inte Den moderna elmotorskolan del 3 – klicka HÄR för att komma till den!

 

 

Ordlista
Spot Lock – Ankringsplats (med i-Pilot Link BT kan du spara hela 2516 spotlocks).
JOG – Förflyttar Spot Lock i 1,5-metersintervaller.
iTrack – i-Pilotrutt (med i-Pilot Link BT kan du spara hela 66 iTracks).
iTrack Offset – Justera sidoavståndet till en iTrack.
Cruise Control – Farthållare.
Waypoint – En sparad intressant markering på din Humminbirdskärm.
Circle mode – Funktionen låter dig cirkulera runt en Spot-Lock.
Autochart Live – Skapa ditt eget sjökort ”Live” under fisketuren.
Link-kabel – En ethernetkabel som kopplar ihop Humminbirdskärmen med i-Pilot Linkmotorn.
Heading sensor – Elektronisk kompass.

För mer information om Minn Kota i-Pilot Link kolla in Comstedt.se

AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!