Sponsrad

Den moderna elmotorskolan – rutter och iTracks

Efter några knapptryckningar följer båten den inspelade iTracken och du kan fokusera hundra procent på fisket.

För många sportfiskare så är den frontmonterade elmotorn ovärderlig. Med nya Minn Kota i-Pilot Link BT tar du användandet ytterligare en nivå – först nu kan du helt överlåta kaptensrollen till elmotorn och fullständigt koncentrera dig på fisket. Det här är del två av tre i den moderna elmotorskolan – häng med!
Året 2010 kom att revolutionera sportfisket – den då nya GPS-styrda frontmonterade elmotorn Minn Kota i-Pilot bjöd på funktioner som tidigare varit en avlägsen dröm. Trådlös manövrering, GPS-ankring och autopilot öppnade upp för ett helt nytt sätt att fiska. Idag åtta år senare har Minn Kota I-Pilot Link BT tagit oss ännu längre in i framtiden. Följa djupkurvor, cirkla runt heta fiskeplatser eller kasta av en strandlinje i exakt 0,4 knop är numera verklighet. Genom att låta elmotorn, via en kabel kommunicera med Humminbirdskärmen kommer du åt en uppsjö nya intressanta funktioner som är grymt användbara – oavsett om du vertikalfiskar, spinnfiskar, trollingfiskar eller flugfiskar från båt. Dessutom kan du manövrera i-Pilot Linkmotorn direkt via Humminbirdskärmen och har du glömt fjärrkontrollen hemma så är det bara att ladda ner en app och styra båten via telefonen.

Även flugfiskaren har stor nytta av en Minn Kota iPilot Link – skapa en rutt direkt på Humminbirdskärmen. Sen kan du lägga all tid på att placera kasten.

Omvandla spår till iTracks och skapa rutter direkt på Humminbirdskärmen
Du som kommit i kontakt med i-Pilot vet att det går att skapa så kallade iTracks – man spelar helt enkelt in en rutt under tiden man kör båten. När rutten är färdiginspelad kan du genom några knapptryckningar låta elmotorn köra just den sträckan under tiden du fiskar. Med i-Pilot Link kan du skapa rutter direkt i din Humminbirdenhet – det är bara att placera ut ett antal waypoints/spotlocks längs den tänkta rutten och berätta för motorn att den ska köra den vägen. En annan möjlighet är att låta din i-Pilot Link följa spåret i din navigator – de senaste 3,2 kilometrarna du kört kan omvandlas till en iTrack genom enbart en knapptryckning.

…man spelar helt enkelt in en rutt under tiden man kör båten.

Filmen här ovan visar hur du enkelt skapar en rutt direkt på Humminbirden.


Exempel:
Det är tidig vår och efter en lång vinter är fiske i öppet vatten äntligen ett faktum. Planen är att du och din fiskekompis ska spinnfiska av en stubbvasskant i hopp om att komma i kontakt med storgäddan. Med hjälp av bensinmotorn kör du längs vasskanten, hela den tänkta fiskesträcken. När du kommer till slutet klickar du på Backtrack på din Humminbirdskärm – motorn sparar nu de senaste 3,2 kilometrarna du kört och omvandlar dem till en iTrack och påbörjar automatiskt rutten tillbaka dit du började.

Planen är att du och din fiskekompis ska spinnfiska av en stubbvasskant i hopp om att komma i kontakt med storgäddan.

Spåret på skärmen kan direkt omvandlas till en iTrack. Kör utmed ett hett fiskeområde och välj ”Go To Start”.

Sedan ställer du in farthållaren (Cruise Control) på valfri fart – i-Piloten manövrerar nu båten. Både du och din kompis kan samtidigt fiska av hela vasskanten utan att behöva bry er om att styra båten. Om du vill att båten ska köra en bit utanför rutten – på lagom kastlängd för att inte störa fisken kan du ställa iTrack Offset på valfritt avstånd.

Filmen här ovan visar hur du omvandlar ett spår på Humminbirden till en iTrack.

Missa inte Den moderna elmotorskolan del 1 – klicka HÄR för att komma till den!

Missa inte Den moderna elmotorskolan del 3 – klicka HÄR för att komma till den!

 

 

Ordlista
Spot Lock – Ankringsplats (med i-Pilot Link BT kan du spara hela 2516 spotlocks).
JOG – Förflyttar Spot Lock i 1,5-metersintervaller.
iTrack – i-Pilotrutt (med i-Pilot Link BT kan du spara hela 66 iTracks).
iTrack Offset – Justera sidoavståndet till en iTrack.
Cruise Control – Farthållare.
Waypoint – En sparad intressant markering på din Humminbirdskärm.
Circle mode – Funktionen låter dig cirkulera runt en Spot-Lock.
Autochart Live – Skapa ditt eget sjökort ”Live” under fisketuren.
Link-kabel – En ethernetkabel som kopplar ihop Humminbirdskärmen med i-Pilot Linkmotorn.
Heading sensor – Elektronisk kompass.

För mer information om Minn Kota i-Pilot Link kolla in Comstedt.se

AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!