Annons
Annons

Eskil har ”svarat” – igen!

Annons

Eskil Erlandsson misslyckas återigen med att svara på Fiskejournalens frågor. (Ill: Jax)

För andra gången i rad lyckas landsbygdsminster Eskil Erlandsson att svara på Fiskejournalens frågor – utan att svara på dem. Nu kokar vi ned våra frågor till en enda och hoppas på tredje gången gillt för Eskil.
Den 21 november 2012 handlade SVT:s Uppdrag granskning om laxpolitiken. Efter programmet var det många som reagerade starkt på landsbygdsminister Eskil Erlandssons uttalanden. Fiskejournalen startade då en brevkampanj för att får svar på de frågor som väcktes under tv-programmet. Efter drygt 3100 brev svarade Eskil Erlandsson första gången. I det två sidor långa brevet från ministern, hittade vi dock inte ett enda svar.
Detta ledde till att brevkampanjen förlängdes, denna gång med tydliga och numrerade frågor. När drygt 5000 brev skickats, gjorde ministern ännu ett försök. Så här inleder han sitt svarsbrev:
”Det är glädjande att se ett så stort engagemang kring bevarandet av laxen i Östersjön och det är ett engagemang som jag delar. Jag tänkte här svara på de nya frågeställningar som tas upp i brevet…”

Inga svar
Återigen hittar vi inte ett enda svar på våra frågor, trots att Erlandsson tagit sig tid att skriva ett två sidor långt brev. Vi tar nu nya tag och byter taktik. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind förklarar.
– Vi kräver svar på alla frågor, men från och med nu kommer vi fokusera på en fråga i taget.
Vi vill börja med det faktum att ministern inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt ministern är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar han till ”kommissionens egna inspektionsresor” där de enligt Erlandsson inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
– Han menar vidare att det är just detta faktum som gör att han inte väljer att följa ICES råd, utan i stället röstat för en dubbelt så hög kvot som ICES rekommenderar, säger Martin Falklind.
Nu kör vi ”steg-för-steg” metoden med Eskil Erlandsson. Den första och kanske viktigaste frågan lyder:

Du säger att du inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt dig är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar du till ”kommissionens egna inspektionsresor” där ni inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
Du säger att det just är detta faktum som gör att du har röstat för en dubbelt så hög laxkvot som ICES rekommenderar.
När och hur genomfördes dessa inspektionsresor, och hur gjorde ni era beräkningar av den orapporterade fångsten?

Redan nu kan du klicka dig vidare till vår sida Engagera dig för att skicka frågan till Eskil. Där hittar du även Eskils senaste ”svar”.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
15 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Man kan ju inte kräva för mycket av Eskil, han är ju bara politiker.De är hala som ålar,vana att slingra sig.

 • Ja, visst är dom hala som ålar, men som dessa inte hotade eller rödlistade, för om så vore fallet skulle då jag se till att dom blev utrotade!

 • Hej Eskil!

  Du är en persson i en maktposition som många av oss önskade att vi satt i så att vi skulle kunna förändra och verkligen åstakomma någonting under våran tid vid makten. Man minns järnladyn och palme av en anledning och det var att de vågade. Bli en av dem snälla och rädda våran lax.

 • Enligt ICES så fiskade människan över 1 miljon laxar emot dagens ca 300 000 och ändå kom de upp mer lax. Laxen har problem och det är inte kvoterna. Fömodligen är problemet – säl med lite inslag av svartförsäljning. Och vad händer? Jo rent reflexmässigt tar sportfisket chansen att bonka till yrkesfisket plus något som verkar vara politiskt…..

 • … Vilket innebär att de som lever på laxen får sluta och kvar blir svartfisket. Jag vidhåller min rekomendation att kräva omfattande säljakt, speciellt i trakterna av älvarna då siffrorna indikerar att sälen är skuld till dödligheten. Det kan kanske vara indirekta följder som sälbundna parasiter men även direkt predation i anslutning till älvar.

 • ”kommissionens egna inspektionsresor” ja och hur går dem till, delegationen tar en tur med en båt, ser inga omärkta nät och åker hem till bryssel med budskapet att det inte finns !
  Man litar bara mer och mer på EU…?

 • Haha! Du är bara för sorglig Josef! När sälen var mycket större till antalet för länge sedan frodades all fisk i Östersjön. Konstigt att inte fisken tog slut då?? Kan det ha med yrkesfiskarna att göra kanske??! Idiot…precis som Jesus och din så kallade gud.

 • Lösningen är enkel. Använd kvoten Eskil menar inte syns.
  Yrkesfiskarna: kör svart istället. Så är laxen räddad.
  Eskil räknar säkert också med att sälarna ska tjuvjagas.
  Snart är Östersjön helt död och då har vi ingen lax alls.

 • Kalle: Lever ju inte på Östersjösidan och kommer inte leva med beslutet. När det gäller att det fanns fler sälar förr, så är det nog inte så mycket fler i de aktuella områderna. Jag skall även säga vad jag tycker är idioti i laxfrågan, för den verkar vara full av arga vita män med idiotiska slutsatser.
  Jag anser att det krävs en idiot för att…

 • tro att fritidsfisket ligger bakom den ökade mortaliteten. Vi pratar om minst 1 000 000 laxar => på mindre än 20 älvar => 50 000 laxar per älv som skulle tas upp av fritidsfiskare. Slutsats, fritidsfiskarna kan påverka den lilla del som kommer tillbaka nu, men är inte bakomliggande orsak till nedgången. För det är en omjölighet med 50 000 för dem.

 • Så vad sjutton klarar av att ta 1 000 000 lax? Gråsälen har minst 9 000 000 säldagar i Östersjön. Det blir en lax på typ 9 dagar. Eller att vart 9 säl skulle vara specialicerad på lax och ta en liten lax per dag. Dessa specialcerade sälar skulle behöva äta 0,5/7=> 7% lax per dag för att förklara hela den nya mortaliteten. Så kasta inte paj, pajas!

 • Man attakerar Eskil med olika
  argument.Bra det.men man kanske inte
  borde rösta det partiet som han företräder
  Det borde vara kännbart för centern om
  dom tappar mer väljare
  Det kanske finns något parti som kunde driva denna
  laxfråga och vinna på det
  Anders

 • Snart är Centerpartister lika sällsynta som laxar….
  Long live Democracy

Annons
AKTUELLT

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons