Eskil har ”svarat” – igen!

Eskil Erlandsson misslyckas återigen med att svara på Fiskejournalens frågor. (Ill: Jax)

För andra gången i rad lyckas landsbygdsminster Eskil Erlandsson att svara på Fiskejournalens frågor – utan att svara på dem. Nu kokar vi ned våra frågor till en enda och hoppas på tredje gången gillt för Eskil.
Den 21 november 2012 handlade SVT:s Uppdrag granskning om laxpolitiken. Efter programmet var det många som reagerade starkt på landsbygdsminister Eskil Erlandssons uttalanden. Fiskejournalen startade då en brevkampanj för att får svar på de frågor som väcktes under tv-programmet. Efter drygt 3100 brev svarade Eskil Erlandsson första gången. I det två sidor långa brevet från ministern, hittade vi dock inte ett enda svar.
Detta ledde till att brevkampanjen förlängdes, denna gång med tydliga och numrerade frågor. När drygt 5000 brev skickats, gjorde ministern ännu ett försök. Så här inleder han sitt svarsbrev:
”Det är glädjande att se ett så stort engagemang kring bevarandet av laxen i Östersjön och det är ett engagemang som jag delar. Jag tänkte här svara på de nya frågeställningar som tas upp i brevet…”

Inga svar
Återigen hittar vi inte ett enda svar på våra frågor, trots att Erlandsson tagit sig tid att skriva ett två sidor långt brev. Vi tar nu nya tag och byter taktik. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind förklarar.
– Vi kräver svar på alla frågor, men från och med nu kommer vi fokusera på en fråga i taget.
Vi vill börja med det faktum att ministern inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt ministern är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar han till ”kommissionens egna inspektionsresor” där de enligt Erlandsson inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
– Han menar vidare att det är just detta faktum som gör att han inte väljer att följa ICES råd, utan i stället röstat för en dubbelt så hög kvot som ICES rekommenderar, säger Martin Falklind.
Nu kör vi ”steg-för-steg” metoden med Eskil Erlandsson. Den första och kanske viktigaste frågan lyder:

Du säger att du inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt dig är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar du till ”kommissionens egna inspektionsresor” där ni inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
Du säger att det just är detta faktum som gör att du har röstat för en dubbelt så hög laxkvot som ICES rekommenderar.
När och hur genomfördes dessa inspektionsresor, och hur gjorde ni era beräkningar av den orapporterade fångsten?

Redan nu kan du klicka dig vidare till vår sida Engagera dig för att skicka frågan till Eskil. Där hittar du även Eskils senaste ”svar”.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!