Professorer om vattenkraften: vill ha ny lagstiftning

Från vänster till höger: Christoph Humborg, Hans Lundqvist, Christer Nilsson och Larry Greenberg

Från vänster till höger:
Christoph Humborg, Hans Lundqvist, Christer Nilsson och Larry Greenberg

Fyra av Sveriges ledande auktoriteter inom akvatisk biologi uppmanar regeringen att anta ny lagstiftning kring vattenkraften.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver fyra professorer om vikten av ny lagstiftning för vattenkraften. Christer Nilsson, Umeå universitet, Larry Greenberg, Karlstads universitet, Christoph Humborg, Stockholms universitet och Hans Lundqvist, Sveriges lantbruksuniversitet har en tyngd och auktoritet inom akvatisk forskning som är odiskutabel.
I debattartikeln i SvD ställer de sig bakom det delbetänkande som vattenverksamhetsutredningen lämnade till regeringen 1 oktober.  I artikeln pekar de på att skadorna som orsakas av vattenkraften förvärras över tid och både biologiska och EU-rättsliga argument visar att utvecklingen snabbt behöver vändas.
– Vi ser med tillförsikt fram emot en proposition från regeringen där delbetänkandets förslag ges fullt genomslag. På detta sätt kan miljöförbättringar genomföras som skulle öka den ekologiska statusen hos våra vattendrag, avslutar de debattartikeln.

Älvräddarna välkomnar artikeln
Tillsammans har de fyra professorerna en bred kompetens inom akvatisk biologi, ekologiska flödesmodeller, upp- och nedströms fiskpassager i dammar samt vattenkraftens negativa påverkan på kiseltransporter från land till hav.
– Skönt att se ett seriöst inlägg i debatten, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Efter Svensk Energis retoriska magplask under julhelgen är det välkommet med faktabaserade och väl underbyggda argument.
Fiskejournalen hoppas nu att regering och riksdagsledamöter läser denna artikel och att de också bejakar uppmaningen: Skapa nya förutsättningar via lagstiftning för de myndigheter som ska genomföra de förändringar i vattenkraften som Sveriges riksdag krävt sedan 2006.
Här kan du läsa hela artikeln.
Missa inte heller vår notis om Svensk Energis utspel som Christer Borg refererar till ovan.

Påverka du också! Skicka ett brev till makthavarna, snabbt och enkelt via vårt formulär.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!