Räddar döda ekosystem världen?

Strandzonen blir lidande i reglerade vattendrag och sjöar.

Strandzonen blir lidande i reglerade vattendrag och sjöar.

Tekniska verken, av Linköpings kommun helägt energibolag, hävdar att deras småskaliga vattenkraft är viktig för att hejda klimatförändringarna. Nu vill man visa Vattenmyndigheten hur bra det är med småskalig vattenkraft.
Samtidigt som Tekniska verken bjuder in myndigheter och organisationer för att visa på småskalig vattenkrafts förträfflighet, ser vi hur hela sjöar och åar ödeläggs av för att producera extrem små mängder energi. Kalmar läns största sjö Yxern är ett tragiskt exempel. Sjön är totalt sönderreglerad, gäddlek förstörs och lommen hotas. Detta gör man för att tolv småskaliga vattenkraftverk nedströms ska få drivas när ägarna bedömer att priserna är som bäst på Nord Pool Spot.
– Ja, eftersom inget av dessa små kraftverk används för att reglera elnätet för olika konsumtion och produktion, finns bara den förklaringen kvar, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna och fortsätter:
– Det blir ju extra pinsamt när den totala produktionen från dessa tolv vandringshinder motsvarar två moderna vindkraftverk.

Småskaligt – ej reglerkraft
Enligt Älvräddarna och Borg, är reglering av elnätet är en viktig egenskap hos de 208 storskaliga vattenkraftverk vi har i Sverige idag. De 1700 minsta kraftverken används inte till detta – och därför är de inte lika viktiga för svensk elproduktion, framförallt inte om man jämför den lilla energimängden som produceras med den skada de orsakar med vandringshinder, totalt ändrade flödesmönster och minskad bottenfauna.
Klas Gustavsson är Tekniska verkens vice vd och svarar såhär när vi konfronterar honom med Älvräddarnas utspel.
– När det gäller Christer Borgs resonemang kring reglerbarhet så pågår inom EU framtagande av regelverk för hur reglerbarheten i elsystemet ska kunna ökas. Syftet är att möjliggöra en övergång från elproduktion med fossila bränslen till förnyelsebar elproduktion. Eftersom denna elproduktion är småskalig och väderberoende skapar den nya utmaningar för reglering av elsystemet. Här handlar det bl.a. om hur man kan styra ned konsumtion från t.ex. kylar och frysar i hemmen. I detta sammanhang har även den småskaliga en viktig roll för att möjliggöra ett elsystem med lägre klimatutsläpp. De första delarna i Eus nya regelverk kommer att presenteras till sommaren.
Borg menar dock att Tekniska verken och Gustavsson huserar i en gråzon i sitt resonemang.
– Klas Gustafsson glider på sanningen som alla andra i branschen. Först i deras utskick nämns att vattenkraften är ”reglerbar”, sedan pratar han om Tekniska Verkens småskaliga kraftverk i samma kontext, men ”glömmer” att säga att dessa små bastarder aldrig används att reglera med, avslutar Christer upprört.
Läs tidigare notiser om Tekniska verken och vattenkraften.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!