Annons
Annons

Storm mot Eskil Erlandsson efter SVT:s laxprogram

Annons

Många reagerade mot landsbygdsministerns undflyende svar i Uppdrag granskning. (Foto: Regeringskansliet)

Uppdrag granskning analyserade igår den samhällsekonomiska förlust det innebär att inte låta Östersjölaxen gå upp i älvarna. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson förklarade sitt agerande med att han inte litar på forskarnas siffror. Det ledde till starka tittarreaktioner.
Att en lax är ekonomisk mer värd om den får vandra upp i älven och föröka sig samt utgöra basen i en sportfisketurism, är inget nytt för vare sig sportfiskare eller landsbygdsbefolkningen längs våra älvar. Därför är det anmärkningsvärt att politikerna väljer att gynna fångsten av laxen i Östersjön, med avsikt att bevara yrkesfisket. När Eskil Erlandson fick frågan om varför han år efter år röstat för att dubbla de laxkvoter som forskarna rekommenderat, svarade han att han inte litade på deras siffror.
– Det är skrämmande. Vad är det som utgör kriterierna för Erlandssons beslut om han väljer bort de fakta som forskarna lägger fram, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
– Det strömmande in mail från upprörda läsare under hela natten. Folk kräver en förklaring och många har verkat uppfatta landsbygdsministern som både okunnig och undflyende i ärendet. Nu tar Fiskejournalen tag i detta och uppmanar alla läsare att klicka iväg ett brev till ministern via vårt webbformulär.
TV-programmet tog upp problemen med såväl yrkesfiske, husbehovsfiske och vattenkraft som trollingtävlingar och visade på att det idag bara är fragment kvar av våra laxstammar.
– Det var ett mycket initierat och välgjort program. En milstolpe när det gäller att belysa hur svensk fiskeförvaltning fungerar. Därför blir det extra ironiskt när Eskil Erlandsson i ett klipp, vill ge sig själv guldmedalj i fiskeförvaltning, säger Martin Falklind.

Maria Ålander

Se filmen på SVT-play

Gör som Martin Falklind, skicka ett brev och ställ Eskil mot väggen!

LÄS OCKSÅ

Annons
44 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Hur kan du bortse från fakta från forskarna ???? vad har du för belägg att inte tro på dom ????
  Ett otroligft korkat svar i programet kan man bara konstatera.
  Tacksam för ett !!!!!

 • Du är en skam Eskil Erlandsson!!Hur fan kan du bete dig som di gör???Skärpning ögonblickligen!!!!

 • Eskil finns på facebook .Gå in på hans sida och skriv vad ni tycker.

 • En eloge till Fiskejournalen för att så snabbt utforma detta brev till Eskil Erlandsson.
  Efter att ha sett programmet igår kunde jag inte få en blund i ögonen på hela natten utan tänkte på hur j..la korkat svar Eskil gav och hur illa detta sköts av våra makthavare.jAG UPPMANAR ALLA
  att skriva på det brev som FJ utformat: Ställ Eskil mot väggen.

 • Eskil har gett det föråldrade tänkandet och ren dumhet ett nytt ansikte!

  Karln har inget sunt förnuft ju
  Min katt har mer förnuft å förstånd – den uttalar sig inte och tar inga beslut i frågor den inte begriper! Sådeså!
  Det är dock aldrig för sent för att vakna!
  Läs på din hemläxa, be om ursäkt

  ESKIL – Du har nog osedvanlig otur när du…

 • Det FANTASTISKT välgjorda programmet uppdrag granskning igår var verkligen ett nödrop som behövs!

  Ide:
  AVGÅ ESKIL LÅT MARTIN FALKLIND TA DITT JOBB SOM DU EJ KLARAR AV!

 • Eskil – nu är det dags att öppna ögonen, se verkligheten och agera! Beslut fattade på dina personliga antagande om folks ärlighet håller inte när forskare som staten har betalat säger helt annat!

 • Eskil – tycker du att ditt beslut är ett demokratiskt beslut?

 • Enligt mitt sätt att se det har Eskil Erlandsson vikt sig för yrkesfiskets lobbyister. Det är också ett skrämmande scenario att ministern tydligen tror att organismer finns i ett oändligt antal. Allt går att utrotas, även laxen. Att gå emot forskarkåren är så pass graverande att ministern bör tänka över sin plats i regeringen.

 • Snart är Centern ett minne blott. Då är vi av med före detta grisabonden. Men. För att inte samma misstag ska upprepas en gång till, vid nästa val är det upp till var och en att se till att välja den som är mest lämplig för uppgiften. Jag kommer att fråga ut alla politiker som jag är berörd av vad de anser om naturskövlingen som nu sker i Sverige.

 • Eskil-hur kan du idiotförklara dom forskare som läger fram ett urtagsunderlag baserat på långa studier av laxbeståndets fluktationer och som jobbar långsiktigt.Vad du och dina kolleger gör är att ni tänker kortsiktig och slår sista spiken i laxkistan och utrotar komande generationer av lax.

 • Blev rystet over at se den fremragende tv-dokumentar med den svenske vildlaks og Eskil Erlandsson. Trist at få snæversynede mennesker er skyld i at vildlaksene udryddes.

 • Hur kommer det sig att om nu det säljs svartfångst i Norrland att inte skatteverket är mer intresserad av om hur folk klarar sig där?Kanske billigare att låta bli..och tjänar inte hela Sverige på att inte låta yrkesfiskare våldta sjön.Västkustfiskarna är fortfarande i Östersjön o fiskar sedan 1990-talet,så var tar fisken vägen..?Till Norge/Handel?

 • År efter år så överskrids de tillåtna kvoterna för laxuttag med ditt goda minne. Du tilldelar dig en guldmedalj, att du inte skäms. Man behöver varken vara inteligent eller Einstein för att förstå att du gör ett uruselt job och du borde ta ditt pick och pack och avgå. Skäms vuxna mäniska !!
  För FK Strömstararna, Eskil E. är ett stort skämt.

 • År efter år så överskrids de tillåtna kvoterna för laxuttag med ditt goda minne. Du tilldelar dig en guldmedalj, att du inte skäms. Man behöver varken vara inteligent eller Einstein för att förstå att du gör ett uruselt job och du borde ta ditt pick och pack och avgå. Skäms vuxna mäniska !!
  För FK Strömstararna, Eskil E. du är ett stort skämt.

 • År efter år så överskrids de tillåtna kvoterna för laxuttag med ditt goda minne. Du tilldelar dig en guldmedalj, att du inte skäms. Man behöver varken vara inteligent eller Einstein för att förstå att du gör ett uruselt job och du borde ta ditt pick och pack och avgå. Skäms vuxna mäniska !!
  För FK Strömstararna, Eskil E. du är ett stort skämt…

 • Avgå din jävel,det finns andra kandidater som har bättre tankesätt än du.Du har gått Sverige bakom ryggen,Judas!

 • Lita på att människor gör rätt för sig! Hur kan du va så jävla naiv att tro att människor inte skulle sko sig på svartfiske inom husbehovsfisket när de kan tjäna en rejäl hacka på att sälja fisken. Det är som att ge barn glass och tro att de inte ska äta upp den. Hur fan tänker du Eskil?

 • Avgå Nu !!!! Eskil!! utan avgångsvederlag eller pension Jag kommer att sluta rösta om du inte gör det.

 • Bästa Eskil E.
  Lax politik? Bäst i klassen bland första tre? Kanske Guldmedaljör? Vilken statistik bygger du det på?
  Inte är det en rapport från vetenskaps män? Jag menar att dessa fjoskiga antaganden kommer från
  Vattenfalls PR avdelning eller möjligen Grönköpings-
  Veckoblad! Smolt slets sönder i Turbinerna? Att då prata om ”Bruka ej…

 • Det är dags att alla politiker öppnar ögonen för alla problem som hotar den svenska laxstammen. Minskat yrkesfiske, bort med fasta fisken i älvmynningar samt omlöp vid alla vattenkraftverk vore en bra början. Vilka politiker vågar ta initiativet för att förbättra villkoren för den svenska laxstammen.

 • Eskil! du har ”brukat”och FÖRBRUKAT förtroendet,rätta till dina fatala misstag eller avgå.

 • Nog för att jag sedan tidigare har vetat att våra politiker är handlingsfattiga men det Eskil Erlandsson presterade i uppdrag granskning var ett riktigt lågvattenmärke. Hans attityd gentemot landsbyggden är anmärkningsvärd, han litar inte ens på vetenskplig fakta, bidrar med ökat politikerförakt.

 • Man blir ledsen när man ser hur man gör i våra vattendrag.Levande vatten med levade fisk inte döda!!! Tänk till inna det är för sent

 • Tror inte ens en dålig cirkus skulle anställa honom som clown ens….
  Men han kan väl sälla sig till alla andra han och hans kompisar gjort arbetslösa, och ta del av fas 3. In med Isabella Lövin istället som fattar någonting.

 • Bra program men som vanligt glömmer man en viktig del i detta, Trålarna som sopar rent med strömming i Östersjön och så mycket som jag förstår så ar det en av LAXENS stora föda, så om man nu har vaknat när det gäller vandringsvägar till lekplatser får man inte glömma att Laxen ska ha föda när den vandrar ut i Öster sjön igen.

 • ESKIL !
  TÄNK OM DU SKULLE BÖRJA VÄRNA OM SVENSKT FRITIDSFISKE. EN VÄRDEFULL AKTIVITET, SOM GÖR ATT SVENSKA FOLKET MÅR BÄTTRE ,BL.A. GENOM ATT UTNYTTJA VÅR FANTASTISKA NATUR -MEN- FRITIDSFISKE SOM FÖDKROK SKALL STOPPAS. ENL. FILMEN FÖREKOMMER DET, I EN ALLTFÖR STOR OMFATTNING.
  SKÄRP DIG ESKIL!!!
  NISSE

 • Det kanske är dags att man tar in någon som vet vad som är bäst för fisket och inte någon fet politiker som inte har en susning om vad fiske handlar om.

 • Avgå innan du gör mer skada…eller visa lite politiskt mod och ta viktiga och nödvändiga beslut för laxens fortlevnad och comeback!

 • Samtidigt

  Tack Mats Jonsson som faktiskt har gjort en utredning om turism och fiske och kommit fram till siffror som de flesta kan läsa…

 • Hoppas att du är ohederlig Eskil, för om du är så korkad som programmet visar, så är det tragiskt. Avgå!

Annons
AKTUELLT

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons