Tjuvfiskehärvan: Sex av nio överklagar sina domar

I somras tjuvfiskades och såldes drygt 1000 kilo gös, lika mycket signalkräftor och över 100 kilo gädda av en internationell liga. Foto: Bild ur polisens förundersökning

Nyligen dömdes nio personer för omfattande och organiserat tjuvfiske i södra Sverige. Sex av dessa har nu överklagat sina domar.

I somras ertappades flera män med att olovligen fånga stora mängder fisk vid vid Norra Bergundasjön i Växjö. En utredning inleddes och visade snabbt att det rörde sig om en riktig tjuvfiskehärva.
Till slut slut åtalades och dömdes nio bulgariska medborgare för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen. Den person som organiserat verksamheten dömdes till 14 månaders fängelse och till att återbetala de drygt 400 000 kronor som tjuvfisket genererat. De övriga männen dömdes till villkorliga straff. Med hänsyn till att samtliga suttit häktade valde domaren att inte utdöma dagsböter.

De sex män som nu har överklagat sina domar dömdes till villkorliga straff.  En av männens advokater skriver i överklagan att hans klient hade fiskekort och bara ägnat sig åt hobbyfiske.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!