Torringen torrläggs och fiskarna flyr

Sjön Torringen lever upp till sitt namn. Tidigare sjöbotten torkar ut i solen. Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Sjön Torringen söder om Njurunda har aldrig varit så låg. Längs stränderna ligger döda musslor och hela ekosystemet hotas. Fritidsfiskare överger sjön och kraftverken skyller på bristande nederbörd.

Torringen är ett vattenmagasin för fyra kraftverk som ligger nedströms. Torrsjö Kraft AB äger tre av dessa och styr regleringen. Ledningen har förståelse för att lokalbefolkningen oroas över de låga nivåerna.

– Ja, det kan jag förstå och det är inget vi är glada över heller. Vi lever ju på vattnet så vi vill ha höga nivåer i dammarna, men nu är det så att nederbörden i området inte har varit särskilt hög och då blir det låga nivåer, säger ägaren John Forsell i ett inslag från SVT.

I samma inslag framkommer att fisket i sjön har påverkats kraftigt.
– Det är totalt meningslöst att fiska i den här sjön, det är många som har gett upp. Jag har tagit båten härifrån för tre år sedan och jag kommer aldrig mera fiska här, berättar lokalbon Bertil Åkerlund.

Företaget som reglerar vattnet håller sig inom vattendomens gränser. Domen fastslogs 1942 och skulle kunna omprövas om Länsstyrelsen i Gävleborg engagerade sig i frågan.

– Ja det är vad vi skulle kunna göra, men tyvärr är det inget vi prioriterar i nuläget, konstaterar Länsstyrelsens handläggare Per Ahlenius i inslaget.

Ålderdomliga vattendomar gör att miljön i våra vatten kan se ut som de gör.
Vi har nu startat en kampanj som syftar till att ge bättre förutsättningar för landets vattendrag.
Läs mer och engagera dig här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!