Torringen torrläggs och fiskarna flyr

Sjön Torringen lever upp till sitt namn. Tidigare sjöbotten torkar ut i solen. Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Sjön Torringen söder om Njurunda har aldrig varit så låg. Längs stränderna ligger döda musslor och hela ekosystemet hotas. Fritidsfiskare överger sjön och kraftverken skyller på bristande nederbörd.

Torringen är ett vattenmagasin för fyra kraftverk som ligger nedströms. Torrsjö Kraft AB äger tre av dessa och styr regleringen. Ledningen har förståelse för att lokalbefolkningen oroas över de låga nivåerna.

– Ja, det kan jag förstå och det är inget vi är glada över heller. Vi lever ju på vattnet så vi vill ha höga nivåer i dammarna, men nu är det så att nederbörden i området inte har varit särskilt hög och då blir det låga nivåer, säger ägaren John Forsell i ett inslag från SVT.

I samma inslag framkommer att fisket i sjön har påverkats kraftigt.
– Det är totalt meningslöst att fiska i den här sjön, det är många som har gett upp. Jag har tagit båten härifrån för tre år sedan och jag kommer aldrig mera fiska här, berättar lokalbon Bertil Åkerlund.

Företaget som reglerar vattnet håller sig inom vattendomens gränser. Domen fastslogs 1942 och skulle kunna omprövas om Länsstyrelsen i Gävleborg engagerade sig i frågan.

– Ja det är vad vi skulle kunna göra, men tyvärr är det inget vi prioriterar i nuläget, konstaterar Länsstyrelsens handläggare Per Ahlenius i inslaget.

Ålderdomliga vattendomar gör att miljön i våra vatten kan se ut som de gör.
Vi har nu startat en kampanj som syftar till att ge bättre förutsättningar för landets vattendrag.
Läs mer och engagera dig här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!