Internationell satsning på Europas havsöring

Vida spridd. Havsöringen kan leva i olika miljöer och förekommer i många Europeiska länder. Nu ska internationella forskare lära sig mer om arten genom att utbyta erfarenheter. Foto: David Aldvén

En arbetsgrupp har nyligen tillsatts med forskare från i stort sett alla havsöringsförande länder i Europa. Syftet är att få ökad kunskap om artens utbredning och hur framtida bestånd bäst kan förvaltas.

Arbetet kommer pågå i tre år och inleds med att sammanställa all tillgänglig data i en databas. Det ska förhoppningsvis ge en bra uppfattning om havsöringens status i de olika länderna, men också om hur ett varmare klimat kan påverka bestånden.

– Redan nu ser vi att havsöringen i södra Sverige ofta vandrar ut till havet tidigare, förmodligen som en följd av mildare höstar med en längre tillväxtsäsong. Vad detta innebär vet vi inte. Men det skulle kunna innebära att havsöringen återvänder från havet tidigare och är mindre än de som återvänder för att leka idag, säger Johan Höjesjö från Göteborgs universitet som är en av de ansvariga för den nystartade arbetsgruppen.

Läs mer om projektet här.

Johan Höjesjö har också engagerat sig i vår kampanj för hållbara vattendrag. Läs hans kritik mot den småskaliga vattenkraften här.

Hans Hällman

Annons
1 kommentar

E-postadressen publiceras inte.

 • Fisket utanför Blekingekusten har varit extremt .Enorma mängder har fångats
  på Listerkusten mellan Hörvik Hällevik,de flesta ända upp så långt garnen
  kan stå mot land.Hur kan detta pågå år efter år,flera åar i närheten finns
  det så lite havsöring så det liknar katastrof.
  Det är privatpersoner som fiskar, och pensionerade yrkesfiskare som
  fortsätter i samma omfattning som de gjorde som innan de pensionerades.
  varför finns här ingen 3 meters gränd som borde vara mycket mer.
  Varför reagerar inte mörrums kronofiske?
  Nu får ni visa lite kraft om vi ska ha denna fina fisk kvar och inte bara till
  svartfiske.Reagera nu och kraftigt,kan inte vara rätt att en fiskare får 40
  havsöringar på en dag till slakt och försäljning

AKTUELLT

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Snart dags för Street Meet i Göteborg

Gillar du streetfiske och vill gärna träffa likasinnade? Lördag den 21 oktober arrangerar EL-GE Sportfiske och West Coast Predator Society en kul aktivitet i Göteborg med fokus på stadens abborrar.

Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

Nya sportfiskerekord från västkusten

Daniel Lindbloms väldiga blålånga från i somras har nyligen godkänts som nytt svenskt rekord. Det har även Anders Nilssons större kungsfisk – som höjer artrekordet till 1568 gram. 

Kraftverken vid Yxern ska ses över

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.

Lyckat flugspöfiske!

Ett par ouppmärksamma sekunder – och en glupsk fisk – kan snabbt ställa till med stor dramatik. Det fick Kenta Ling nyligen erfara när han flugfiskade öring och regnbåge i en mindre sjö utanför Stockholm. Plötsligt får han ett oväntat hugg på ett spö som ligger på klipporna. Spöt dras ner i vattnet och försvinner

Envishet gav megamört

Den duktiga metaren Alexander Holmer förlade nyligen en fyradagars expedition till Rögle dammar. Fisket var bitvis segt med färre och mindre fiskar än han önskat. Men skam den som ger sig – och på expeditionens sista kvällspass small det på en både pigg och tung fisk. När det visade sig vara en mört var lyckan
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!