Internationell satsning på Europas havsöring

Vida spridd. Havsöringen kan leva i olika miljöer och förekommer i många Europeiska länder. Nu ska internationella forskare lära sig mer om arten genom att utbyta erfarenheter. Foto: David Aldvén

En arbetsgrupp har nyligen tillsatts med forskare från i stort sett alla havsöringsförande länder i Europa. Syftet är att få ökad kunskap om artens utbredning och hur framtida bestånd bäst kan förvaltas.

Arbetet kommer pågå i tre år och inleds med att sammanställa all tillgänglig data i en databas. Det ska förhoppningsvis ge en bra uppfattning om havsöringens status i de olika länderna, men också om hur ett varmare klimat kan påverka bestånden.

– Redan nu ser vi att havsöringen i södra Sverige ofta vandrar ut till havet tidigare, förmodligen som en följd av mildare höstar med en längre tillväxtsäsong. Vad detta innebär vet vi inte. Men det skulle kunna innebära att havsöringen återvänder från havet tidigare och är mindre än de som återvänder för att leka idag, säger Johan Höjesjö från Göteborgs universitet som är en av de ansvariga för den nystartade arbetsgruppen.

Läs mer om projektet här.

Johan Höjesjö har också engagerat sig i vår kampanj för hållbara vattendrag. Läs hans kritik mot den småskaliga vattenkraften här.

Hans Hällman

Annons
1 kommentar

E-postadressen publiceras inte.

 • Fisket utanför Blekingekusten har varit extremt .Enorma mängder har fångats
  på Listerkusten mellan Hörvik Hällevik,de flesta ända upp så långt garnen
  kan stå mot land.Hur kan detta pågå år efter år,flera åar i närheten finns
  det så lite havsöring så det liknar katastrof.
  Det är privatpersoner som fiskar, och pensionerade yrkesfiskare som
  fortsätter i samma omfattning som de gjorde som innan de pensionerades.
  varför finns här ingen 3 meters gränd som borde vara mycket mer.
  Varför reagerar inte mörrums kronofiske?
  Nu får ni visa lite kraft om vi ska ha denna fina fisk kvar och inte bara till
  svartfiske.Reagera nu och kraftigt,kan inte vara rätt att en fiskare får 40
  havsöringar på en dag till slakt och försäljning

AKTUELLT

”Rätt vatten” gav magisk abborrsvit

Visst är det lätt att man fortsätter nöta i gamla vatten, trots att det är glest mellan drömhuggen. Att istället söka nya platser är ofta mer krävande – men kan samtidigt ge ordentlig jackpot! Det fick vår medarbetare Joakim Åberg erfara när hans jakt efter storabborre förde honom till en sjö som snabbt fick adrenalinet

Plast i haven kan lukta fiskmat

Att fiskar får i sig plast är känt sedan länge. Nu visar en amerikansk studie att intaget kan ske mer aktivt än man tidigare trott. Plast i haven kan nämligen omges av alger som luktar på samma sätt som fiskens naturliga mat.

Pirayasläkting fångad i Motala ström!

Jonathan Rosales och hans fiskekompisar lär knappast glömma nattens fiskeäventyr. Målet var att fånga någon av Motala ströms många rovfiskar, men plötsligt dyker det upp en främmande skepnad i det kolsvarta vattnet. Fisken fångades och vännerna trodde knappt sina ögon. – Jag blev helt chockad när jag såg den på kroken. Den såg ut som en stor, glupsk

Sommarplåga får fisketema

Ingen lär ha missat årets sommarplåga ”Despacito”. Oklart om lika många kommer höra ”Sälengrabbarnas” version, där fiske och mygg står i fokus.

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!