Internationell satsning på Europas havsöring

Vida spridd. Havsöringen kan leva i olika miljöer och förekommer i många Europeiska länder. Nu ska internationella forskare lära sig mer om arten genom att utbyta erfarenheter. Foto: David Aldvén

En arbetsgrupp har nyligen tillsatts med forskare från i stort sett alla havsöringsförande länder i Europa. Syftet är att få ökad kunskap om artens utbredning och hur framtida bestånd bäst kan förvaltas.

Arbetet kommer pågå i tre år och inleds med att sammanställa all tillgänglig data i en databas. Det ska förhoppningsvis ge en bra uppfattning om havsöringens status i de olika länderna, men också om hur ett varmare klimat kan påverka bestånden.

– Redan nu ser vi att havsöringen i södra Sverige ofta vandrar ut till havet tidigare, förmodligen som en följd av mildare höstar med en längre tillväxtsäsong. Vad detta innebär vet vi inte. Men det skulle kunna innebära att havsöringen återvänder från havet tidigare och är mindre än de som återvänder för att leka idag, säger Johan Höjesjö från Göteborgs universitet som är en av de ansvariga för den nystartade arbetsgruppen.

Läs mer om projektet här.

Johan Höjesjö har också engagerat sig i vår kampanj för hållbara vattendrag. Läs hans kritik mot den småskaliga vattenkraften här.

Hans Hällman

Annons
1 kommentar

E-postadressen publiceras inte.

 • Fisket utanför Blekingekusten har varit extremt .Enorma mängder har fångats
  på Listerkusten mellan Hörvik Hällevik,de flesta ända upp så långt garnen
  kan stå mot land.Hur kan detta pågå år efter år,flera åar i närheten finns
  det så lite havsöring så det liknar katastrof.
  Det är privatpersoner som fiskar, och pensionerade yrkesfiskare som
  fortsätter i samma omfattning som de gjorde som innan de pensionerades.
  varför finns här ingen 3 meters gränd som borde vara mycket mer.
  Varför reagerar inte mörrums kronofiske?
  Nu får ni visa lite kraft om vi ska ha denna fina fisk kvar och inte bara till
  svartfiske.Reagera nu och kraftigt,kan inte vara rätt att en fiskare får 40
  havsöringar på en dag till slakt och försäljning

AKTUELLT

Sensationellt störfynd i Lysekils hamn

Den stör som i våras flöt omkring i Lysekils hamn har nu artbestämts. DNA-analys från Göteborgs universitet visar att fisken var en europeisk stör, vilket gör fyndet högintressant eftersom arten är extremt ovanlig i våra vatten.

Jättelångor från Vesterålen

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Alla världens havsbottnar ska kartläggas

Under den nyligen avslutade havskonferensen i New York skänktes 18,5 miljoner USD för att påskynda kartläggningen av havens bottnar. Det har lett till målsättningen att alla marina bottnar ska vara kartlagda år 2030. Stockholms universitet blir ett av fyra centrum för forskningen.

Spinnfiskad drömgädda från Storsjön

Tobias Thegström hade kämpat i över åtta år för att fånga en tiokilosgädda. I söndags kom belöningen i form av hans livs skönaste ”bottennapp”. Läs här Tobias egen berättelse om när han krokade sin drömfisk.

Öringen trivs i Buskhyttebäcken

En undersökning av Buskhyttebäcken visar att de senaste årens fiskevårdande insatser har varit lyckade. Höstens återintroducerade öringar har redan hunnit reproducera sig!

Vilma leder Artjakten

Vilma Örnskov leder just nu Artjakten, sommarens stora sportfisketävling för barn och ungdomar. Tävlingen går ut på att man ska försöka få så många olika fiskarter som möjligt. Här har Vilma tagit ledningen med råge. Det har gått 26 dagar i skrivande stund av tävlingen och Vilma har redan fångat 39 fiskarter! Hon har bland

Efterlysning av sportfiskare till tonfiskprojekt

Har du erfarenhet av storviltsfiske och drömmer om att fånga en tonfisk på ”hemmaplan”? I så fall är du välkommen att kontakta forskaren Brian MacKenzie, som nu planerar hur tonfiskar på danskt vatten ska infångas och märkas.

Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!