Sponsrad

Garmin är ditt öga under havsytan

I den här ekolodskolan berättar havsfiskeprofilen och ekolodexperten Bo Hall hur du använder ekolodet i havet.

När man fiskar i havet vill man ju ligga rätt placerad i förhållande till hård botten, betesfisk, vrak, grund och rev – där fiskarna håller till. Med senaste tekniken från Garmin missar du ingen nödvändig information – det gäller bara veta hur man läser av den. Här berättar fiskeprofilen och ekolodexperten Bo Hall hur du använder ekolodet i havet. Läs och fånga mer fisk!

Garmin förenklar ditt fiske i havet
Garmin gör utrustning som förenklar fisket i havet. Att kunna använda olika frekvenser i ekolodet och sedan välja om man vill ha just den frekvensen ”chirpad” eller låst på en bestämd frekvens är bra. Det är viktigt att se skillnad på hårda- och mjuka bottnar, så man förstår var man skall fiska. Att fiska på lerbotten är oftast fel och ger sällan den fisk man önskar.

Här syns den mjuka bottnen som ett smalt streck och den hårda som det betydligt tjockare bottenekot. Ställ in ekolodet så du ser skillnaderna mellan de olika bottnarna genom att öka djupet manuellt.

Det är viktigt att se skillnad på hårda och mjuka bottnar, så man förstår var man skall fiska.

Vanligaste bytena för havsfiskaren
I havet är det torsk, långa, bleka och sej som är basfiskarna för havsfiskaren. Till detta finns det flera andra arter som man nu kan rikta in sig på som exempelvis knot, kolja rödspätta, sandskädda, piggvar. Att hitta dessa fiskar i havet kräver speciell kunskap. Dessutom är saltvatten trögare att mäta i, vilket gör att man inte kan mäta lika djupt som i sötvatten.

Chirp
Chirpade signaler har ett utökat frekvensband. Om frekvensen är inställd på 200 kHz är det utökat att böja på 160kHz och sveper ända upp till 240kHz och kallas då för ”high chirp”. Vill man nå ner djupare byter man till ”low chirp” som då chirpar på 50kHz och får med ett bredare omfång. Att chirpa signalen ger en tydlig bild och man får djuptagning som går lite längre ner än med en fast frekvens. Det är bra när man skall söka fisken djupare i havet. Den chirpade ekolodssignalen separerar fiskar från varandra om de står tätt i ett stim. Med chirp får du då större urskiljning mellan botten och fiskar som står nära botten.

Här ser ni vraket Valkokarn som är 167 meter långt och ligger utanför Måseskär på västkusten, norr om Göteborg. Rejält uppförstorad bild gör allt tydligt.

Fiskar som bleka och torsk fiskar man ofta intill vrak. När det blir 50-150 meter djupt gäller det att ställa in ekolodet rätt och att välja rätt frekvens. Detta hör ihop med vilken givare du använder och som ger dig den fördelaktigaste bilden på skärmen. Fiskar man på små vrak gäller det att vara noggrann. För att komma helt rätt väljer man frekvensen 200kHz. Den ger en smal ekolodskon och du blir noggrann i din båtplacering. Givarvalet kan vara mid chirp eller så väljer man en tvåfrekvensgivare som har 50/200kHz. Då kan man visa båda frekvenserna samtidigt på ekolodet och förstå hur nära vraket man ligger. Med 200kHz och en ekolodskon på ca 11 grader och ett vrak som ligger på 75 meters djup blir avståndet framför båten till vraket 7,5 meter när det dyker upp på skärmen. Det är inom avståndet för där fisken finns på botten och du kan fiska efter den. Det är också utanför området där du riskerar att fastna i vraket med dina tackel. Använd gärna Garmins kostnadsfria sjökortsprogram Quick Draw, som talar om hur det ser ut runt vraket. Vraket som ligger på 75 meters djup blir litet på skärmen men det avhjälps med att ta bort den överst delen av vattnet över vraket, som är ointressant. I detta fall är 33 meter borttaget och då blev den nedre delen av vattenskiktet förstorat och tydlig på skärmen.

När det blir 50-150 meter djupt gäller det att ställa in ekolodet rätt och att välja rätt frekvens.

Se hur stor yta du söker av
Realtidsfönstret till höger på skärmen är bra under fiske. Under det står det en siffra som visar hur stor yta du söker av på botten vid just det djupet. Det är viktig information när du placerar båten på ytan nära något du ser på botten.

De stora stenarna kom fram och blev tydliga på grund av den smala ekolodskonen.

Mer korrekt information
Att ha en smal ekolodskon ger alltid mer korret information om hur bottnen ser ut där du fiskar. På nästa bild används en smal ekolodskon på 200kHz och ger den tydliga bilden på stora stenar på botten. Även här har jag tagit bort onödigt vatten upp mot ytan. I detta fall 46 meter, vilket ger en tydlig bild. Grannen i båten intill hade valt 50kHz och en bred ekolodskon. Det gav honom en helt annan bild. Hans bild på området visade bergstopparna som en stor kulle som blev för stor mot verkligheten. Frekvensen med den breda ekolodskonen lurar både dig och ekolodet att tro det är ett enda stort berg fast det är flera toppar.

 

Skärmen visar ett flygplansvrak där endast cockpiten är kvar, den ligger nersjunket i leran på 76 meters djup. Där av den underliga ekolodsbilden. Ekolodet som har 200kHz och en smal ekolodskon kan vid rätt läge på båten nå ner i hålan och visa var den är. Har man en bredare ekolodskon blir det svårare att lokalisera vraket. Är ekolodskonen bredare än hålan blir du lurad att tro det är jämn botten.

Makrillarna som simmar fort i havet syns inte på ekolodet säger man. Men det gör de visst bara du tittar i realtidsfönstret.

Nå ner djupt eller se brett
Vid långa- och lubbfiske är det ofta 200-300 meter djupt. Då är det bra att använda sig av en lägre frekvens som 50 kHz, som har en väldigt bra djuptagningsförmåga. Med en anpassad givare kan man mäta ner till 500 meter och kan då se botten tydligt. Garmins sortiment innehåller givare med olika frekvenser. Man väljer givare beroende på vad man mest skall fiska efter och på vilka djup.
För att söka i frivattnet eller efter saker som står upp från botten kan man välja en givare med 77 kHz. Den ger en stor sökradie på botten. Den söker av lika stort område på botten som det är djupt. Är det 30 meter djupt söker du av 30 meter i cirkulär diameter. Det underlättar när du letar efter fiskstim eller ett vrak på botten. Makrillarna som simmar fort i havet syns inte på ekolodet säger man. Men det gör de visst bara du tittar i realtidsfönstret.

Titta på Panoptix-bilden till vänster och det vanliga ekolodet till höger. På Panoptix kan du se att botten lutar i en backe upp till höger men det kan inte den vanliga 2D-ekolodsbilden visa.

Garmins nya teknik Panoptix ger en ny dimension när du fiskar på grunt vatten.

Panoptix – en ny dimension för havsfiskaren
Garmins nya teknik Panoptix ger en ny dimension är användbar när du fiskar på grunt vatten. Inne på 1-60 meter har du bra koll på hur det ser ut efter bara någon minut. Det breda sökområdet visar rätt djup åt alla håll. Det besparar dig tid och du slipper leta länge efter ett grund som du hittar direkt. Jag har använt Panoptix ända ner till 75 meter och det är en bra hjälp när man skall stationera sig på fiskeplatsen.

 

På den här bilden kan du se att det är många stora fiskar under båten på Panoptix-bilden till vänster. De är dessutom på din högersida inte på din vänster sida.

För ytterligare information om Garmins produkter – följ den HÄR länken,.

AKTUELLT

Satsning på rödingen i Ören

Storrödingen i sjön Ören har varit på tillbakagång och 2015 startade ett projekt i syfte att vända trenden. Avelsfiske har utförts och nu har de första odlade rödingarna satts ut.

Brutalt öringhugg bland isflaken

Plötsligt knarrade Elis Wessmarks rulle och linan sprutade ut, när han trollade efter vårgädda bland isflak i en större sjö. Men han förstod snart att den vilt kämpande fisken inte var en förleksgädda. Och mycket riktigt – efter en stenhård fajt bryts ytan av en nästan meterlång öring i toppkondition!

Megakummel överträffar världsrekordet

När Tor Jan Skeie släppte ner sin sejfilé till 250 meters djup var siktet inställt på långa. Ett kraftigt hugg och en stenhård kamp avslutades med stor förvåning, då en väldig kummel på 124 centimeter och 14,55 kilo bröt Boknafjordens yta. Vikten överträffar med god marginal det gällande världsrekordet för spöfångad kummel.

I dag firas vandrande fiskar

Fiskens behov av fria vandringsvägar i rinnande vatten har fått en egen dag – World Fish Migration Day. Den infaller i dag och uppmärksammas i både Forshaga och Uppsala.

Fästingarna är här – så undviker du bett

Äntligen har vårvärmen slagit till i stora delar av landet efter en lång och segdragen vinter. Men det är inte bara vi som välkomnar solens strålar – det gör även fästingar som nu vaknar upp och söker efter värddjur. Här kommer sex tips på hur du minskar risken att bli biten.

Så gjuter du om dina jiggar

Har dina gummibeten tappat stinget? Eller är du bara sugen på att testa något annat? Ett kul och miljövänligt alternativ till att slänga och köpa nytt är att gjuta om dina gamla trotjänare. Claes ”Svartzonker” Claessson har släppt en skön film som visar hur du gör.

Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna. Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i

Blomander rivstartar gössäsongen

Gösnestorn Tommy Blomander gav sig nyligen ut på årets första vertikalfiske i öppet vatten. Storgösarna var på hugget och toppfisken vägde nästan tio kilo!

Anmäl dig till Sommargäddan!

Den populära teamtävlingen Sommargäddan är tillbaka och i år blir det en hel del nyheter som skruvar upp spänningen ytterligare. Prisborden är som vanligt fulla av heta prylar och slutvinnarna kammar hem en Scandica 370 ALU med en Power-pole och ett Raymarine Axiom!

Klädskolan del 2

För 15 år sedan var allt så mycket enklare. Ville du ha fiskekläder som både var vattentäta och andades så köpte du ett ställ med Gore-Tex-membran. Om du kunde nöja dig med att plaggen bara var vattentäta så köpte du ett ställ i galonväv med beläggning av PVC. Idag ser det annorlunda ut. Låt oss

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!